Το απόφθεγμα της ημέρας
"Αν θέλετε να διώξετε κάποιο φόβο, η έδρα αυτού του φόβου βρίσκεται στην καρδιά σας και όχι στο χέρι εκείνου που φοβάστε."
~Χαλίλ Γκιμπράν

Το συνειδητό πλύσιμο πιάτων καθαρίζει... το μυαλό μας

Η ενσυνείδηση (mindfulness) και η καθαρή σκέψη σχετίζονται συνήθως με το διαλογισμό και μια γαλήνια διανοητική κατάσταση. Πώς όμως συνδέονται αυτά με τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού;

Πρόσφατη μελέτη που διεξήγαγαν ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, υποδεικνύει πως το πλύσιμο των πιάτων είναι μια πράξη που ενθαρρύνει την ενσυνείδηση, μια κατάσταση που σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ζωής, μειωμένα επίπεδα άγχους, ακόμη και ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Πενήντα ένας φοιτητές του πανεπιστημίου συμμετείχαν στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε αρχικά στο ιατρικό περιοδικό Mindfulness

Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες διδάχτηκαν να συγκεντρώνονται στη ενσυνείδητη εμπειρία του πλυσίματος των πιάτων, όπως το άρωμα του απορρυπαντικού, την αίσθηση του αφρού, τη θερμοκρασία του νερού, το σχήμα και το σχέδιο των πιάτων. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, που λειτούργησαν ως ομάδα ελέγχου, συγκέντρωσαν την προσοχή τους μόνο στο να ολοκληρωθεί η δουλειά.

Τα ευρήματα ήταν σημαντικά. Οι φοιτητές που διδάχτηκαν τη συνειδητή προσέγγιση ανέφεραν κατά 27% μείωση του άγχους και 25% αυξημένη διανοητική εγρήγορση μετά το πλύσιμο των πιάτων. Η ομάδα ελέγχου δεν παρατήρησε παρόμοια οφέλη, υποδεικνύοντας πως για ανθρώπους που έχουν πολλά στο μυαλό τους, το ενσυνείδητο πλύσιμο των πιάτων μπορεί να αποτελεί μια πρακτική μορφή ψυχοθεραπείας.

"Είναι σημαντικό πώς, με την ανάλογη προσέγγιση, οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια καλύτερη διανοητική κατάσταση και αυξημένη αίσθηση ευημερίας", επισήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Adam Hanley.

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας