Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Βρες μέσα σου αυτό που είναι πάντα παρόν

Όταν εμφανίζεται ένα συναίσθημα, άσ' το να εμφανιστεί, άσ' το να συμβεί, μην το αναλύεις. Τα συναισθήματα είναι επισκέπτες που μπαίνουν για λίγο στο χώρο της επίγνωσής σου και φεύγουν. Μην ταυτίζεσαι μαζί τους και μην τα χρησιμοποιείς για να χαρακτηρίσεις ή να κρίνεις τον εαυτό σου.

Η συνειδητότητα δεν έχει σχήμα. Είναι σαν το νερό. Απλά ρέει. Σε όποιο δοχείο και αν βάλεις το νερό, το νερό θα πάρει το σχήμα του δοχείου. Δεν έχει δικό του σχήμα. Έτσι και η συνειδητότητα. Αλλάζει μορφή ανάλογα με το πού την κατευθύνεις.

Όταν σκέφτεσαι και λες "είμαι στενοχωρημένος", αυτή είναι μια πολύ ισχυρή σκέψη. Αν την πιστέψεις, αρχίζεις όντως και αισθάνεσαι έτσι. Κάνεις αυτή τη σκέψη πραγματικότητα.

Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι εσύ είσαι ο χώρος μέσα στον οποίο εμφανίζονται όλα τα συναισθήματα και οι σκέψεις. Ο πραγματικός σου εαυτός είναι ο χώρος. Οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι σαν ένα αεράκι. Το αεράκι φυσάει πάντα προς κάποια κατεύθυνση, πάντα κινείται, αλλά ο χώρος δεν κινείται ποτέ, είναι άπειρος και πάντα παρών. Ακόμα και όταν εμφανίζονται κάποιες εντάσεις στο σώμα σου, δεν χρειάζεται να σκεφτείς ότι θα φύγουν. Μπορούν να μείνουν αν θέλουν. Άλλαξε τη στάση σου από το "προτιμώ κάτι" στο "δεν με πειράζει". 

Μ' αυτή τη στάση βρίσκεις την ελευθερία σου. Βρίσκεις έναν άπειρο χώρο. Δεν χρειάζεται καν να γίνεις ο τροχονόμος των σκέψεών σου. Όλα μπορούν να έρθουν και να φύγουν. Τα πράγματα είναι τόσο απλά. Αν ταυτιστείς με μία σκέψη, μετά αρχίζεις να ψάχνεις για την επούλωση. Και όλοι νομίζουν ότι έχουν κάτι να επουλώσουν. Αλλά αυτό που είσαι πραγματικά δεν χρειάζεται επούλωση. Είναι πάντα τέλειο. Αρκεί να μην ταυτίζεσαι με τις λειτουργίες του νου και του σώματος.

Όταν είσαι ο χώρος δεν σταματάς να εκφράζεσαι μέσα από τις σκέψεις ή τα συναισθήματα. Απλά δεν ταυτίζεσαι πλέον μ' αυτά. Ο χώρος μένει πάντα καθαρός. Ο χώρος γύρω μας είναι σήμερα ακριβώς όπως ήταν και πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια. Και σε ένα εκατομμύριο χρόνια θα είναι πάλι ο ίδιος. Δεν μπορεί να μολυνθεί. Η Ύπαρξή σου είναι ακριβώς έτσι. Όλα τα άλλα έρχονται και φεύγουν, είτε δημιουργούνται στη φαντασία σου, είτε είναι άλλα φαινόμενα.

Αν ερωτευόσουν ένα σύννεφο, πόσο θα διαρκούσε ο έρωτάς σου; Όλα έρχονται και φεύγουν. Άστα να έρθουν και να φύγουν και βρες μέσα σου αυτό που είναι πάντα παρόν.

*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Μούτζι