Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Την αληθινή δύναμη τη βρίσκουμε στον απρόσωπο Εαυτό

Όποιος απελευθερώνεται πνευματικά πρέπει να βιώσει κάποιες δύσκολες εμπειρίες για ένα χρονικό διάστημα, με φόβο και αναστάτωση.

Οι εμπειρίες αυτές μπορεί να είναι πολύ πιο έντονες απ' όσο φαντάζεται κανείς. Στην πραγματικότητα, σε όλη μας τη ζωή βιώνουμε κάθε τόσο τέτοιες εμπειρίες, αλλά δεν έχουμε επίγνωση ότι τις βιώνουμε. 

Όταν γίνονται πιο έντονες, είναι γιατί μπορούμε να αντέξουμε το βάρος τους. Μπορεί η αγάπη ή η παρουσία ενός πνευματικού ανθρώπου δίπλα μας να μας κάνει πιο δυνατούς και έτσι να εμφανίζονται νέες δυνατότητες. 
Αλλά αν κάποιος θέλει να κρατήσει ή να προστατέψει την ατομική του ταυτότητα, οι εμπειρίες αυτές θα δυναμώνουν και θα τυλίγονται όλο και πιο σφιχτά γύρω από την εγωική αίσθηση του εαυτού του.

Η εξερεύνηση του εαυτού [self enquiry, μια μέθοδο αυτογνωσίας που δίδαξε ο Ινδός σοφός Ραμάνα Μαχάρσι], ο διαλογισμός και η αφοσίωση, βοηθούν στην άφεση, στο να προσφέρει κανείς τα πάντα στην ύψιστη δύναμη και να ενωθεί με τον θεϊκό Εαυτό.

Έτσι μπορεί να βρει κανείς ότι κάθε τι το καλό είναι μαζί του, η μεγαλύτερη αγάπη γίνεται το άρωμά του και η ύψιστη δύναμη κυλάει μέσα του. 

Παρόλα αυτά, οι αμφιβολίες, ο δισταγμός και οι αντιστάσεις θα έρθουν. Είναι καλό να ξέρουμε ότι όλα είναι εντάξει, αρκεί να μη στραφούμε προς τον εγωικό εαυτό μας. Αν είναι να στραφούμε προς τον εαυτό μας, ας στραφούμε προς τον απρόσωπο εαυτό μας.

Έτσι στρέφεσαι προς τον Ύψιστο, τον άρχοντα του σύμπαντος. Και μείνε εκεί μέχρι που ο δυϊσμός και η ενότητα να γίνουν ένα.

*Από ομιλία του Μούτζι