Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μην προσπαθείτε να είστε τέλειοι. Δεν υπάρχουν τέλειες προσωπικότητες. Ούτε οι σοφοί είναι τέλειοι. Και μη νομίζετε ότι αν είστε καλός με όλους, θα αρέσετε σε όλους. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ τέτοιος άνθρωπος."
~Μούτζι

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για να ζούμε πιο ήρεμοι και πιο ευτυχισμένοι

Στις παρακάτω 10 συμβουλές και υπενθυμήσεις θα ήταν καλό να ανατρέχουμε καθημερινά, μέχρι να εντυπωθούν στον νου και να διαμορφώσουν την προκαθορισμένη εσωτερική μας στάση. Όσο πιο συχνά θυμόμαστε να τις εφαρμόζουμε (όσο δύσκολο και αν είναι στην αρχή), τόσο πιο γρήγορα θα δούμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας.

1. Αντί για απαιτήσεις, να έχουμε προτιμήσεις. Η προτίμηση δηλώνει ότι είμαστε πιο ανοιχτοί και δεκτικοί (και άρα νιώθουμε καλύτερα) αν κάτι δεν εξελιχθεί έτσι όπως θέλουμε.

2. Αν έχουμε επιθυμίες να μην είμαστε προσκολλημένοι στο αν θα πραγματοποιηθούν, διαφορετικά ενδέχεται να νιώθουμε συχνά απογοήτευση και θυμό.

3. Να μην αντλούμε την ταυτότητά μας από το παρελθόν, τη μνήμη και την ιστορία της ζωής μας.

4. Να μην αντλούμε την αξία μας από αυτά που κάνουμε και έχουμε. Αυτό που είμαστε είναι πέρα από κάθε αξιολόγηση. Δεν υφίσταται καν θέμα αξίας.

5. Να γνωρίζουμε βιωματικά ποια είναι η φύση της συνείδησης. Αυτή η γνώση είναι τα θεμέλια για μια ζωή εναρμονισμένη με την πραγματικότητα.

6. Να διατηρούμε καθαρή τη συνείδηση με το να μην κρίνουμε και να μη βάζουμε ταμπέλες στον εαυτό μας, τους άλλους και τα γεγονότα.

7. Κάνοντας συχνά διαλογισμό αυξάνεται η αυτοπαρατήρηση και ζούμε περισσότερο στο παρόν. Έτσι αναγνωρίζουμε πιο εύκολα την άσκοπη φλυαρία του νου και τη διακόπτουμε πιο έγκαιρα.

8. Να μη φανταζόμαστε ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν ήταν διαφορετικά. Όσο πιο συχνά βρίσκουμε συναισθηματικό καταφύγιο στη φαντασία, τόσο πιο πολύ αντιστεκόμαστε σ' αυτό που Είναι.

9. Όλα είναι προσωρινά και παροδικά. Να θυμόμαστε το γνωστό μότο: "Κι αυτό θα περάσει".

10. Να ξέρουμε τι υπόκειται στον έλεγχό μας και τι όχι. Να αποδεχόμαστε αυτά που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com