Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το Εγώ είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να το λύσει η σκέψη. Πρέπει να υπάρχει μια επίγνωση που δεν ανήκει στη σκέψη, που σημαίνει ότι έχει κανείς επίγνωση της δραστηριότητας του Εγώ, χωρίς να επικρίνει ή να δικαιολογεί, αλλά απλώς και μόνο έχει επίγνωση, και αυτό είναι αρκετό."
~Κρισναμούρτι

Οι εμπειρίες από μόνες τους είναι ουδέτερες, ο νους τις κρίνει ως δυσάρεστες

Φαντάσου πως είσαι ένα νεογέννητο μωρό. Δεν έχεις παρελθόν στο οποίο να μπορείς να ανατρέξεις, ούτε είσαι ικανός να σκέφτεσαι. Αυτό που μπορείς να κάνεις μόνο είναι να βιώνεις τις εμπειρίες σου στο παρόν.

Αναρωτήσου τώρα το εξής: αν δεν υπάρχει μνήμη ή παρελθόν στο οποίο να ανατρέχεις, πώς ξέρεις ότι υποφέρεις από μια εμπειρία;

Χωρίς να χρησιμοποιήσεις σκέψεις ή αναμνήσεις, θα ονόμαζες ποτέ μια εμπειρία "δυστυχία" ή "πόνο"; Όχι. Η έννοια τής δυστυχίας και του πόνου δεν περιλαμβάνεται στις εμπειρίες. Η δυστυχία υπάρχει στην επιθυμία μας να δραπετεύσουμε από μια συγκεκριμένη εμπειρία του παρόντος, δεν υπάρχει μέσα σε μια εμπειρία.

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε αυτό τον οραματισμό όποτε νιώθουμε ότι μια εμπειρία, είτε είναι συναίσθημα, είτε κατάσταση, μάς κάνει να νιώθουμε ότι υποφέρουμε. Η αίσθηση "υποφέρω" προέρχεται από τον νου και τη μνήμη. Οι εμπειρίες που βιώνουμε στο παρόν είναι από μόνες τους ουδέτερες.

*Από ομιλία του Ρούπερτ Σπάιρα
Αν βρίσκετε βοηθητικά και ωφέλιμα τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) ως έκφραση ευγνωμοσύνης, στηρίζοντας ταυτόχρονα την ιστοσελίδα. Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας
ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους