Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Προστάτεψε τον εαυτό σου από τον εθισμό σου στην αυτοπροστασία

Πόσο χρόνο αφιερώνεις στη ζωή σου προσπαθώντας να προστατέψεις τον εαυτό σου; Ο λόγος που ρωτάω είναι γιατί υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ξοδεύουν πολύ χρόνο για να παραμένουν στη "ζώνη άνεσής" τους και να αποφεύγουν τον πόνο, τα δυσάρεστα συναισθήματα, τη δυσφορία από κοινωνικές εμπειρίες ή τις σχέσεις.

Το πρόβλημα μ' αυτό είναι πως ό,τι κάνουμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας γίνεται τελικά η φυλακή μας. Και αυτό μας οδηγεί στο να ζούμε μια ζωή που περιορίζεται στην αυτοσυντήρηση. Νομίζω όμως πως μέσα μας δεν επιθυμούμε μια ζωή όπου απλώς επιβιώνουμε. Θέλουμε να νιώσουμε ευτυχισμένοι, πλήρεις και να καταφέρουμε πράγματα.

Η ευτυχία δεν βρίσκεται μέσα στη ζώνη άνεσης. Στη ζώνη άνεσης θα βρείτε την αίσθηση της ασφάλειας και θα βιώνετε το λιγότερο δυνατό φόβο. Αλλά αυτά τα δύο στοιχεία απέχουν πολύ από το να νιώθετε ευτυχισμένοι. Θα έλεγα μάλιστα ότι θα νιώθεις τόσο ευτυχισμένος, όσο επιτρέπεις στον εαυτό σου να φοβάται.

Η εξήγηση γι' αυτό είναι πολύ απλή. Για να νιώθεις ευτυχισμένος πρέπει να βγεις από τη ζώνη άνεσης και να ωριμάσεις. Αν βγεις όμως από τη ζώνη άνεσης θα νιώσεις φόβο και δυσφορία. Για να το κάνεις λοιπόν θα πρέπει να είσαι διατεθειμένος να νιώσεις φόβο. Κρίνοντας από τη δική μου ζωή και όλα αυτά που μου προσφέρουν χαρά καθημερινά, για να τα πετύχω έπρεπε στην αρχή να νιώσω μεγάλη δυσφορία και φόβο. Μόνο επειδή ένιωσα φόβο βγαίνοντας από τη ζώνη άνεσης, γι' αυτό μπορώ τώρα να απολαμβάνω αυτά τα πράγματα, όπως τη δουλειά μου, τη σχέση μου και την έκθεση στο κοινό.

Ίσως το μόνο πράγμα από το οποίο πρέπει να προστατέψεις τον εαυτό σου είναι η συνήθειά σου να προστατεύεις συνεχώς τον εαυτό σου. Αν νιώθεις μέσα σου έστω και λίγη ζωντάνια και ενθουσιασμό για να κάνεις πράγματα, ακόμα και αν νιώθεις πολύ φόβο, πρέπει να ενεργοποιηθείς και να τα κάνεις. Να ξέρεις ότι θα φοβηθείς καθώς θα βγεις από τη ζώνη άνεσής σου, αλλά θα ωριμάσεις, θα νιώσεις ευτυχισμένος και θα βιώσεις ευλογημένες εμπειρίες.

*Απόσπασμα από βίντεο του JP Sears
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης:
ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας