Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όταν γεννιόμαστε οι γονείς μας μάς δίνουν ένα όνομα. Αλλά αυτό το όνομα είναι μόνο μια ταμπέλα, μια ψεύτικη ταυτότητα. Το πραγματικό μας όνομα είναι το "είμαι". Όχι το "είμαι" του ατόμου ή του σώματος, αλλά το "είμαι" της ύπαρξης και της επίγνωσης. Αυτό το "είμαι" είναι συνώνυμο του παρόντος."
~Μούτζι

Είσαι η ύπαρξη, δεν είσαι μόνο μια προσωρινή μορφή

Φαντάσου το εξής: κάπου στον ειρηνικό ωκεανό γεννιέται ένα μικρό κύμα. Το κύμα μεγαλώνει σιγά-σιγά και ταξιδεύει προς άγνωστη κατεύθυνση. Νιώθει καλά γιατί είναι νέο και μεγαλώνει συνεχώς, αλλά κάποια στιγμή αρχίζει να συγκρίνεται με άλλα κύματα.

Δίπλα του υπάρχουν κύματα που είναι μικρά και λέει "τα καημένα, τι μικρά που είναι", ενώ υπάρχουν και άλλα πιο μεγάλα και λέει "τα ζηλεύω αυτά τα μεγάλα κύματα, θα ήθελα να ήμουν σαν αυτά". Εκεί εμφανίζονται τα συμπλέγματα της ανωτερότητας και της κατωτερότητας. Αρχίζουν τα προβλήματα και οι διαφοροποιήσεις. "Εγώ είμαι έτσι, ο άλλος είναι αλλιώς".

Κάποια στιγμή βλέπει κάτι στον ορίζοντα και ρωτάει ένα άλλο κύμα δίπλα του: "Τι είναι αυτό;". Και του απαντάει το άλλο κύμα: "Αυτή είναι η ακτή -ο θάνατος- και κατευθυνόμαστε κατά πάνω της". Το κύμα συνειδητοποιεί ότι κάποια στιγμή θα πεθάνει και πανικοβάλλεται.

Τότε όμως εμφανίζεται και ένα άλλο κύμα που του λέει: "Υπάρχει κάτι που λέγεται νερό. Το νερό είναι αθάνατο και δεν πεθαίνει όπως πεθαίνουμε εμείς τα κύματα. Διαπερνάει τα πάντα και είναι μέσα σε όλα τα κύματα. Είναι ένα με όλα τα κύματα".

"Και τι με ενδιαφέρει εμένα αυτό το νερό;", ρωτάει το πρώτο κύμα. "Εσύ είσαι το νερό", του απαντάει το άλλο κύμα, "κοίτα τον εαυτό σου, γνώρισε τι είσαι. Στο πάνω μέρος σου είσαι νερό, στο μέσο σου είσαι νερό, στο κάτω μέρος σου είσαι νερό και στα πλαϊνά σου είσαι νερό. Και αν κοιτάξεις γύρω σου, το μόνο που θα δεις είναι νερό. Αυτό που ονομάζουμε κύμα είναι απλώς ένα όνομα, μια μορφή και μια κίνηση του νερού."

Μόλις το κύμα συνειδητοποιεί αυτή την αλήθεια βλέπει ότι είναι ένα με τον ωκεανό και δεν φοβάται πια το θάνατο. Το ίδιο ισχύει και για εμάς. Είμαστε μια αδιαίρετη ύπαρξη που αυτή τη στιγμή φαίνεται σαν να περιορίζεται από ένα σώμα και έναν νου. Αλλά η ύπαρξη είναι αιώνια. Δεν γεννήθηκε με το σώμα και δεν θα πεθάνει όταν πεθάνει το σώμα. Δεν γερνάει και δεν αρρωσταίνει. Η ύπαρξη είναι η ίδια στον πρόεδρο της Αμερικής και σε έναν άστεγο. Είσαι η ύπαρξη.

*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Swami Sarvapriyananda.