Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ο αληθινός εαυτός μας -η φωτεινή, ανοιχτή και κενή Επίγνωση- δεν μπορεί να φωτιστεί. Είναι ήδη το φως που φωτίζει όλες τις εμπειρίες. Ούτε ένας ψευδής εαυτός μπορεί να φωτιστεί, αφού μόλις ο ψευδής εαυτός αντικρίσει το φως της Επίγνωσης εξαφανίζεται, όπως εξαφανίζεται η σκιά μόλις εκτεθεί στον ήλιο."
~Ρούπερτ Σπάιρα

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις σκέψεις

1) Το παρελθόν και το μέλλον είναι προϊόντα των σκέψεων. Χωρίς σκέψεις δεν υπάρχει χρόνος, υπάρχει μόνο το παρόν.

2) Οι σκέψεις αναδύονται από το τίποτα και εμφανίζονται μέσα στο χώρο της επίγνωσης (ή συνειδητότητας, ή συνείδησης).

3) Σκέψη είναι η κίνηση του νου και μπορεί να πάρει άπειρες μορφές. Γι' αυτό ο νους είναι σαν ένας μηχανισμός δημιουργίας πιθανοτήτων και ενδεχομένων.

4) Οι σκέψεις δεν έχουν καμία δύναμη επιρροής από μόνες τους. Μας επηρεάζουν μόνο όταν η επίγνωση ταυτιστεί μαζί τους - δηλαδή όταν τις πιστέψουμε και δεν τις αναγνωρίσουμε ως σκέψεις.

5) Οι σκέψεις δεν έχουν επίγνωση του εαυτού τους. Για να υπάρξουν και να αναγνωριστούν, πρέπει να δημιουργηθούν και να εμφανιστούν μέσα στην επίγνωση. Από την επίγνωση αναγνωρίζονται.

6) Ο σκεπτόμενος είναι ένα προϊόν δημιουργίας των σκέψεων. Δεν υπάρχει σκεπτόμενος. Το "εγώ σκέφτομαι (ηθελημένα)" είναι μια ψευδαίσθηση. Οι σκέψεις εμφανίζονται αυθόρμητα, από μόνες τους.

7) Οι σκέψεις απαιτούν την επίγνωση για να υπάρξουν, αλλά η επίγνωση δεν απαιτεί τις σκέψεις.

8) Οι σκέψεις μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις ωφέλιμες και στις επιβλαβείς. Οι ωφέλιμες είναι οι σκέψεις κατανόησης, οι πρακτικές σκέψεις και οι σκέψεις αυθεντικής έκφρασης. Οι επιβλαβείς είναι οι σκέψεις του Εγώ (η επίκριση, η κινδυνολογία, οι ενοχές, οι κατηγορίες, το αναμάσημα του παρελθόντος, οι σκέψεις ανεπάρκειας, κ.ά).

9) Οι σκέψεις έχουν την ιδιότητα να διαδέχονται η μία την άλλη και να μαγνητίζουν την προσοχή μας. Μόνο όταν τις αναγνωρίζουμε έχουμε την επιλογή να μην τις ακολουθήσουμε.

10) Όπως έχει διδάξει ο Ινδός σοφός Ραμάνα Μαχάρσι, για να σταματήσουμε μια αλληλουχία σκέψεων αρκεί να ακολουθήσουμε τρία βήματα: να αναγνωρίσουμε τις σκέψεις, να θέσουμε την ερώτηση "σε ποιον εμφανίζονται οι σκέψεις;" και να απαντήσουμε βιωματικά "σε μένα". Τότε ο νους σιωπά.

Νίκος Μπάτρας
Αν βρίσκετε βοηθητικά και ωφέλιμα τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) ως έκφραση ευγνωμοσύνης, στηρίζοντας ταυτόχρονα την ιστοσελίδα. Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας
ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους