4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι

Σ' αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τέσσερις από τις πιο σημαντικές γνώσεις που πρέπει να κατέχουμε όλοι αν θέλουμε να ζούμε με μια βαθιά εσωτερική αίσθηση ασφάλειας και γαλήνης:

1) Υπάρχει μόνο το παρόν

Ο χρόνος είναι μια εφεύρεση του ανθρώπινου νου για να μετράει τις μεταβολές των μορφών ενέργειας στο χώρο. Το παρελθόν και το μέλλον υπάρχουν μόνο ως προϊόντα της φαντασίας, όχι ως πραγματικότητες.

2) Το "άτομο" (ή "ψυχολογικός / εγωικός εαυτός") είναι μια ψευδαίσθηση

Οι ταυτότητες, οι ρόλοι, οι χαρακτηρισμοί και οι ταμπέλες είναι μόνο σκέψεις. Το "άτομο" ("είμαι αυτός, είμαι έτσι, είμαι αλλιώς") είναι μια ψευδαίσθηση που γεννιέται μ' αυτές τις σκέψεις. Οι σκέψεις αυτές δεν έχουν ως πηγή το άτομο. Εμφανίζονται από το πουθενά, αυθόρμητα και αυτόματα. Η ιστορία του ατόμου ("η ιστορία της ζωής μου") που δήθεν αποτελεί τα θεμέλια του καθενός μας, είναι μόνο μια δραστηριότητα της μνήμης και της φαντασίας.

3) Ο αληθινός μας εαυτός είναι η επίγνωση

Η επίγνωση είναι ο κοινός παρονομαστής όλων των εμπειριών μας. Είναι αυτό που είναι πάντα παρόν, ενώ όλες οι εμπειρίες μας είναι παροδικές, έρχονται και φεύγουν. Επομένως, αν είναι να εντοπίσουμε ένα εγώ στη ζωή μας, αυτό θα πρέπει να εντοπιστεί στην επίγνωση που ζει όλες αυτές τις εμπειρίες, και όχι σε κάποια μεμονωμένα και παροδικά φαινόμενα.

4) Οι εμπειρίες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες

Οι τρεις κατηγορίες εμπειριών είναι: η νοητική δραστηριότητα (οι αναμνήσεις, οι ερμηνείες, η φαντασία, η μνήμη, οι υποθέσεις, κ.ά.), οι αισθήσεις του σώματος (η πείνα, η δίψα, ο πόνος, τα συναισθήματα -όχι η ιστορία του συναισθήματος-, το μούδιασμα, κ.ά.) και οι πέντε αισθήσεις της αντίληψης (η όραση, η ακοή, η όσφρηση, η γεύση και η αφή). Όλες οι εμπειρίες είναι εκ φύσεως παροδικές και μεταβαλλόμενες. Το μόνο που δεν μεταβάλλεται καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας, είναι αυτό που είμαστε και ζει αυτή τη ζωή: η επίγνωση.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com