Έκχαρτ Τόλλε: Διαχωρίστε τις εμπειρίες σας από τις ερμηνείες σας

Ο Σαίξπηρ λέει σε ένα από τα έργα του: "Τίποτα δεν είναι καλό ή κακό. Η σκέψη είναι αυτή που κάνει κάτι να φαίνεται καλό ή κακό".

Αυτό σημαίνει ότι άλλο είναι η εμπειρία και άλλο η ερμηνεία της. Οι περισσότεροι άνθρωποι, όσοι δεν ζουν επαρκώς συνειδητά, βιώνουν τις εμπειρίες τους και τις ερμηνείες για τις εμπειρίες τους ως ένα ενιαίο φαινόμενο, αδυνατώντας να τα διαχωρίσουν. 

Ας πούμε ότι κάποιος περνάει αρκετό χρόνο στο σπίτι του εξαιτίας της πανδημίας και σκέφτεται "δεν μπορώ άλλο, δεν μου αρέσει αυτό, δεν ξέρω πόσο θα αντέξω ακόμα" και συνεχίζεται αυτή η φωνή στο κεφάλι του λέγοντάς του πόσο άσχημη είναι η κατάσταση. Αυτός ο εσωτερικός μονόλογος μπορεί να πυροδοτήσει αισθήματα αδυναμίας, θυμού, κατάθλιψης και σίγουρα φόβου, αφού δεν θα λέει μόνο πόσο άσχημα είναι τα πράγματα τώρα, αλλά και πόσο άσχημα θα είναι στο μέλλον. Όταν οι σκέψεις λένε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα, τότε σίγουρα τα βιώνουμε πιο άσχημα απ' ό,τι είναι.

Μπορείτε να πειραματιστείτε και να αντιληφθείτε τη διαφορά μεταξύ της κατάστασης στην οποία βρίσκεστε και στην ερμηνεία της. Θα πρότεινα να κάνετε το εξής: αναρωτηθείτε "πώς θα ήταν αν βίωνα αυτό που βιώνω τώρα, χωρίς να προσθέτω περιττές σκέψεις;". Θα δείτε ότι ο νους σε τέτοιες καταστάσεις είναι συνήθως αρνητικός. Σε ευχάριστες καταστάσεις ο νους δεν είναι πολύ δραστήριος γιατί δεν χρειάζεται να προσθέσει κάτι.

Αυτές οι περιττές σκέψεις είναι ένα ανώφελο φορτίο στη ζωή μας. Αναρωτηθείτε λοιπόν: "Πώς θα ήταν η εμπειρία που έχω τώρα αν δεν την έκρινα ούτε ως θετική, ούτε ως αρνητική;". Πώς θα ήταν αν δεν προσθέτατε όλες αυτές τις ερμηνείες για το πόσο χάλια είναι όλα, πώς η ζωή σας και ο κόσμος καταστρέφεται, κ.ο.κ;

Τι μένει αν αφαιρέσετε αυτές τις περιττές σκέψεις; Είστε στο παρόν, είστε ζωντανός, αντιλαμβάνεστε αισθήσεις, αναπνέετε. Είστε εδώ. Όσο μπορείτε εγκαταλείψτε την εσωτερική αφήγηση και αναγνωρίστε ότι είστε πάντα εδώ, στο παρόν, ό,τι και αν συμβαίνει, ό,τι και αν έχει συμβεί και ό,τι και αν συμβεί. Η ζωή σας και το παρόν είναι αδιαχώριστα. 

Αυτό που συμβαίνει τώρα με την πανδημία είναι ότι συλλογικά η ανθρωπότητα ωθείται να συνειδητοποιήσει την αλήθεια της αφύπνισης από τις ασυνείδητες σκέψεις. Ωθούμαστε όλοι να υπερβούμε την ταύτιση με τον προγραμματισμό μας και να αντιληφθούμε την παρουσία μας ως επίγνωση χωρίς σκέψεις. Πολλοί από εσάς μπορεί να τα έχετε ήδη βιώσει αυτά με διάφορους τρόπους, όπως σε έντονες δραστηριότητες όπου σταματάνε οι σκέψεις. Τώρα όμως έχετε την ευκαιρία να το κάνετε συνειδητά.

Όταν ερχόμαστε στην κατάσταση της εμπειρίας χωρίς σκέψεις, δεν υποφέρουμε. Η δυστυχία προέρχεται από τις ερμηνείες και την εσωτερική αφήγηση. Μαθαίνοντας να διαχωρίζουμε τις εμπειρίες από τις ερμηνείες, θα βιώνουμε όλο και περισσότερο τις εμπειρίες μας με τη δύναμη της παρουσίας μας και της νοημοσύνης, αντί να είμαστε αντιδραστικοί και να παραπονιόμαστε. 

Υπάρχουν άπειρα πράγματα για τα οποία μπορεί κανείς να παραπονιέται: η ζωή, οι αδικίες, οι πολιτικοί... Στο Εγώ αρέσει πολύ να παραπονιέται γιατί έτσι δυναμώνει τη θέση του. Η φράση "αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει" είναι η βάση για κάθε ερμηνεία και αφήγηση του νου για μία κατάσταση.

Φυσικά, όταν ζούμε συνειδητά, δρούμε όπου χρειάζεται να δράσουμε και δεν κάνουμε τίποτα για καταστάσεις όπου δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η κατάσταση είναι όπως είναι, αλλά εμείς δεν υποφέρουμε πια. Πηγαίνουμε πέρα από αυτή.

Είναι αλήθεια ότι γενικά προτιμάμε να συμβαίνουν ωραία πράγματα στη ζωή μας και όχι άσχημα. Αλλά χωρίς τις ερμηνείες τα άσχημα πράγματα δεν μας αγγίζουν βαθιά και δεν είμαστε στο έλεος των εξωτερικών καταστάσεων. Όταν εξαρτάσαι από αυτά που συμβαίνουν δεν πρόκειται ποτέ να είσαι ικανοποιημένος, γιατί ακόμα και οι ευχάριστες καταστάσεις δεν διαρκούν πολύ. Η ζωή και ο κόσμος δεν είναι εδώ για να μας ικανοποιούν. Ο σκοπός τους είναι να μας αφυπνίσουν και να μας κάνουν συνειδητούς. Και πώς το καταφέρνουν αυτό; Μέσα από τις προκλήσεις.

*Από βιντεοσκοπημένη ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: