Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όποιος κοιτάζει προς τα έξω ονειρεύεται. Όποιος κοιτάζει προς τα μέσα αφυπνίζεται."
~Καρλ Γιουνγκ

Το εγώ διαλύεται με τη συμπονετική κατανόηση

Η κατανόηση της φύσης του Εαυτού είναι μια προοδευτική διαδικασία και περνάει μέσα από την κατανόηση της φύσης του εγώ. Το εγώ δεν είναι εχθρός για να του επιτεθείς και να το νικήσεις. Διαλύεται με τη συμπονετική κατανόηση.

Οι περισσότερες στρατιωτικές και διπλωματικές αποτυχίες οφείλονται στο ότι δεν μελετήθηκε διεξοδικά ο εχθρός. Αυτό το έχουν παραδεχτεί πολλοί στρατιωτικοί ηγέτες. Τόσο ο Ναπολέων, όσο και ο Χίτλερ, υποτίμησαν τους Ρώσους. Ο Χίτλερ υποτίμησε την αποφασιστικότητα των Βρετανών και ο ναύαρχος Γιαμαμότο είπε με θλίψη μετά το Περλ Χάρμπορ: «Ξυπνήσαμε έναν κοιμισμένο γίγαντα και τον γεμίσαμε με την επιθυμία για εκδίκηση».

Καλό είναι λοιπόν ο πνευματικός αναζητητής να είναι εξοικειωμένος με τη δομή του εγώ και να γνωρίζει ότι αυτή δεν διαλύεται ούτε με την άρνηση, ούτε με την ενοχή. Περιέργως, η ισχύς του εγώ αποδυναμώνεται από την αποδοχή, την εξοικείωση και τη συμπονετική κατανόηση. Αντίθετα, ενισχύεται από την αυτοκριτική, την επίκριση, το φόβο και τη ντροπή.


*Από το βιβλίο του David R. Hawkins M.D. Ph.D., "I: Reality and Subjectivity", Veritas Publishing, Kindle Edition
**Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας