Το απόφθεγμα της ημέρας
"Να βλέπεις τη ζωή μέσα από τα μάτια της ζωής, όχι μέσα από τα μάτια του ατόμου. Η ζωή δεν φοβάται τον εαυτό της."
~Μούτζι

Ένας απλός τρόπος για να βγαίνουμε από τη φλυαρία του νου και να ερχόμαστε στο παρόν

Η χειρότερη φυλακή δεν είναι αυτή που δεσμεύει το σώμα μας, αλλά η εξαρτητική σχέση που έχουμε με τον νου μας. Και επειδή μπορεί να ακούγονται θεωρητικά όσα λέγονται περί αποταύτισης από τον νου, υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος (σε 3 βήματα) για να αντιληφθεί κανείς ότι δεν είναι υποχρεωμένος να πιστεύει ό,τι λέει ο νους του.

Βήμα 1: Όπου και αν κάθεστε παρατηρήστε ότι αναπνέετε. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο. Μόνο λάβετε επίγνωση αυτού του φαινομένου.

Βήμα 2: Παρατηρήστε ότι κατά την εισπνοή το στέρνο σας (ή η κοιλιά σας) διογκώνεται ελαφρά και κατά την εκπνοή συστέλλεται. Κλείστε για λίγο τα μάτια, εστιάστε και κρατήστε την προσοχή σας σ' αυτή την κίνηση για δυο αναπνοές (εισπνοή και εκπνοή x2).

Βήμα 3: Προσπαθήστε να κρατήσετε την προσοχή σας στην κίνηση του στέρνου ή της κοιλιάς για όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε. Μόλις καταλάβετε ότι η προσοχή σας χάθηκε μέσα σε σκέψεις, απλώς λάβετε επίγνωση αυτού του γεγονότος. (Συνεχίστε την ανάγνωση αφού ολοκληρώσετε και αυτό το βήμα.)

Μόλις αντιληφθήκατε ότι η προσοχή σας έφυγε από την κίνηση του στέρνου και σκεφτόσασταν διάφορα πράγματα, αποταυτιστήκατε από τον νου. Παρατηρήστε επίσης ότι για ένα μικρό χρονικό διάστημα, νομίζατε ότι παρακολουθείτε το στέρνο σας, ενώ η προσοχή σας είχε χαθεί μέσα στις σκέψεις, δηλαδή δεν είχατε επίγνωση του πού βρίσκεται η προσοχή σας.

Με άλλα λόγια, το 3ο βήμα αποτελείται από 3 στάδια: στο 1ο στάδιο η προσοχή σας είναι εστιασμένη στο στέρνο και έχετε επίγνωση αυτού του γεγονότος. Τότε είστε συνειδητοί και ζείτε στο εδώ και τώρα. Το 2ο στάδιο ξεκινάει από τη στιγμή που η προσοχή σας παρασύρεται από τις σκέψεις (δεν αντιλαμβάνεστε πότε συμβαίνει αυτό) και διαρκεί για όσο χρόνο είστε χαμένοι μέσα στις σκέψεις. Το 3ο στάδιο είναι η συνειδητοποίηση ότι η προσοχή σας έχει φύγει από την κίνηση του στέρνου και έχει χαθεί μέσα στις σκέψεις. Τότε γίνεστε πάλι συνειδητοί.

Στο τελευταίο αυτό στάδιο που συνειδητοποιείτε ότι η προσοχή σας δεν είναι εκεί όπου θα έπρεπε να είναι, μπορείτε να αποκτήσετε επίγνωση των σκέψεων που είχαν παρασύρει την προσοχή σας και να αντιληφθείτε ότι έχετε την επιλογή να πιστέψετε ή να μην πιστέψετε αυτές τις σκέψεις, να τις ακολουθήσετε ή να μην τις ακολουθήσετε, και να επιστρέψετε την προσοχή σας στο εδώ και τώρα που είναι η κίνηση του στέρνου σας.

Η επιλογή που εμφανίζεται για το αν θα συνεχίσετε να πιστεύετε και να ακολουθείτε τις σκέψεις σας, είναι η ελευθερία που κερδίζετε. Από εδώ και στο εξής, γνωρίζετε ότι οι σκέψεις είναι σκέψεις και ότι εσείς είστε κάτι διαφορετικό. Είστε ελεύθεροι να μην τις πιστεύετε, αρκεί να στρέψετε την προσοχή σας στο εδώ και τώρα - που μπορεί να μην είναι πάντα η αναπνοή σας, αλλά οτιδήποτε κάνετε, όπως το σκούπισμα, το μαγείρεμα, το πλύσιμο των χεριών, το περπάτημα, ή οτιδήποτε άλλο. Σκοπός είναι να αφαιρέσετε την προσοχή σας από τον νου και να τη στρέψετε στην εμπειρία της επίγνωσης. Με τον καιρό, και αν το κάνετε αυτό συχνά, θα εκπαιδεύσετε την προσοχή σας να μην χάνεται μέσα στη φλυαρία του νου και θα ζείτε πιο πολύ στο εδώ και τώρα.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας