Το απόφθεγμα της ημέρας
"Να βλέπεις τη ζωή μέσα από τα μάτια της ζωής, όχι μέσα από τα μάτια του ατόμου. Η ζωή δεν φοβάται τον εαυτό της."
~Μούτζι

Τα συμφέροντα του εγωικού εαυτού είναι αντίθετα με τα πραγματικά μας συμφέροντα

Ας εξετάσουμε τι γίνεται όταν θυμώνουμε. Όταν νιώθουμε θυμό υποφέρουμε. Ο θυμός δεν βοηθά κανέναν. Ο θυμός πληγώνει αυτόν που είναι πληγωμένος. Τον καίει.

Ο θυμός πληγώνει την καρδιά, μας κάνει να μετανοούμε για τη ζωή μας και καταστρέφει την υγεία. Όμως, σε αντίθεση με αυτά τα δεδομένα όλοι νιώθουμε πως πρέπει να θυμώνουμε. Κατά περίεργο και συγκαλυμμένο τρόπο, όποιος νιώθει τα καυτά συναισθήματα του θυμού, νιώθει πως έχει δίκιο να αισθάνεται κατ' αυτό τον τρόπο, αν και στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο απέχει χιλιόμετρα από την αλήθεια.

Το ίδιο σενάριο ισχύει και για την ανησυχία, το άγχος, την άρνηση, την αμφιβολία, την ενοχή και οποιοδήποτε άλλο σκοτεινό συναίσθημα. Πώς μπορεί κάτι που είναι τόσο λάθος να φαίνεται σωστό; Η απάντηση είναι η εξής: Νιώθετε πως όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα λειτουργούν προς όφελός σας, επειδή κατά τη διάρκεια της εισβολής τους στη ζωή σας σάς γεμίζουν με μια δυναμική ψευδή αίσθηση του εαυτού σας.

Παρόλα αυτά, αυτή η αίσθηση του εαυτού γεννιέται από έντονα, αλλά ανειλικρινή συναισθήματα, τα οποία μπορούν να υπάρχουν μόνο χωρίς τη συνειδητή έγκρισή σας ή την επίγνωση της ύπαρξής τους. Γιατί; Επειδή τα συμφέροντα αυτού του εγωικού εαυτού βρίσκονται σε αντίθεση με το πραγματικό σας συμφέρον. Αυτή η κατασκευασμένη προσωρινή ταυτότητα δεν έχει σχέση με τίποτε άλλο, παρά μόνο με έναν εαυτό που υποφέρει.

Η αλήθεια είναι πως δεν εξυπηρετεί ποτέ και κανένα συμφέρον σας το να υποφέρετε. Και δεν έχει σημασία πόσο πειστικά νιώθετε μέσα σας ότι πρέπει να υποφέρετε. Ο μόνος τρόπος που μπορεί να σας κάνει να πειστείτε πως έχετε ανάγκη να υποφέρετε, είναι να αφήσετε να σας υπνωτίσει αυτό το συναίσθημα που σας πλημμυρίζει. Αντί αυτού, κάντε ένα βήμα και παρατηρήστε τον εαυτό σας από απόσταση.

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας