Το απόφθεγμα της ημέρας
"Να βλέπεις τη ζωή μέσα από τα μάτια της ζωής, όχι μέσα από τα μάτια του ατόμου. Η ζωή δεν φοβάται τον εαυτό της."
~Μούτζι

Ραμάνα Μαχάρσι: Άσκηση για να σιωπά ο νους

Ο νους καταλαγιάζει μόνο μέσω της έρευνας "Ποιος είμαι Εγώ;".

Η σκέψη "Ποιος είμαι Εγώ;" (που είναι απλώς ένα τέχνασμα για να στρέψουμε την προσοχή μας προς τον εαυτό), αφού καταστρέψει όλες τις άλλες σκέψεις, θα καταστραφεί κι αυτή όπως το ραβδί που χρησιμοποιούν για να ανακατεύουν την πυρά στο αποτεφρωτήριο.

Αν αναδυθούν άλλες σκέψεις (κάτι που μαρτυρεί ότι η προσοχή ξέφυγε από τον Εαυτό), κανείς οφείλει, χωρίς να επιτρέψει την ολοκλήρωση του ειρμού, να ερευνήσει: "Σε ποιον φανερώθηκαν;".

Όσες σκέψεις κι αν αναδυθούν, τι πειράζει; Μόλις αναδυθεί μια σκέψη, αν αμέσως ερευνήσεις: "Σε ποιον φανερώθηκε αυτό;", η απάντηση που θα έρθει είναι: "Σ' εμένα". Αν κατόπιν ερευνήσεις: "Ποιος είμαι Εγώ;", ο νους (η ικανότητά μας να προσέχουμε) θα στραφεί στην πηγή της, τον Εαυτό.

Τέλος, εφόσον ουδείς είναι παρών να την προσέξει, η σκέψη που αναδύθηκε θα καταλαγιάσει. Μέσα από επανειλημμένη τέτοια άσκηση, η ικανότητα του νου να διαμένει στην πηγή του αυξάνει.

*Από το βιβλίο "Ο Δρόμος του Σρι Ράμανα", Sri Sadhu Om, Εκδ. Αιώνιος Ηνίοχος

Διαβάστε επίσης:ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας