Το απόφθεγμα της ημέρας
"Κάποιος που νιώθει ανασφάλεια μπορεί να του αρέσει να του λένε ότι τον έχουν ανάγκη και μπορεί να απολαμβάνει την προσκόλληση ενός άλλου ατόμου πάνω του. Αλλά μια σχέση με προσκολλήσεις δεν είναι υγιής και δεν διαρκεί στο χρόνο."
~Μούτζι

5 χρήσιμες συμβουλές για τις δύσκολες στιγμές

Όλοι περνάμε δύσκολα κάποια στιγμή. Απλώς έτσι είναι η ζωή. Αυτό που έχει σημασία είναι το τι κάνουμε.

Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου, ένιωθα αναστατωμένη και ανίκανη να χειριστώ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Με τα χρόνια, νιώθω ότι έχω καταλάβει μερικά πράγματα που με βοηθάνε να συνέρχομαι πιο γρήγορα. Τα μοιράζομαι με την ελπίδα ότι κάποιοι από εσάς θα βοηθηθείτε.

1. Αντικαταστήστε το "Γιατί σε μένα;" με το "Μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό;"

Είναι φυσικό, όταν τα πράγματα πάνε στραβά, μια από τις πρώτες μας σκέψεις είναι «Γιατί σε μένα;». Εδώ είναι όμως το θέμα: η φράση «Γιατί σε μένα;» είναι μια αποδυναμωτική φράση. Χρησιμεύει μόνο για να αυξήσει την αίσθηση ότι είμαστε θύματα και μας κάνει να νιώθουμε ανίκανοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Με το να πιάνουμε εσκεμμένα τον εαυτό μας να λέει "Γιατί σε μένα;" και αντικαθιστώντας το με το "Μπορώ να κάνω κάτι γι' αυτό;", όχι μόνο ανακτούμε μια αίσθηση ελέγχου, αλλά και καταλαβαίνουμε τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε από εδώ και στο εξής.

2. Νιώστε ευγνωμοσύνη

Είναι δύσκολο να νιώθεις ευγνωμοσύνη όταν δέχεσαι ένα χτύπημα, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι. Ανεξάρτητα με το τι έχετε να κάνετε, πάντα, πάντα υπάρχει κάτι για το οποίο μπορείτε να είστε ευγνώμονες. Αναγκάστε τον εαυτό σας να το πει δυνατά μερικές φορές. Σιγά σιγά η καρδιά σας θα το νιώσει και το μυαλό σας θα το πιστέψει.

3. Σταματήστε να κατηγορείτε

Όταν πληγώνεσαι είναι φυσικό να ψάχνεις κάποιον ή κάτι να κατηγορήσεις. Μπορεί να κατηγορήσεις ακόμα και τον εαυτό σου. Αλλά η ενοχή χρησιμεύει μόνο για να παρατείνει το κακό. Το κάνει πιο δύσκολο να αφήσεις κάτι να φύγει και να προχωρήσεις. Μας θυμώνει και μας διαβρώνει από μέσα. Φέρνει αρνητικότητα στη ζωή μας. Απλά σταματήστε λοιπόν. Αν κάτι είναι γραφτό να γίνει, θα γίνει. Έτσι είναι τα πράγματα. Αντιμετωπίστε το και προχωρήστε.

4. Μην ενδίδετε στο φόβο και την απελπισία

Είναι πολύ πιο εύκολο να υποκύψεις και να παραδοθείς στο φόβο και τη θλίψη. Αλλά πρέπει να φανούμε δυνατοί και να σταθούμε στο ύψος μας, ακόμα και όταν νιώθουμε ότι είμαστε ευάλωτοι. Όταν μιλάμε για φόβο και απελπισία, μπορεί να βοηθήσει να προσποιηθείς μέχρι να τα καταφέρεις. Και, αργά ή γρήγορα, θα τα καταφέρεις.

5. Μην τα παρατάτε ποτέ

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε ή τι περνάτε, μην τα παρατάτε. Δοκιμάστε καινούργια πράγματα, καινούργιες πιθανές λύσεις και ίσως βρείτε ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Τίποτα δεν τελειώνει, μέχρι να τελειώσει οριστικά.


*tinybuddha.com
**Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας