Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όταν γεννιόμαστε οι γονείς μας μάς δίνουν ένα όνομα. Αλλά αυτό το όνομα είναι μόνο μια ταμπέλα, μια ψεύτικη ταυτότητα. Το πραγματικό μας όνομα είναι το "είμαι". Όχι το "είμαι" του ατόμου ή του σώματος, αλλά το "είμαι" της ύπαρξης και της επίγνωσης. Αυτό το "είμαι" είναι συνώνυμο του παρόντος."
~Μούτζι

5 πεποιθήσεις και συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψουμε

Η υψηλότερη κατανόηση περιέχει από μόνη της την καθοδήγηση και τη δύναμη που χρειαζόμαστε και μας οδηγεί στο να εγκαταλείψουμε κάποιες παλιές πεποιθήσεις και συνήθειες.

1. Τα αισθήματα αμφισβήτησης του εαυτού 

Τα αισθήματα αμφισβήτησης του εαυτού γεννιούνται όταν ταυτιζόμαστε με την ιδέα ότι αυτό που νιώθουμε για τον εαυτό μας εξαρτάται από αυτό που νιώθουν οι άλλοι για μας. Ας εγκαταλείψουμε την αμφιβολία για τον εαυτό μας. Δημιουργεί μόνο εξάρτηση από άλλους που δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να αντιμετωπίσουν τη δική τους έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η ανεξαρτησία είναι αυτοπεποίθηση.

2. Την ισχυρογνωμοσύνη 

Η ισχυρογνωμοσύνη γεννιέται από την ταύτιση με την ιδέα πως επειδή μπορούμε να εντοπίσουμε το λάθος, αυτό μας τοποθετεί πάνω από τη δυνατότητα να κάνουμε λάθη. Ας εγκαταλείψουμε την ισχυρογνωμοσύνη.

3. Την αυτολύπηση και τα αισθήματα μετάνοιας

Η αυτολύπηση και τα αισθήματα μετάνοιας γι' αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν, γεννιούνται από την ταύτιση με την ιδέα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε πράξει διαφορετικά. Αν μπορούσαμε να το κάνουμε, θα το είχαμε κάνει. Ας εγκαταλείψουμε τη μετάνοια. Μας δεσμεύει με το παλιό επίπεδο ζωής μας, με την εποχή που είχαμε άγνοια, και μας εμποδίζει να ζήσουμε στο νέο επίπεδο σήμερα που γνωρίζουμε καλύτερα κάποια πράγματα.

4. Το θυμό

Ο θυμός γεννιέται από την ταύτιση με το φόβο που νιώθουμε όταν οι άλλοι δεν συμφωνούν με την άποψή μας. Ας εγκαταλείψουμε το θυμό που νιώθουμε για τους άλλους και τον εαυτό μας, βλέποντας ότι η δύναμη του φόβου δεν αποτελεί πραγματική δύναμη.

5. Τον αυτοβασανισμό

Ο αυτοβασανισμός γεννιέται από την ταύτιση με την ιδέα ότι όσο περισσότερο υποφέρουμε, τόσο περισσότερο πραγματικοί και σημαντικοί είμαστε. Ας εγκαταλείψουμε κάθε είδους αυτοβασανισμό. Δεν μας βγάζει πουθενά. Αυτό που πραγματικά είμαστε, δεν υποφέρει ποτέ για κάτι που δεν είμαστε.

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας