Το απόφθεγμα της ημέρας
"Η εσωτερική γαλήνη προκύπτει από τη μη αντίσταση απέναντι στις εμπειρίες της ζωής και όχι από την απουσία κάποιων δυσάρεστων εμπειριών."
~Νίκος Μπάτρας

Επιτηρώντας τις σκέψεις μας αλλάζουμε τη ζωή μας

Ο νους είναι πανίσχυρος και δεν χάνει ποτέ τη δημιουργική του δύναμη. Δεν κοιμάται ποτέ. Κάθε στιγμή δημιουργεί. Όλες οι σκέψεις δημιουργούν μορφές κάποιου επιπέδου.

Γι' αυτό, όπως ο πιστός βοσκός που φυλάει τη νύχτα το κοπάδι, πρέπει να επιτηρούμε τις σκέψεις μας. Όταν μια σκέψη αποθάρρυνσης και φόβου γεννηθεί, αν την αφήσουμε να περάσει απαρατήρητη και δεν αποσύρουμε τον νου μας από αυτήν, θα γεννήσει πολλές όμοιές της. Μέσα σε λίγη ώρα ο νους θα πλημμυρίσει από τοξικές σκέψεις που θα πολλαπλασιάζονται. Επομένως η εγρήγορση είναι αναγκαία για να αποτρέπουμε τον νου μας από αρνητικές σκέψεις και ενασχόληση με το παρελθόν. 

Συχνά αποδεικνυόμαστε κακοί βοσκοί και αφήνουμε τις σκέψεις μας να σκορπίζουν εδώ και εκεί δίχως σκοπό. Και αυτές έχουν την τάση να αναμασούν περασμένους πόνους, να ανακυκλώνουν παλιά άγχη και φόβους και να κρίνουν βάσει παρελθόντος το παρόν. 

Αναζητάμε την αιτία του πόνου μας κάπου έξω. Σε ανθρώπους και καταστάσεις αποδίδουμε την ευθύνη για τα δεινά μας. Όμως η αιτία του πόνου βρίσκεται στον νου μας και στις ερμηνείες που δίνουμε. 

Αυτά στην ουσία είναι χαρμόσυνα νέα διότι, εφόσον η αιτία βρίσκεται στον νου μας, είναι θέμα της δικής μας απόφασης και βούλησης να αλλάξουμε τη μοίρα μας απλώς αλλάζοντας τις ερμηνείες μας για τη ζωή και εγκαθιδρύοντας ένα νέο μοντέλο σκέψης. Σε αυτή την περίπτωση η επιτήρηση του νου και των σκέψεών μας είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της νέας, επιθυμητής πραγματικότητας.

Θεωρούμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι κάνουμε, αλλά όχι για ό,τι σκεπτόμαστε. Η αλήθεια είναι πως είμαστε υπεύθυνοι για ό,τι σκεπτόμαστε επειδή μόνο σε αυτό το επίπεδο μπορούμε να έχουμε επιλογή. Σε αυτό το επίπεδο ασκούμε τη θέλησή μας. 

Η δράση μας είναι μόνο το αποτέλεσμα της σκέψης μας. Η συμπεριφορά μας δεν είναι αυτόνομη και αυτογέννητη. Έχει προκύψει από την ποιότητα των σκέψεων και των ερμηνειών μας. Η συμπεριφορά είναι το σύμπτωμα. Επαναλαμβανόμενη σκέψη οδηγεί σε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο χτίζουμε το πεπρωμένο μας. Για να το αλλάξουμε αρκεί να αλλάξουμε τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα πράγματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους