Το απόφθεγμα της ημέρας
"Να βλέπεις τη ζωή μέσα από τα μάτια της ζωής, όχι μέσα από τα μάτια του ατόμου. Η ζωή δεν φοβάται τον εαυτό της."
~Μούτζι

Αποφθέγματα του Ραμ Ντας

- Να είσαι εδώ τώρα. Μην προσδοκάς. Μην λαχταράς πράγματα από το παρελθόν. Άσε το παρελθόν να φύγει με συγχώρεση. Και άσε το μέλλον να φύγει χωρίς προσδοκίες.

- Όλοι μαζί, ο ένας βοηθάει τον άλλον να επιστρέψει σπίτι του.

- Αν πιστεύεις ότι είσαι ελεύθερος, δεν υπάρχει διαφυγή.

- Η αγάπη είναι το πιο ισχυρό φάρμακο.

- Δες τους ανθρώπους που δεν αγαπάς σαν ευκαιρίες για να ανοίξεις την καρδιά σου.

- Όταν δεν θα επιθυμείς πια την απόκτηση δύναμης, θα σου δοθεί τέτοια δύναμη που τώρα δεν μπορείς ούτε να τη φανταστείς.

- Ο ψυχικός πόνος είναι μέρος του εκπαιδευτικού μας προγράμματος για να γίνουμε σοφοί.

- Το πρόβλημα των ανθρώπων είναι ότι είναι πολύ προσκολλημένοι στην αίσθηση της αναξιότητάς τους.

- Η πνευματική πορεία δεν θα σε κάνει να γίνεις κάποιος, αλλά να γίνεις κανένας.

- Τα συναισθήματα είναι σαν κύματα. Να τα κοιτάς από μακριά καθώς διαλύονται μέσα στην απεραντοσύνη του ωκεανού.

- Η αίσθηση της αποστροφής ή της προσκόλλησης σε κάτι είναι ένα καλό σημάδι που σου δείχνει με τι πρέπει να δουλέψεις μέσα σου.

- Η καρδιά τα παραδίδει όλα στο παρόν. Ο νους κρίνει και αντιστέκεται.

- Μη συγκρίνεις την πορεία σου με την πορεία κανενός άλλου. Η πορεία του καθενός είναι μοναδική.

*Επιλογή - Μετάφραση: Ν. Μπάτρας

**Ο Ραμ Ντας (Ρίτσαρντ Άλπερτ) γεννήθηκε το 1931 και πέθανε το 2019 στην Αμερική. Εργάστηκε ως καθηγητής Ψυχολογίας στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ, του Στάνφορντ και της Καλιφόρνιας. Σε ηλικία 36 ετών, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Ινδία, γνώρισε τον Ινδό γκουρού Νιμ Καρόλι Μπάμπα. Τότε για πρώτη φορά συνειδητοποίησε ότι αυτά που γνώριζε και δίδασκε στους φοιτητές του δεν θα μπορούσαν ποτέ να τον οδηγήσουν στην αλήθεια.

Όπως είπε και ο ίδιος σε μια ομιλία του το 1969 σε φοιτητές τμήματος Ψυχολογίας: "Απόψε βρισκόμαστε σε έναν ναό που εξυμνεί τον λογικό νου και ήρθα εδώ για να σας πω ότι αυτό που αναζητάτε δεν θα το βρείτε στους λογικούς συλλογισμούς και τις σκέψεις". Μελέτησε τον ινδουισμό και τον βουδισμό και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο δίνοντας διαλέξεις σχετικά με την πνευματικότητα, την ευτυχία, τη συνειδητότητα και το διαλογισμό.

Προσωπικά, ήταν από τους πρώτους πνευματικούς δασκάλους που βρέθηκαν στο δρόμο μου το 2013, όταν εν μέσω εσωτερικών αναταραχών, ακούγοντας την περίφημη ομιλία του "Be Here Now" διάρκειας δύο ωρών, άρχισα να κατανοώ πολλά πράγματα για το τι είμαστε, πώς λειτουργούμε, πώς διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, ποια είναι η σχέση μας με τις σκέψεις, τη σημασία του διαλογισμού, και πολλά άλλα.

Μαζί με τον Έκχαρτ Τόλλε και τον Αντυασάντι, ήταν από τους πρώτους από τους οποίους άντλησα σοφή συμπυκνωμένη γνώση που συνέβαλε στη βελτίωση της ζωής μου σε όλους τους τομείς. Η Διδασκαλία μέσα από τον Ραμ Ντας διαδόθηκε στους ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Διαβάστε επίσης: