Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Ρόμπερτ Νατζέμυ: Η καλλιέργεια της εσωτερικής ειρήνης

Έχει μεγάλη σημασία να καλλιεργούμε την ειρήνη, την ηρεμία και την αταραξία στις σκέψεις, στα λόγια και στις πράξεις μας. Για ποιον λόγο; Επειδή η αληθινή μας φύση είναι η ειρήνη. Όταν δεν είμαστε ειρηνικοί και ήρεμοι, δεν είμαστε σε επαφή με την αληθινή μας φύση.

Το κλειδί προς την ειρήνη είναι η ασφάλεια. Ο νους τείνει να νιώθει ανασφάλεια. Μας συμφέρει να βοηθήσουμε τον νου να νιώθει ασφάλεια και ειρήνη ώστε να λειτουργεί όπως θέλουμε εμείς, και όχι σπασμωδικά εξαιτίας του φόβου, του άγχους και της έντασης που αισθάνεται. Δεν είμαστε ο νους μας, είμαστε πνεύμα. Ο νους είναι το εργαλείο της αντίληψης και της έκφρασής μας στην υλική διάσταση. Είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο και το χρειαζόμαστε, αλλά καλό είναι να το βελτιώσουμε. Είναι κρίμα να επιτρέψουμε σε έναν αναστατωμένο νου να μας ελέγχει και να χαλάει τη ζωή μας.

Μια άλλη προϋπόθεση, ώστε να βιώνουμε την ειρήνη, είναι η αποδοχή [για την οποία θα συζητήσουμε ξεχωριστά]. Όσο περισσότερο καλλιεργούμε την ασφάλεια και την αποδοχή των καταστάσεων όπως είναι, τόσο περισσότερη ειρήνη θα έχουμε.

Προτείνω να κάνετε κάθε μέρα κάποιο είδος διαλογισμού, χαλάρωσης, προσευχής ή, εάν σας βοηθάει περισσότερο, να κάνετε ασκήσεις, αναπνοές, γιόγκα, τάι τσι, περπάτημα, τρέξιμο, κολύμπι, χορό – ό,τι σας βοηθάει να ξαναέρθετε σε επαφή με την ειρήνη που υπάρχει μέσα σας.

Καλλιεργήστε την τάση να μιλάτε ειρηνικά. Σταματήστε όταν καταλάβετε πως έχετε ένταση, και μη μιλήσετε αμέσως. Πιείτε λίγο νερό, πιείτε ένα τσάι, κάντε μια μέθοδο όπως το EFT, το BSFF, τη Μέθοδος Σεντόνα, το "Ακούγοντας την Καρδιά", τον Θεραπευτικό Κώδικα. Ηρεμήστε πριν μιλήσετε, πριν δράσετε, ή πριν πάρετε σημαντικές αποφάσεις. Πέντε λεπτά αναστάτωσης χαλάνε το αμυντικό μας σύστημα για πέντε ώρες, ενώ πέντε λεπτά ειρήνης, ευγνωμοσύνης και αγάπης το δυναμώνουν για πέντε ώρες. Πέντε δευτερόλεπτα αρνητικής, ή επιθετικής, έκφρασης εκ μέρους μας πιθανόν να χαλάσουν μια σχέση για πέντε χρόνια.

Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι αξίζουμε, ότι είμαστε ασφαλείς, ότι είμαστε ελεύθεροι, και ότι ζούμε σε ένα Σύμπαν όπου και όλοι οι άλλοι είναι επίσης εκφράσεις του θείου, και πως τα συμβάντα στη ζωή μας δεν είναι τυχαία. Είναι ακριβώς οι ευκαιρίες που χρειαζόμαστε για την εξέλιξή μας. Είναι θέμα αντίληψης. Όταν βοηθήσουμε τον νου ν’ αρχίσει ν’ αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον εαυτό μας, τους άλλους και τα γεγονότα, τότε θα νιώσουμε διαφορετικά και ο νους μας θα γίνει περισσότερο αρμονικός. Το ίδιο και ο τρόπος που εκφραζόμαστε.

Προτείνω, λοιπόν, να εμβαθύνετε στη φιλοσοφία, στις πνευματικές γνώσεις και, επίσης, να μάθετε τις τεχνικές της ενεργειακής ψυχολογίας ώστε να γίνεστε καθημερινά όλο και περισσότερο ειρηνικοί άνθρωποι. Μια κλασική μέθοδος, όταν είστε αναστατωμένοι, είναι να φέρνετε στον νου σας το αντίθετο θετικό συναίσθημα. Επίσης, μπορείτε ν’ αξιοποιήσετε μια εμψυχωτική ερώτηση, όπως: «γιατί νιώθω ειρήνη τώρα;», ή «γιατί θα μπορούσα να νιώθω ειρήνη τώρα;». Αφού κάνετε την ερώτηση, φέρτε στον νου σας όλες τις αλήθειες και τις εναλλακτικές αντιλήψεις σχετικά με τον κόσμο που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε ειρήνη.

Το αίσθημα της ειρήνης μας βοηθάει στην υγεία, στις σχέσεις, στην αποτελεσματικότητα, στην ευημερία – στα πάντα. Η ειρήνη είναι η αληθινή μας φύση και είναι κρίμα να μη τη βιώνουμε.

*Από newsletter της "Αρμονικής Ζωής"


Διαβάστε επίσης: