7 βασικές αρχές του βουδισμού για καλύτερη ζωή

1. Οι προσκολλήσεις δημιουργούν δυστυχία

Υποφέρουμε επειδή προσκολλόμαστε στα παροδικά φαινόμενα. Δημιουργούμε σχέσεις εξάρτησης με αντικείμενα, σκέψεις, ιστορίες και ανθρώπους. Έτσι όμως ξεχνάμε μια μεγάλη αλήθεια: ότι στο επίπεδο της μορφοποιημένης ενέργειας όλα αλλάζουν συνεχώς.

2. Να επιθυμείς τα σωστά πράγματα

Δεν είναι όλες οι επιθυμίες κακές. Το να επιθυμείς να απελευθερωθείς από τον προγραμματισμό σου, τα πάθη σου, τις ψευδαισθήσεις σου, τους φόβους σου, τους εθισμούς σου, τις περιοριστικές πεποιθήσεις σου, κ.ά, είναι σωστές επιθυμίες.


3. Αν κυνηγάς την απόλαυση μέσα από τις αισθήσεις θα είσαι δυστυχισμένος

Οι αισθήσεις είναι παροδικά φαινόμενα, δημιουργούν εθισμό στον νου και στο σώμα και δεν πρόκειται ποτέ να μας οδηγήσουν στην αλήθεια και στη γνώση της πραγματικότητας. 

4. Η σοφία έρχεται μέσα από τον πόνο

Ο πόνος είναι βασικό συστατικό της ζωής. Δεν έχει νόημα να τον αποφεύγουμε ή να τον απορρίπτουμε. Πρέπει να αναπτύξουμε τη σωστή στάση απέναντί του, ώστε όταν έρχεται να μαθαίνουμε από αυτόν και να γινόμαστε σοφότεροι.

5. Να προσέχεις με ποιους συναναστρέφεσαι

Οι άνθρωποι με τους οποίους αλληλεπιδρούμε έχουν σημαντική επιρροή επάνω μας. Αν δεν μπορούμε να βρούμε ανθρώπους που ζουν συνειδητά και μας επηρεάζουν θετικά στο δρόμο της αυτογνωσίας, είναι καλύτερα να μένουμε μόνοι μας.

6. Ένας εκπαιδευμένος νους θα σε οδηγήσει στην ευτυχία

Ο διαλογισμός είναι βασικός πυλώνας στην αναζήτηση της ευτυχίας. Κάνοντας τακτικά διαλογισμό, αναπτύσσεται και δυναμώνει η επίγνωση (η παρατήρηση) που μας βοηθάει να γνωρίζουμε καλύτερα πώς λειτουργεί το σύστημά μας σώμα-νους.

7. Το μικρό κακό που επαναλαμβάνεται έχει μεγάλες αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα

Πολλές από τις κακές συνήθειες που αναπτύσσουμε στη ζωή μας δεν έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο. Η επανάληψή τους όμως οδηγεί σε συσσωρευμένες αρνητικές συνέπειες που εμφανίζονται σε βάθος χρόνου.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com