Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ο αληθινός εαυτός μας -η φωτεινή, ανοιχτή και κενή Επίγνωση- δεν μπορεί να φωτιστεί. Είναι ήδη το φως που φωτίζει όλες τις εμπειρίες. Ούτε ένας ψευδής εαυτός μπορεί να φωτιστεί, αφού μόλις ο ψευδής εαυτός αντικρίσει το φως της Επίγνωσης εξαφανίζεται, όπως εξαφανίζεται η σκιά μόλις εκτεθεί στον ήλιο."
~Ρούπερτ Σπάιρα

Η δυστυχία προέρχεται από τη σκέψη "δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει"

Το πρόβλημα δεν είναι ο φόβος που νιώθεις. Το πρόβλημα είναι η αντίστασή σου στο φόβο.

Ο φόβος, αν τον δεις καθαρά και τον απομονώσεις, είναι μια εμπειρία που έχει ορισμένα χαρακτηριστικά: ένταση, ενέργεια και εντοπίζεται κάπου στο σώμα. Δεν υπάρχει τίποτα το κακό σ' αυτό. Κανείς δεν θέλει η ζωή του να είναι μια επίπεδη γραμμή χωρίς καμία ένταση.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν υπάρχει αντίσταση. Μία σκέψη δημιουργεί όλο το πρόβλημα: "Δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει. Μακάρι να μπορούσα να αντικαταστήσω αυτό που νιώθω τώρα με κάτι που δεν υπάρχει τώρα". Μ' αυτό τον τρόπο επιτρέπουμε σε μία σκέψη να καταστρέψει την ευτυχία μας.

Από αυτό προέρχεται όλη η δυστυχία. Η δυστυχία δεν υπάρχει στο φόβο. Ο φόβος είναι ουδέτερος. Καμία εμπειρία από μόνη της δεν εμπεριέχει δυστυχία - αναφέρομαι φυσικά στον ψυχολογικό πόνο, όχι στον σωματικό.

Ο φόβος είναι μια έκφραση της συνειδητότητας που είμαστε. Είναι κομμάτι του εαυτού μας. Δεν υπάρχει "το άτομο" και "ο φόβος". Δεν υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός. Υπάρχει μόνο ο φόβος ως φαινόμενο και η συνειδητότητα που τον αναγνωρίζει. 

Ο φόβος δεν συμβαίνει σε "κάποιον". Αυτός ο "κάποιος" που νομίζεις ότι βιώνει το φόβο, δεν υπάρχει καν. Αν τον αναζητήσεις δεν πρόκειται να τον βρεις πουθενά. Υπάρχει μόνο η παρουσία της συνειδητότητας.

*Από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Ρούπερτ Σπάιρα
Αν βρίσκετε βοηθητικά και ωφέλιμα τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) ως έκφραση ευγνωμοσύνης, στηρίζοντας ταυτόχρονα την ιστοσελίδα. Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας
ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους