Το απόφθεγμα της ημέρας
"Να βλέπεις τη ζωή μέσα από τα μάτια της ζωής, όχι μέσα από τα μάτια του ατόμου. Η ζωή δεν φοβάται τον εαυτό της."
~Μούτζι

Οι ψυχολογικά στερημένες μητέρες δημιουργούν ανώριμα παιδιά

Η σύγχρονη μητέρα είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο. Δεν είναι η απλή μορφή της παλιάς μητέρας, που οι απαιτήσεις της, η μόρφωσή της, τα ιδανικά της ή και οι προοπτικές τής ζωής της ήταν πολύ περιορισμένες.

Στην εποχή μας έχουν αλλάξει τα πράγματα. Είναι μεταβατική εποχή. Η γυναίκα και θέλει πολλά πράγματα και δεν τα 'χει ξεκάθαρα μέσα της. Αναφέρομαι στην πλειοψηφία των γυναικών, όχι βέβαια στη μειοψηφία. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως μέσα στην οικογένεια συχνά ούτε και οι άντρες μπορούν να καταλάβουν τη γυναίκα τους, ούτε τα παιδιά μπορούν να συλλάβουν την εικόνα της μητέρας τους ξεκάθαρα.

Η μητέρα, είτε εργάζεται είτε όχι, είναι πολύ συχνά υπερπροστατευτική, αγχώδης κι από κει εκπορεύεται ένα μεγάλο ποσοστό της ανωριμότητας των σύγχρονων παιδιών. Η σύγχρονη γυναίκα έχει πολλές διαψεύσεις κι ακριβώς αυτές τις διαψεύσεις τις περνά χωρίς να το θέλει στο παιδί. 

Δεν έχω δει ποτέ, τόσα χρόνια που είμαι ψυχολόγος, υπερπροστατευτική μητέρα να έχει πληρότητα ψυχολογική. Αν το σκεφτείτε, αυτό ερμηνεύει πολλά. Γιατί όταν έχει πληρότητα η μητέρα δεν προστατεύει, δεν υπερβάλλει, δεν προσκολλάται. 

Αυτή λοιπόν η στερημένη σημερινή μητέρα που έχει το ανικανοποίητο συνεχώς, είτε γιατί ο σύζυγός στη συζυγική ψυχολογία δεν τη γέμισε, είτε είναι διαψεύσεις ιδανικών, αυτή υποφέρει. Και ξέρουμε πως τις σχέσεις μπορούμε να τις κατευθύνουμε όταν πρόκειται για το σύζυγο, τη φίλη, το συγγενή μας. Μα όταν πρόκειται για το παιδί μας εκεί αφήνουμε να μιλήσει το πηγαίο, το αυθόρμητο, και μαζί με την αγάπη που είναι πηγαία βγαίνουν κι όλα τα άλλα τα καταπιεσμένα στην επιφάνεια. Και αρχίζει η εμπλοκή στις σχέσεις μητέρας-παιδιού.

Δεν φταίει η μητέρα. Άπειρες φορές το έχω κουβεντιάσει μαζί τους. Η υπερπροστασία των μητέρων, που δεν την φανερώνουν άμεσα μα έμμεσα και που δεν την έχουν συνειδητοποιήσει, είναι ψυχολογική στέρηση. Τελικά βέβαια το καταλαβαίνουν οι μητέρες με την ανάλυση των στοιχείων της ψυχολογίας τους. Έτσι υπάρχει το σχήμα: ανώριμα παιδιά - υπερπροστατευτικές και ανικανοποίητες μητέρες.

Μαρία Χουρδάκη

*Από το βιβλίο "Οικογενειακή Ψυχολογία", Μαρία Χουρδάκη, Εκδ. Γρηγόρη
**Η Μαρία Χουρδάκη (1918-2010) ήταν ψυχολόγος. Το 1962 ίδρυσε την πρώτη Σχολή Γονέων στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας