Το απόφθεγμα της ημέρας
"Αν θέλετε να διώξετε κάποιο φόβο, η έδρα αυτού του φόβου βρίσκεται στην καρδιά σας και όχι στο χέρι εκείνου που φοβάστε."
~Χαλίλ Γκιμπράν

Όταν συνειδητοποιήσετε ότι όλα έρχονται από μέσα, ο φόβος σας θα τερματιστεί

Ατενίστε τη ζωή ως απεριόριστη, αδιαίρετη, πάντα παρούσα, συνεχώς ενεργητική, μέχρι που να αντιληφθείτε τον εαυτό σας ένα με αυτή. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο, γιατί απλώς επιστρέφετε στη δική σας φυσική κατάσταση.

Από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσετε πως όλα έρχονται από μέσα, πως ο κόσμος στον οποίον ζείτε δεν προβάλλεται σε σας αλλά από σας, ο φόβος σας θα τερματιστεί. Δίχως αυτή τη συνειδητοποίηση θα συνεχίζετε να ταυτίζετε τον εαυτό σας με εξωτερικά πράγματα, όπως είναι το σώμα, ο νους, η κοινωνία, το έθνος, η ανθρωπότητα, ακόμα και ο Θεός ή το Απόλυτο. 

Όμως όλα αυτά είναι απλές διαφυγές από τον φόβο. Μόνο όταν αποδεχτείτε πλήρως την ευθύνη σας γι' αυτόν το μικρό κόσμο που ζείτε, και προσέξετε τη διαδικασία της δημιουργίας, της διατήρησης και της καταστροφής του, θα ελευθερωθείτε από τα φανταστικά δεσμά σας.

Εάν αναζητάτε την πραγματικότητα, πρέπει να απαλλαγείτε απ' όλα τα υπόβαθρα, απ' όλες τις κουλτούρες, απ' όλα τα καλούπια σκέψης και αίσθησης. Ακόμη και η ιδέα ότι είστε άνδρας ή γυναίκα, ή και άνθρωπος, τελικά πρέπει ν' απορριφθεί. Ο ωκεανός της ζωής τα περιέχει όλα, όχι μόνο τους ανθρώπους. 

Έτσι, πρώτα απ' όλα εγκαταλείψτε κάθε ταύτιση του εαυτού σας, σταματήστε να θεωρείτε τον εαυτό σας ως "τον τάδε ή τον δείνα", "έτσι ή αλλιώτικο", "αυτό ή εκείνο". Εγκαταλείψτε κάθε αυτοενασχόληση, μην ανησυχείτε για την ευημερία σας, υλική ή πνευματική, εγκαταλείψτε κάθε επιθυμία, ισχυρή ή ανεπαίσθητη. Είστε πλήρεις εδώ και τώρα. Δεν χρειάζεστε απολύτως τίποτα.

Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ

*Ο Νισαργκαντάττα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σοφούς της σύγχρονης Ινδίας. Στην καθημερινότητά του ήταν ένας απλός άνθρωπος, οικογενειάρχης και μικρομαγαζάτορας. Έζησε όλη του τη ζωή στη Βομβάη, όπου και πέθανε το 1981, σε ηλικία 85 ετών. Δεν είχε λάβει κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης:



ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας