Το απόφθεγμα της ημέρας
"Η αλλαγή δεν είναι ποτέ επώδυνη. Μόνο η αντίσταση στην αλλαγή είναι επώδυνη."
~Βούδας

Η παρουσία είναι το δώρο της ζωής

Η εξέλιξη μετράται βάσει της ευγένειας και της επίγνωσης με τις οποίες ξανασηκωνόμαστε, βάσει της ελαφρότητας με την οποία ξεσκονιζόμαστε μετά την πτώση, βάσει της δεκτικότητας με την οποία συνεχίζουμε και κάνουμε το επόμενο βήμα στο άγνωστο, πέρα από τα όρια και τα κρατήματά μας, προς το αξιοθαύμαστο μυστήριο της ύπαρξης.

Το να επιθυμούμε να είναι τα πράγματα διαφορετικά είναι η πραγματική ουσία του πόνου. Σχεδόν ποτέ δεν έχουμε την άμεση εμπειρία του πόνου, γιατί η αντίδρασή μας σ’ αυτόν είναι τόσο άμεση, που αυτό που κυρίως αποκαλούμε πόνο στην πραγματικότητα είναι η εμπειρία της αντίστασής μας στο φαινόμενο. Και η αντίσταση αυτή είναι συνήθως πολύ πιο οδυνηρή από την αρχική αίσθηση.

Πήγαινε στην αλήθεια πέρα από το νου σου. Η γέφυρα είναι η αγάπη. Οι κινέζοι χρησιμοποιούν την ίδια λέξη για την καρδιά και για τον νου. Γιατί όταν η καρδιά είναι ανοιχτή και ο νους διαυγής έχουν την ίδια υπόσταση, την ίδια ουσία.

Η φώτιση είναι ελευθερία, ενώ οι σκέψεις για τη φώτιση είναι φυλακή. Η αλήθεια υπάρχει μέσα στη στιγμή. Αν βρισκόμαστε οπουδήποτε αλλού, αναζητώντας κάτι έξω από τη στιγμή, είμαστε στη φυλακή. Το πιο θλιβερό σημείο του ανθρώπου είναι ότι δεν βρίσκεται σε παρατήρηση. Η παρουσία είναι το δώρο της ζωής.

Ο Βούδας άφησε έναν χάρτη, ο Ιησούς άφησε έναν χάρτη, ο Κρίσνα άφησε έναν χάρτη, η Rand McNally [Σ.τ.Μ. εκδοτικός οίκος οδικών χαρτών] άφησε έναν χάρτη. Όμως εσύ ο ίδιος θα βαδίσεις τον δρόμο.

*Αποσπάσματα από συνεντεύξεις και γραπτά κείμενα του Στήβεν Λεβάιν.
Μετάφραση: Ζωή Πεπόνη

**Ο Στήβεν Λεβάιν (Stephen Levine 1937 – 2016) ήταν Αμερικανός ποιητής, συγγραφέας και πνευματικός δάσκαλος. Εργάστηκε πάνω στον συνειδητό θάνατο σε συνεργασία με τον Ram Dass και την Elisabeth Kübler-Ross. Για περισσότερα από 30 χρόνια μαζί με τη σύντροφό του Ondrea πρόσφεραν βοήθεια και υποστήριξη σε ανθρώπους βαριά ασθενείς και σε φροντιστές υγείας.