Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Η αφύπνιση είναι η αρχή της συνειδητής ζωής

Ο σκοπός της διδασκαλίας μου είναι η φώτιση, η αφύπνιση από την ονειρική κατάσταση του διαχωρισμού στην πραγματικότητα του Ενός. Με λίγα λόγια, η διδασκαλία μου αποσκοπεί στο να συνειδητοποιήσεις τι είσαι.

Φώτιση σημαίνει να αφυπνίζεσαι, να συνειδητοποιείς ποια είναι η πραγματική σου φύση και να ζεις σύμφωνα μ' αυτή. Η συνειδητοποίηση από μόνη της δεν αρκεί. Η ολοκλήρωση έρχεται με το να είσαι, δηλαδή να συμπεριφέρεσαι, να κάνεις και να εκφράζεις αυτή τη συνειδητοποίηση. Το να ζεις μέσα στην πραγματικότητα ως πραγματικότητα που είσαι, είναι ένας νέος τρόπος ζωής, αντί να ζεις μέσα στις ιδέες, τις πεποιθήσεις και τις παρορμήσεις ενός ονειρικού νου.

Η αλήθεια είναι ότι είσαι ήδη αυτό που θέλεις να γίνεις. Είναι σαν να ψάχνεις τον θεό με τα μάτια του. Αυτή η αλήθεια είναι τόσο απλή, αλλά και τόσο σοκαριστική και ριζοσπαστική, που μπορεί να την προσπεράσεις στην πορεία της αναζήτησής σου. Μπορεί να με έχεις ξανακούσει να μιλάω γι' αυτά τα θέματα στο παρελθόν, και να με πιστεύεις κιόλας, αλλά τα έχεις συνειδητοποιήσει αυτά με όλη σου την ύπαρξη; Τα βιώνεις;

Αυτά που λέω έχουν ως σκοπό να σε ταρακουνήσουν για να αφυπνιστείς, όχι να σε αποκοιμίσουν περισσότερο. Ήδη ξέρεις πώς να ονειρεύεσαι καλύτερα. Και αυτά που λέω, ανάλογα με τη νοητική και συναισθηματική σου κατάσταση αυτή τη στιγμή, μπορεί να σου φαίνονται ήπια ή σκληρά. 

Ξύπνα! Είσαι ένας ζωντανός Βούδας, όπως είναι όλοι άλλωστε. Είσαι η ιερή κενότητα, το άπειρο τίποτα. Αυτό το ξέρω γιατί είμαι ό,τι είσαι κι εσύ, κι εσύ είσαι ό,τι είμαι κι εγώ. Ξέχνα όλες τις ιδέες και τις εικόνες στο μυαλό σου. Όλα αυτά έρχονται και φεύγουν και δεν είσαι καν εσύ αυτός που τα δημιουργεί. Γιατί δίνεις τόσο μεγάλη σημασία στη φαντασία σου, όταν η πραγματικότητα είναι εδώ και τώρα;

Μην νομίζεις ότι η αφύπνιση είναι το τέλος. Η αφύπνιση είναι το τέλος της αναζήτησης, είναι το τέλος του αναζητητή, αλλά είναι η αρχή μιας ζωής που θα τη βιώνεις από την πλευρά της πραγματικής σου φύσης. Είναι μια τεράστια ανακάλυψη το να ζεις τη ζωή σου από την πλευρά του Ενός, να ενσαρκώνεις αυτό που είσαι και να είσαι μία ανθρώπινη έκφραση του Ενός. 

Δεν τίθεται θέμα για το αν είσαι ήδη αυτό το Ένα. Είσαι το Ένα. Το ερώτημα είναι: είσαι μία συνειδητή έκφραση του Ενός; Αφυπνίστηκε το Ένα; Θυμάσαι τι είσαι πραγματικά; Και αν ναι, ζεις σύμφωνα μ' αυτό; Ζεις συνειδητά σαν να είσαι αυτό το Ένα;

*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Αντυασάντι