Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Έκχαρτ Τόλλε: Να δίνουμε την προσοχή μας στα μικρά πράγματα

Οι άνθρωποι παραβλέπουν συνεχώς τα μικρά πράγματα, αν και αυτά είναι που αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας.

Τι είναι αυτά τα μικρά πράγματα; Είναι τα αντικείμενα που αγγίζουμε, τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, όταν περπατάμε, το ότι αναπνέουμε, όταν κοιτάμε τον ουρανό ή ένα δέντρο ή άλλους ανθρώπους, το να νιώσουμε τη ζωντάνια μας, κ.τ.λ.

Ακόμα και αν κάποιος είναι διάσημος, όσο ωραίο και αν ακούγεται αυτό -αν και είναι ανούσιο γιατί πρόκειται απλώς για μια αφήγηση στον νου-, για να πάει από το ένα μέρος στο άλλο θα πρέπει να κάνει πολλά μικρά "ασήμαντα" βήματα. Όταν καθίσει στη λιμουζίνα του, απλώς θα κάθεται, θα κοιτάει γύρω του και θα αναπνέει.

Σχεδόν όλα αυτά τα μικρά έχουμε μάθει να τα βλέπουμε ως ενδιάμεσα στάδια για να φτάσουμε σε κάτι άλλο. Όταν ζεις στο παρόν, τούς δίνεις την προσοχή σου. 

Το να πιεις νερό γίνεται πολύ απολαυστικό όταν έχεις την προσοχή σου εκεί και υπάρχει μόνο επίγνωση χωρίς σκέψεις. Κοιτάς το ποτήρι, νιώθεις το νερό στο στόμα σου, συνειδητοποιείς τη φύση του υγρού - είναι σαν να είναι ζωντανό. Κάποιοι άνθρωποι παίρνουν ουσίες για να μεγεθύνουν τις αισθήσεις τους και μένουν έκπληκτοι από τέτοιες μικρές εμπειρίες. Πίνουν νερό και είναι γεμάτοι θαυμασμό, σαν να πίνουν για πρώτη φορά!

Πιάνεις κάτι, το βάζεις στην τσάντα σου, ή το διπλώνεις, πιάνεις ένα φρούτο, το ξεφλουδίζεις... Όλα αυτά μοιάζουν να είναι ζωντανά όταν τους δίνεις την προσοχή σου. Μπορεί κάποιος να κερδίσει το βραβείο Νόμπελ και να τον καλέσουν να δώσει μια ομιλία, αλλά όταν θα κάθεται στην καρέκλα του απλώς θα κάθεται. Μπορεί να σκέφτεται πόσο σημαντικός και σπουδαίος άνθρωπος είναι, αλλά αυτό είναι μόνο μια αφήγηση στη φαντασία του.

Πολλοί άνθρωποι ζουν στη φαντασία τους πιστεύοντας ότι είναι σπουδαίοι και ότι έχουν καταφέρει σημαντικά πράγματα. Ζουν όλη τους τη ζωή έτσι και αντλούν την ταυτότητά τους από τέτοιες ιστορίες του νου.

*Από βιντεοσκοπημένη ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: