Το απόφθεγμα της ημέρας
"Αν θέλετε να διώξετε κάποιο φόβο, η έδρα αυτού του φόβου βρίσκεται στην καρδιά σας και όχι στο χέρι εκείνου που φοβάστε."
~Χαλίλ Γκιμπράν

Η ύψιστη συνειδητότητα είναι η φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπου

Με ένα τόσο υψηλά ανεπτυγμένο νευρικό σύστημα, το πλήρες δυναμικό του ανθρώπου μάς δείχνει ότι ο άνθρωπος πρέπει να μπορεί να ζήσει την υπέρτατη κατάσταση της ζωής: 
στην ήσσονα περίπτωση να ζήσει μια ζωή χωρίς πόνο και, στη βέλτιστη μια ζωή απόλυτης μακαριότητας μέσα στη θεϊκή συνειδητότητα.

Το πλήρες δυναμικό ενός ανθρώπου σημαίνει ότι σε όλα τα επίπεδα της ζωής, φυσικό, νοητικό και πνευματικό, πρέπει να ζει κανείς με το μέγιστο των ικανοτήτων του.

Το πλήρες δυναμικό στο φυσικό επίπεδο σημαίνει ότι θα διαθέτει ένα υγιές σώμα στο οποίο όλα τα μέλη, οι αισθήσεις και το νευρικό σύστημα λειτουργούν φυσιολογικά και βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους. 

Πλήρες δυναμικό στο νοητικό επίπεδο της ζωής σημαίνει την ικανότητα του ανθρώπου να χρησιμοποιεί στο έπακρο τις νοητικές του ικανότητες. 

Πλήρες δυναμικό στο πνευματικό επίπεδο της ζωής σημαίνει την ικανότητα του ανθρώπου να βιώνει την αξία του πνευματικού Είναι σε όλα τα πεδία της καθημερινής ζωής.

Μια φυσιολογική ανθρώπινη ζωή σημαίνει για τον άνθρωπο να ζει μια ζωή θεϊκής συνειδητότητας. Ένας φυσιολογικός ανθρώπινος νους είναι εκείνος που λειτουργεί στα ανθρώπινα επίπεδα, αλλά έχει ταυτόχρονα και το επίπεδο του συμπαντικού κοσμικού νου.

Η κοσμική συνειδητότητα δεν πρέπει να θεωρείται κάτι που βρίσκεται πέρα από τις δυνατότητες του συνήθους ανθρώπου. Η κατάσταση της κοσμικής συνειδητότητας πρέπει να είναι η κατάσταση της φυσιολογικής ανθρώπινης συνειδητότητας.

Οποιαδήποτε κατάσταση κάτω από το επίπεδο της κοσμικής συνειδητότητας μπορεί να θεωρηθεί μόνο σαν κατάσταση στην οποία η ανθρώπινη συνειδητότητα βρίσκεται κάτω από το φυσιολογικό της επίπεδο. Ο ανθρώπινος νους πρέπει να είναι ένας κοσμικά συνειδητός νους.

*Από το βιβλίο "Η επιστήμη του Είναι και η τέχνη του Ζην", Maharishi Mahesh Yogi, Εκδ. Ελφίλ

**Ο Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι (1918-2008) ήταν ο ιδρυτής του Υπερβατικού Διαλογισμού. Είχε σπουδάσει Φυσική στο πανεπιστήμιο Αλαχαμπάντ στην Ινδία, ενώ το 1957 ίδρυσε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα παγκοσμίως με σκοπό τη διάδοση της γνώσης γύρω από το διαλογισμό. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους δασκάλους του διαλογισμού με μεγάλη επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε επίσης: