Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

4 ερωτήσεις για να αξιολογούμε τη χρησιμότητα των σκέψεων

Θέτοντας τις παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις μπορούμε να εξετάζουμε αν μια σκέψη είναι αυθεντική ή πλασματική, αν εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας και αν υπηρετεί την υγεία μας ή όχι.

1) Είναι η αλήθεια;

Αυτά που σκέφτεστε, αντιλαμβάνεστε ή αποδίδετε στον εαυτό σας είναι αντικειμενικά και αποδεδειγμένα αληθινά; Εάν, για παράδειγμα, ο εσωτερικός σας διάλογος εξεταζόταν από αντικειμενικούς παρατηρητές, αν τον άκουγαν άνθρωποι που δεν είχαν τίποτα να κερδίσουν, θα συμφωνούσαν μαζί σας ή όχι; Μήπως πρόκειται για κάτι που το πιστεύετε σήμερα απλώς επειδή το πιστεύατε και παλιά;

Συχνά συμβαίνει να συμπεριφερόμαστε με βάση πεποιθήσεις που είναι απολύτως λανθασμένες αλλά δεν τι έχουμε καν αξιολογήσει. Ίσως να φταίει που προσκολλάστε σε "πιστεύω" που ήταν αληθινά όταν ήσασταν τριών ή επτά ετών, ή που δεν ήταν ποτέ αληθινά. Αν είναι έτσι, μη βασίζετε τις πράξεις σας σε κάτι που απλώς, και ίσως ασυλλόγιστα, αποδέχεστε ως αληθινό χωρίς να νοιαστείτε πρώτα να το ελέγξετε.

2) Η προσκόλληση σε αυτή τη σκέψη ή στάση εξυπηρετεί το βέλτιστο συμφέρον σας;

Μερικές φορές μπορεί να προσκολλάστε σε πεποιθήσεις επειδή φοβάστε να τις αποβάλετε, αλλά αυτή η προσκόλληση σας φέρνει πόνο και δυστυχία, ματαίωση και απώλειες. Τα κριτήρια είναι απλά: Εάν ό,τι σκέφτεστε, αισθάνεστε ή κάνετε δεν είναι για εσάς λειτουργικό, αν δεν σας βοηθάει να είστε και να κάνετε αυτό που "αυθεντικά" θέλετε, τότε δεν περνάει το τεστ των κριτηρίων.

3) Οι σκέψεις και οι απόψεις σας προστατεύουν και ενισχύουν την υγεία σας;

Μήπως οι σκέψεις που κάνετε σας σπρώχνουν σε επικίνδυνες καταστάσεις; Π.χ. μήπως η αδικαιολόγητη έπαρση που επιδεικνύετε οδηγώντας επικίνδυνα, σας φέρνει πιο κοντά στο ατύχημα; Μήπως η επιμονή σας να είστε "σωστοί", σας κάνει τελικά ζημιά; Μήπως ο πόνος και το στρες που σας φέρνουν αυτά που σκέφτεστε, αισθάνεστε και πιστεύετε για τον εαυτό σας, συνεπάγονται ένα σωματικό κόστος που δεν μπορείτε να αντέξετε;

Κάποιες εγωιστικές μας πεποιθήσεις μάς κάνουν να υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας όταν δεν υπάρχει λόγος. Οι σκέψεις στις οποίες μένετε προσκολλημένοι, σας οδηγούν σε μια φυσική αρμονία με το σώμα σας, ή βρίσκεστε διαρκώς σε έξαρση και αναστάτωση, καταπονώντας το και εκθέτοντάς το στην ασθένεια; Ίσως ήρθε ο καιρός να καταλάβετε ότι η προσκόλληση σε αυτές τις πεποιθήσεις δεν σας βοηθάει, αλλά σας ζημιώνει.

4) Μήπως αυτή η πεποίθηση μού κοστίζει περισσότερο απ' όσο επιθυμώ, χρειάζομαι και αξίζω;

Η ερώτηση ακούγεται άμεση, και έτσι είναι. Ποιος είναι ο σκοπός σας; Ποιος είναι ο στόχος που προσπαθείτε να πετύχετε; Ίσως πείτε "σκοπός μου είναι να έχω μέσα μου μια αίσθηση γαλήνης, μια αδιασάλευτη ηρεμία που προέρχεται από την ακλόνητη επίγνωση της αξίας μου". Ίσως ο σκοπός να είναι "μια δυνατότερη, πιο τρυφερή σχέση με τα παιδιά μου". Ίσως ένας καλύτερος γάμος ή μια προαγωγή στη δουλειά. 

Όποιος και αν είναι, ελέγξτε την εσωτερική σας αντίδραση σύμφωνα με αυτόν: η στάση σας, η πεποίθησή σας, οι σκέψεις σας, σας φέρνουν πιο κοντά σε αυτό που θέλετε; Μήπως απεναντίας, σας οδηγούν ή σας κρατούν δέσμιους σε καταστάσεις που δεν θέλετε; 

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας