Το απόφθεγμα της ημέρας
"Κάποιος που νιώθει ανασφάλεια μπορεί να του αρέσει να του λένε ότι τον έχουν ανάγκη και μπορεί να απολαμβάνει την προσκόλληση ενός άλλου ατόμου πάνω του. Αλλά μια σχέση με προσκολλήσεις δεν είναι υγιής και δεν διαρκεί στο χρόνο."
~Μούτζι

Αποδοχή και συνειδητή δράση VS αντίσταση και αυτόματη αντίδραση

Αποδέχομαι την πραγματικότητα δεν σημαίνει δέχομαι παθητικά ό,τι συμβαίνει. 
Αν σκοντάψω και πέσω, δεν θα μείνω κάτω επειδή έπεσα. Θα σηκωθώ και θα κοιτάξω διερευνητικά να δω πού σκόνταψα. Επίσης, δεν θα πω "δεν έπρεπε να πέσω" ή "αφού έπεσα σημαίνει ότι δεν αξίζω".

Η αυτόματη αντίδραση περιλαμβάνει συνήθως αντίσταση ("αυτό δεν έπρεπε να γίνει"), πολλές φορές αυτομομφή ("δεν αξίζω"), και μάχη ή φυγή ανάλογα με τον προγραμματισμό μας. Πρόκειται για μια στάση περιορισμένης αντίληψης που δεν μας αφήνει να λάβουμε υπόψη μας τις επιλογές που έχουμε με βάση τις συνθήκες που επικρατούν. Συνήθως κυριαρχεί το συναίσθημα του φόβου που μπορεί να πυροδοτήσει και θυμό, ντροπή και άλλα παρόμοια συναισθήματα, διαμορφώνοντας έτσι την αυτόματη αντίδραση.

Η συνειδητή δράση ξεκινάει από μια στάση επίγνωσης και αποδοχής αυτού που συμβαίνει. Είμαστε ανοιχτοί, με διευρυμένη αντίληψη και ακούμε προσεκτικά τι έχει να μας πει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Έτσι επιλέγουμε τον καλύτερο τρόπο δράσης, σύμφωνα με τις επιλογές που έχουμε τη δεδομένη στιγμή, χωρίς να εναντιωνόμαστε σ' αυτό που ήδη είναι. Βρισκόμαστε σε κατάσταση επιγνωσιακής εγρήγορσης, αξιολογώντας ήρεμα τα δεδομένα, μέχρι να αποφασιστεί μέσα μας η κατάλληλη δράση.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας