Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ο υγιής άνθρωπος δεν βασανίζει τους άλλους. Γενικά, οι βασανισμένοι είναι που εξελίσσονται σε βασανιστές."
~Καρλ Γιουνγκ

Ο σοφός άνθρωπος

Σώμα: Χωρίς όνομα, ταυτότητα, χαρακτηρισμούς και επίθετα. Το σώμα γίνεται αντιληπτό από τον σοφό μόνο μέσα από τις αισθήσεις και τις πέντε αισθήσεις της αντίληψης.

Νους: Καθαρός. Οι σκέψεις είναι απρόσωπες και περιορίζονται στην αυθεντική έκφραση, την κατανόηση και την αντιμετώπιση πρακτικών ζητημάτων. Η φαντασία και η μνήμη εξυπηρετούν τις ανάγκες του οργανισμού και δεν αποτελούν εγωικά εργαλεία ενδυνάμωσης ή αποδυνάμωσης του "ατόμου".

Επίγνωση: Είναι παρούσα στο προσκήνιο και όχι μόνο στο υπόβαθρο των λειτουργιών του σώματος και του νου. Αποτελεί τον κοινό παρονομαστή όλων των εμπειριών - το καθαρό, αχαρακτήριστο και πάντα παρόν "Είμαι". Για τον σοφό η επίγνωση αναγνωρίζεται από τον εαυτό της ως η μοναδική αληθινή φύση της ύπαρξης.

Ο σοφός άνθρωπος εξακολουθεί και κουβαλάει έναν προγραμματισμό που έχει τις ρίζες του στην παιδική ηλικία, όπως επίσης και κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά τα οποία δεν πρόκειται να υπερβεί ποτέ.

Ο σοφός δεν είναι αυτός που εμφανίζει μόνο κάποια χαρακτηριστικά ή που δεν εμφανίζει άλλα, αλλά αυτός που μέσα σε όλες τις εμπειρίες, ακόμα και τις μεγαλύτερες ταραχές, παραμένει στην επιφάνεια, αντί να βυθίζεται και να παρασύρεται από αυτές.

Η συνείδηση του σοφού είναι σαν την οθόνη του κινητού, του υπολογιστή ή της τηλεόρασης που, αν και φαίνεται να είναι ένα με το περιεχόμενο που εμφανίζεται πάνω της (ή μέσα της), παραμένει πάντα ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη, σε βαθμό που η προσοχή μας εστιάζει μόνο στο περιεχόμενο και ξεχνάμε την ύπαρξή της.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας