Το απόφθεγμα της ημέρας
"Η καρδιά σου είναι το φως αυτού του κόσμου. Μην την καλύπτεις με το μυαλό σου."
~Μούτζι

Η αγκαλιά ως χώρος ανιδιοτελούς αποδοχής και αγάπης

Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών, η αγκαλιά φαίνεται πως έχει διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι ότι δρα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την κοινωνικότητά μας.

Τα οφέλη της αγκαλιάς προέρχονται από το γεγονός ότι η αγκαλιά δημιουργεί ένα χώρο αποδοχής για κάποιον. Και όταν κάποιος νιώθει αποδεκτός και ασφαλής, το σώμα του εκκρίνει τις αντίστοιχες ορμόνες (κυρίως σεροτονίνη και ντοπαμίνη) με πολλές θετικές επιδράσεις για το σύνολο του οργανισμού.

Στην ουσία, η αγκαλιά είναι η έκφραση της γλώσσας του σώματος που λέει "σου δημιουργώ ένα χώρο όπου μπορείς να είσαι ακριβώς όπως είσαι, χωρίς να προσπαθείς να αλλάξεις τίποτα, χωρίς να φοβάσαι μη σε κρίνω". Αυτός ο χώρος είναι ο ίδιος χώρος που δημιουργούμε με την επίγνωση μέσα μας, κάθε φορά που αποταυτιζόμαστε από μια σκέψη ή ένα συναίσθημα. Η μόνη διαφορά είναι ότι η επίγνωση αποτελεί μια "εσωτερική" αγκαλιά προς όλα τα φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα μας, ενώ η "φυσική" αγκαλιά εκφράζεται στο επίπεδο του ανθρώπινου σώματος και προσφέρεται σε κάποιον άλλον.

Δεν έχει σημασία ποιο είναι το περιεχόμενο της σκέψης ή ποιο είναι το συναίσθημα, με τον ίδιο τρόπο που δεν έχει σημασία ποιος είναι ο άνθρωπος που αγκαλιάζουμε. Ό,τι και αν λέει η σκέψη, όσο αρνητικό και αν είναι ένα συναίσθημα, όταν επιλέγουμε συνειδητά να τα παρατηρήσουμε και να τα αποδεχτούμε αντί να τα αποφεύγουμε και να τους αντιστεκόμαστε, βλέπουμε ότι αρχίζουν να χάνουν σιγά σιγά την αρνητική ταυτότητα που τους είχαμε δώσει προηγουμένως.

Η αποδοχή, χωρίς κριτική και χωρίς σκέψεις και ερμηνείες, χωρίς φόβο και χωρίς προσδοκίες ή απαιτήσεις, είναι η δύναμη που εμπεριέχουν η επίγνωση και η αγκαλιά. Ο καθαρός χώρος είναι η αποδοχή. Ο χώρος, από τον οποίο έχουμε αφαιρέσει όλα τα άχρηστα προϊόντα του φοβικού και εγωϊκού νου, είναι εκ φύσεως το περιβάλλον που αναζητούμε όλοι για να υπάρξουμε γαλήνιοι, ακριβώς όπως είμαστε. 

Όποια συμπτώματα και αν έχουμε, ό,τι και αν κουβαλάμε μέσα μας εξαιτίας του παρελθόντος, όποιες ανασφάλειες και αν μας ταλαιπωρούν, όπως και αν είμαστε, η γνώση για το τι έχουμε πραγματικά ανάγκη στη ζωή υπάρχει μέσα μας. Και οι ρίζες αυτής της γνώσης αγγίζουν το αιώνιο βάθος, τον ίδιο το χώρο από όπου προέρχονται και μορφοποιούνται τόσο οι άνθρωποι, όσο και οι σκέψεις και τα συναισθήματα. Είναι το ίδιο υλικό που, αφού προέρχεται από την ίδια πηγή, γνωρίζει πολύ καλά ότι οι χαρακτηρισμοί και οι ταμπέλες "κακό" ή "αρνητικό", αποτελούν μόνο ένα προσωρινό περιτύλιγμα. 

Αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη όλες οι ενεργειακές μορφές είναι ένας χώρος που θα τους επιτρέψει να υπάρξουν ακριβώς όπως είναι. Το σύμπαν δίνει χώρο στον γαλαξία μας για να υπάρξει, ο γαλαξίας δίνει χώρο στον πλανήτη μας, ο ουρανός στα σύννεφα, το δωμάτιο στα αντικείμενα, η επίγνωση στις σκέψεις, τις εικόνες, τους ήχους - και όλο το σύμπαν τελικά εμφανίζεται μέσα στην επίγνωση. Στο επίπεδο που η ενέργεια εκφράζεται με τις ανθρώπινες μορφές, η αγκαλιά αποτελεί μια μικρογραφία του καθαρού και αιώνιου χώρου της αποδοχής και της αγάπης.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Διαβάστε επίσης:



ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας