Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όταν ζεις με επίγνωση στο παρόν σπας τη συνέχεια της "ιστορίας" σου, του παρελθόντος και του μέλλοντος, και αναδύεται η αληθινή νοημοσύνη."
~Έκχαρτ Τόλλε

Πριν πας να βοηθήσεις τον κόσμο, βρες την αλήθεια μέσα σου

Εκεί που περπατάς στο δρόμο βλέπεις ένα ζητιάνο να κάθεται κάτω και σκέφτεσαι ότι θα ήταν καλό να του έδινες κάτι να φάει. Πας σ' ένα κοντινό τυροπιτάδικο, αγοράζεις μια τυρόπιτα, του την προσφέρεις και του λες "αδερφέ μου, σου έφερα φαγητό" κι εκείνος σου απαντάει "δεν θέλω να φάω, θέλω να μου αγοράσεις τσιγάρα".

Τι θα κάνεις σ' αυτή την περίπτωση; Θα του πεις "όχι, δεν σου αγοράζω τσιγάρα" και θα επιμείνεις να του δώσεις την τυρόπιτα; Θα του δώσεις αυτό που εκείνος θέλει ή αυτό που εσύ νομίζεις ότι πρέπει να του δώσεις; Υπάρχουν πολλά κριτήρια για το τι σημαίνει βοήθεια. Είναι σαν ένας ασθενής να πεθαίνει από καρκίνο και να του λέει ο γιατρός του "μην καπνίζεις, δεν πρέπει". Ο ασθενής πιθανότατα θα του απαντήσει "άφησέ με να απολαύσω τα τελευταία τσιγάρα".

Όταν θέλεις να βοηθήσεις τους άλλους πρέπει να είσαι εντελώς άδειος, να έχεις εγκαταλείψει τις δικές σου προβολές, να μην προσφέρεις στον άλλον αυτό που εσύ θέλεις, αλλά να λάβεις υπόψη σου τι θέλει ο άλλος.

Ακόμα και αν σκέφτεσαι πώς να σώσεις τον πλανήτη ή πώς να καταπολεμήσουμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος, πρέπει να είσαι απαλλαγμένος από τις δικές σου επιθυμίες και προβολές. Πρέπει να είσαι άδειος. Το καλύτερο που έχεις να προσφέρεις είναι να συνειδητοποιήσεις τη δική σου αλήθεια. Και αυτό δεν είναι καθόλου εγωιστικό. Είναι το πιο αλτρουιστικό πράγμα που μπορείς να κάνεις.

Αλλά πρέπει να εμπιστευτείς την αλήθεια σου, αλλιώς ο νους σου θα χρησιμοποιήσει ένα σωρό επιχειρήματα, ένα σωρό παραδείγματα για τις καταστροφές, τη δυστυχία και τον πόνο των ανθρώπων, για να σε πείσει να ασχοληθείς με το έξω. Θα σε πείσει ότι πρέπει να σβήσεις πρώτα όλες τις φωτιές που καίνε έξω από εσένα και αν σου μείνει χρόνος τότε να ασχοληθείς και με τη φωτιά μέσα σου, που είναι ο νους σου.

Αν μπορέσεις να δεις την ευρύτερη εικόνα για την πραγματικότητα θα δεις ότι αυτός ο κόσμος δεν βρίσκεται στο έλεος των ανθρώπων. Η κατανόηση είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Και υπάρχουν άνθρωποι που αποτελούν αποδείξεις για την αλήθεια, που αποδεικνύουν ποια είναι η αλήθεια και δεν μιλάνε απλά για την αλήθεια με καλές προθέσεις.

Μην ασχολείσαι πολύ με ερωτήματα του τύπου "τι θα απογίνει ο κόσμος", "τι συμβαίνει στον κόσμο", ή "γιατί είναι έτσι ο κόσμος". Όλα αυτά απασχολούν μόνο τον νου σου και δεν σε βοηθάνε να πας βαθιά μέσα σου. Και μην παρερμηνεύσεις αυτό που λέω. Δεν λέω να μη σε νοιάζει τι συμβαίνει στον κόσμο, αλλά δεν πρέπει να είναι αυτή η προτεραιότητά σου. Η προτεραιότητά σου πρέπει να είναι να βρεις τον εαυτό σου, να βρεις την αλήθεια μέσα σου.

*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Μούτζι

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας