Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει προς τα μέσα αφυπνίζεται."
~Καρλ Γιουνγκ

Η κοινωνία είναι μια αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου

"Αν ο κόσμος θέλει παραμύθι, δωσ' του παραμύθι". Αυτή η φράση περιγράφει συνήθως συμπεριφορές μάζας, αλλά δυστυχώς κυριαρχεί στη ζωή μας πολύ περισσότερο απ' όσο φανταζόμαστε.

Οι άνθρωποι προτιμούν τη φαντασία από την πραγματικότητα και οι κοινωνίες που έχουμε φτιάξει βασίζονται πολύ σ' αυτό. Δείτε τι είδους διαφημίσεις επιτρέπουμε να παίζονται στην τηλεόραση: "Αν πίνεις το τάδε αναψυκτικό, θα αρέσεις πιο πολύ στους άλλους". Καμία κοινωνική αρχή δεν απαγορεύει αυτά τα υπονοούμενα, παρόλο που πρόκειται για πλάνη.

Δείτε με τι σειρές, ταινίες και τραγούδια διασκεδάζουμε. Δείτε τι μυθιστορήματα και τι διηγήματα διδάσκονται στα σχολεία - και επίσης ποια είναι πρώτα σε πωλήσεις. Η αγάπη παρουσιάζεται ως κάτι που είναι ανάλογο της έντασης των συναισθημάτων και της προσκόλλησης που υπάρχει σε ένα άλλο πρόσωπο. Τα δράματα πουλάνε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Η ευτυχία έχει πλήρως εμπορευματοποιηθεί και οι ιστοσελίδες που την παρουσιάζουν ως εμπορικό προϊόν πληθαίνουν όλο και περισσότερο. Ο κόσμος προτιμάει να διαβάζει άρθρα που του λένε πώς να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του για να γίνει ευτυχισμένος, παρά άρθρα που του λένε να εγκαταλείψει τις προσκολλήσεις του και την ανάγκη για έλεγχο.

Η πλάνη πουλάει γιατί η ανθρωπότητα ακόμα κοιμάται. Δεν πρέπει να μας ξεγελάει η τεχνολογική ανάπτυξη, που είναι ο μόνος τομέας στον οποίο ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί τόσο πολύ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ακόμα προτιμάμε να ακούμε, να βλέπουμε και να διαβάζουμε ιστορίες, παραμύθια και δράματα, παρά διδασκαλίες που μας οδηγούν στη γνώση για το τι είμαστε και πώς λειτουργούμε. Προτιμάμε την οικειότητα του προγραμματισμού, παρά τα άγνωστα νερά της αναζήτησης της αλήθειας.

Όλα τα συμπτώματα που βιώνουμε καθημερινά, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, προέρχονται από την άγνοια. Και θα συνεχίσουμε να υποφέρουμε όσο επιλέγουμε το παραμύθι, τις ιστορίες, την ελπίδα και τα άρθρα με τους εύηχους τίτλους, αντί για την αλήθεια που καθαρίζει την αντίληψη και ηρεμεί τον νου. 

Την κάθε στιγμή ενισχύουμε και στηρίζουμε αυτούς που μας εκπροσωπούν καλύτερα, είτε πρόκειται για πολιτικούς, είτε για ταινίες, βιβλία και τηλεοπτικές εκπομπές. Όπως έχει πει και ο Κρισναμούρτι: "Η κοινωνία είναι μια αντανάκλαση του εσωτερικού μας κόσμου".

Νίκος Μπάτρας