Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ενδιαφέρεστε για τη δική σας ευτυχία ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η ευτυχία δεν είναι ποτέ δική σας. Η ευτυχία υπάρχει εκεί όπου το εγώ δεν υπάρχει."
~Νισαργκαντάττα

Παραδώσου στη ζωή αντί να προσπαθείς να την ελέγχεις

Συχνά πολλοί άνθρωποι που βιώνουν μια εμπειρία αφύπνισης, με ρωτάνε αν πρέπει να πάνε σε κάποιο μοναστήρι και να συνεχίσουν να ζουν μακριά από τον κόσμο. Η απάντησή μου είναι πάντα όχι.

Αντί αυτού, πρέπει να εγκαταλείψεις την ιδέα του ελέγχου. Είναι μια βαθιά αλλαγή αυτή μέσα στον πυρήνα σου. Και μπορεί να νιώσεις σαν να πεθαίνεις.

Το να ζεις τη ζωή χωρίς να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο για οτιδήποτε, είναι μια μορφή θανάτου. Από πολύ νωρίς μαθαίνουμε όλοι να ζούμε ελέγχοντας ανθρώπους και καταστάσεις. Βρέφη ενός έτους ή δύο ετών μαθαίνουν να ελέγχουν τους γονείς τους με διάφορους τρόπους. Μαθαίνουν ότι αν μπορούν να τους ελέγξουν, αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους.

Γι' αυτό λέω συχνά ότι μπορούμε να έχουμε βαθιές πνευματικές αποκαλύψεις για την αλήθεια, αλλά στο τέλος η πραγματική ελευθερία δεν έρχεται μέσα από μια ακόμα αποκάλυψη ή συνειδητοποίηση. Έρχεται μέσα από την απόλυτη παράδοσή μας στα βάθη της ύπαρξής μας.

Με ρωτάνε λοιπόν τότε πολλοί: "Πώς μπορώ να το καταφέρω αυτό;" Και τους λέω ότι αυτή ακριβώς η ερώτηση είναι ο έλεγχος. Οι ερωτήσεις που ξεκινάνε με το "πώς μπορώ να κάνω κάτι" αφορούν πάντα τον έλεγχο. Κάποιες φορές είναι χρήσιμες και αυτές οι ερωτήσεις, αλλά στην πραγματικότητα αφορούν τον έλεγχο. Δεν υπάρχει πώς. Απλώς παραδώσου.

*Από το βιβλίο του Αντυασάντι "Emptiness Dancing"

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας