Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Παραδώσου στη ζωή αντί να προσπαθείς να την ελέγχεις

Συχνά πολλοί άνθρωποι που βιώνουν μια εμπειρία αφύπνισης, με ρωτάνε αν πρέπει να πάνε σε κάποιο μοναστήρι και να συνεχίσουν να ζουν μακριά από τον κόσμο. Η απάντησή μου είναι πάντα όχι.

Αντί αυτού, πρέπει να εγκαταλείψεις την ιδέα του ελέγχου. Είναι μια βαθιά αλλαγή αυτή μέσα στον πυρήνα σου. Και μπορεί να νιώσεις σαν να πεθαίνεις.

Το να ζεις τη ζωή χωρίς να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχο για οτιδήποτε, είναι μια μορφή θανάτου. Από πολύ νωρίς μαθαίνουμε όλοι να ζούμε ελέγχοντας ανθρώπους και καταστάσεις. Βρέφη ενός έτους ή δύο ετών μαθαίνουν να ελέγχουν τους γονείς τους με διάφορους τρόπους. Μαθαίνουν ότι αν μπορούν να τους ελέγξουν, αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής τους.

Γι' αυτό λέω συχνά ότι μπορούμε να έχουμε βαθιές πνευματικές αποκαλύψεις για την αλήθεια, αλλά στο τέλος η πραγματική ελευθερία δεν έρχεται μέσα από μια ακόμα αποκάλυψη ή συνειδητοποίηση. Έρχεται μέσα από την απόλυτη παράδοσή μας στα βάθη της ύπαρξής μας.

Με ρωτάνε λοιπόν τότε πολλοί: "Πώς μπορώ να το καταφέρω αυτό;" Και τους λέω ότι αυτή ακριβώς η ερώτηση είναι ο έλεγχος. Οι ερωτήσεις που ξεκινάνε με το "πώς μπορώ να κάνω κάτι" αφορούν πάντα τον έλεγχο. Κάποιες φορές είναι χρήσιμες και αυτές οι ερωτήσεις, αλλά στην πραγματικότητα αφορούν τον έλεγχο. Δεν υπάρχει πώς. Απλώς παραδώσου.

*Από το βιβλίο του Αντυασάντι "Emptiness Dancing"