Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ενδιαφέρεστε για τη δική σας ευτυχία ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η ευτυχία δεν είναι ποτέ δική σας. Η ευτυχία υπάρχει εκεί όπου το εγώ δεν υπάρχει."
~Νισαργκαντάττα

Ο Μούτζι για την πανδημία: "Τώρα είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε"

Ο φόβος είναι ένας πολύ ισχυρός παράγοντας, αλλά δεν υπήρχε από πάντα. Δεν αποτελεί θεμελιώδες έμφυτο χαρακτηριστικό μας. Η αγάπη είναι η φύση μας - η ειρήνη, η χαρά και η αναγνώριση τού τι είναι καλό και σωστό.

Όσο μεγάλη και αν είναι αυτή η πρόκληση, μας προσφέρει έναν καινούργιο δρόμο. Ο φόβος εμφανίζεται επειδή έχουμε απομακρυνθεί από την αληθινή μας φύση. Από μικρούς μάς γεμίζουν με πολύ αρνητικές συμπεριφορές, σκέψεις και πληροφορίες. Μόνο σε τέτοιες καταστάσεις αναγκαζόμαστε να στραφούμε προς τα μέσα και να κοιτάξουμε σε βάθος. Τον περισσότερο καιρό η προσοχή μας είναι στραμμένη προς τα εξωτερικά φαινόμενα, τα αντικείμενα, τις αισθήσεις, τα υλικά αγαθά -που είναι όλα παροδικά- και το Εγώ. 

Πίσω από αυτή την ανάγκη να κοιτάμε προς τα έξω κρύβεται ο φόβος: ο φόβος της στέρησης, ο φόβος τού να μη μας σεβαστούν οι άλλοι, ο φόβος της εγκατάλειψης, ο φόβος της κοινωνικής απόρριψης, ο φόβος της αρρώστιας και του θανάτου. Όλα αυτά έχουν εγκατασταθεί μέσα μας. Δεν τα αναγνωρίζουμε εύκολα γιατί μας έρχονται από παντού. Με τα χρόνια, η ανθρώπινη ψυχή έχει μολυνθεί από την πολλή αρνητικότητα.

Τώρα έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε και να αφυπνιστούμε. Να ανακαλύψουμε τι είναι αληθινό μέσα μας. Μέσα μας υπάρχει ένα μέρος ακινησίας και γαλήνης. Ένα βάθος και μια ομορφιά που είναι πέρα από το φόβο και την ανασφάλεια που απειλεί τον άνθρωπο.

Όπως είχε πει ο δάσκαλός μου κάποτε, ο άνθρωπος πρέπει να ξαναγίνει ο εαυτός του, να βρει την πραγματική του φύση. Και πού είναι η πραγματική του φύση; Εδώ, τώρα. Οι συνήθειες, οι παρανοήσεις και οι σκέψεις σκουπίδια, έκαναν την προσοχή μας να χάσει το δρόμο της. Νιώθουμε ξένοι ακόμα και μπροστά στην πραγματική μας δύναμη και σταθερότητα. 

Το μήνυμα που θέλω να σας μεταφέρω σήμερα είναι ότι η αληθινή σας φύση δεν βρίσκεται κάπου αλλού μακριά από εσάς. Βρίσκεται στον πυρήνα της καρδιάς σας. Και να μη φοβάστε γιατί ο δρόμος για την ανακάλυψη του εαυτού σας δεν είναι δύσκολος. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε κάτι. Μόνο να ανακαλύψετε αυτό που υπάρχει ήδη. Πρέπει όμως να σταματήσετε να σπαταλάτε ενέργεια κυνηγώντας αυτά που δεν έχουν αξία. 

Να θυμάστε ότι ο φόβος δεν πάει πακέτο με μια κατάσταση. Ο φόβος είναι η αντίδρασή μας που εμφανίζεται όταν δεν είμαστε κεντραρισμένοι μέσα μας. 

Προσεύχομαι ώστε ο καθένας από εσάς να αναπτυχθεί εσωτερικά. Ακόμα και όταν ο ιός τεθεί υπό έλεγχο, πρέπει να συνεχιστεί αυτή η εσωτερική δουλειά. Να μην επιστρέψουμε πάλι στα ίδια, σ' αυτά που υπερβήκαμε.

Μιλάω για υπέρβαση γιατί τώρα, αυτό που ζούμε, αποτελεί μια ευκαιρία ώστε συλλογικά να υπερβούμε τις χαμηλές ενέργειες και να πάμε σε ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας και ζωής, μιας ζωής με κατανόηση και ευγνωμοσύνη. Είναι ώρα να δούμε πως σ' αυτόν τον πλανήτη είμαστε μια οικογένεια, ένας κόσμος, ένα είδος, που μπορεί να ζήσει με κατανόηση και αγάπη. Μπορούμε να το κάνουμε. Τώρα είναι η ευκαιρία.

*Από βιντεοσκοπημένη ομιλία του Μούτζι
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας