Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Η κάθαρση της ψυχής και η ουσία της αυτογνωσίας

Η κάθαρση της ψυχής αναφέρεται στην αποσύνδεση του Είμαι από τις αισθήσεις και τις ταυτότητες που προέρχονται από το σώμα και τις σκέψεις αντίστοιχα.

Η κάθαρση είναι το πέρασμα από το "είμαι κάτι, είμαι κάπως" στο καθαρό, απροσδιόριστο και αχαρακτήριστο "είμαι". Είναι η διαδικασία αφαίρεσης όλων των ταυτοτήτων, χωρίς καμία εξαίρεση. Είναι η μετάβαση από το άτομο στην επίγνωση.

Οι προσδιορισμοί και οι χαρακτηρισμοί προέρχονται από τις σκέψεις και δημιουργούν ένα φανταστικό σκηνικό, στο οποίο φαίνεται ότι υπάρχουν καλοί, κακοί, σωστοί, λάθος, δίκαιοι, άδικοι, ηθικοί, ανήθικοι, και πολλές άλλες κατηγορίες ανθρώπων. Όλα αυτά όμως υπάρχουν μόνο στη φαντασία.

Η κάθαρση είναι το να δει κανείς ότι η πραγματικότητα, δηλαδή η βιωματική γνώση των εμπειριών, δεν έχει ταυτότητες, αλλά ούτε και αξιολογείται. Γι' αυτό λένε και ότι η αλήθεια είναι γυμνή. Η αλήθεια είναι το "είμαι" που δεν έχει επενδυθεί με καμία φορεσιά και άρα δεν εμφανίζεται ως ρόλος ή ταυτότητα.

Η ουσία της αυτογνωσίας και της πνευματικής αφύπνισης είναι η απογύμνωση της αλήθειας, η κάθαρση της ψυχής, ή αλλιώς, η αποσύνδεση του "είμαι" από τους χαρακτηρισμούς. Η αυτογνωσία δεν αποσκοπεί στη δημιουργία μιας καλύτερης και πιο λειτουργικής ταυτότητας, αλλά στην καθαρή γνώση για το τι είμαστε και ποια είναι η φύση των εμπειριών μας. Η λειτουργικότητα είναι μόνο μια φυσική συνέπεια της αυτογνωσίας.

Η όλη διαδικασία είναι βιωματική και μόνο βιωματικά μπορεί να την προσεγγίσει κανείς. Οτιδήποτε γράφεται για τη διαδικασία της κάθαρσης και της αυτογνωσίας, λειτουργεί μόνο ως ταμπέλα που δείχνει προς μια κατεύθυνση. Χωρίς πρακτική εφαρμογή όμως, η θεωρία είναι άχρηστη και οι ταμπέλες δεν εξυπηρετούν τον ταξιδευτή.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Διαβάστε επίσης: