Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Η επιθυμία για αφύπνιση δεν προέρχεται από το άτομο

Η αναζήτηση είναι σημαντική. Είναι μάλιστα πιο σημαντική από τον αναζητητή. Η αναζήτηση είναι κάτι το ζωντανό.

Όταν ο αναζητητής βρει αυτό που αναζητούσε εξαφανίζεται, δεν μετατρέπεται σε κάποιον που βρήκε αυτό που αναζητούσε. Απλώς γίνεται ο εαυτός του. Και ο εαυτός του δεν είναι ο ρόλος του αναζητητή.

Ο αναζητητής είναι ένα εργαλείο της συνειδητότητας, της ύπαρξης, όταν αυτή θέλει να ανακαλύψει τον εαυτό της και την πηγή της.

Η ανάγκη για αναζήτηση της αλήθειας δεν προέρχεται από κάποιο ξεχωριστό άτομο, δεν είναι προσωπική. Είναι μια κίνηση του Όλου. Όπως ένα κύμα δεν μπορεί να πει "σήμερα θα κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση γιατί έτσι θέλω". Η κίνησή του έρχεται από ολόκληρο τον ωκεανό. Έτσι και η επιθυμία για αφύπνιση αποτελεί μια κίνηση που έρχεται από το Όλο.

*Από ομιλία του Μούτζι
Μετάφραση: Ν. Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: