Το απόφθεγμα της ημέρας
"Αν συνειδητοποιήσεις ότι τα πάντα αλλάζουν συνέχεια, θα δεις ότι δεν έχει νόημα να προσπαθείς να κρατηθείς από κάπου."
~Λάο Τσε

Μια σχέση έχει προοπτική όταν δεν βαλτώνουμε σε έναν άκαμπτο τρόπο σκέψης

Η αγάπη σε μία σχέση παίρνει χρώμα όταν παρακάμπτονται τα υλικά και συναισθηματικά συμφέροντα και υπάρχει μεγαλύτερη ενασχόληση με πνευματικές και ψυχικές ικανότητες σε επίπεδο προσωπικής ανάπτυξης και εξέλιξης.

Στο στάδιο αυτό μπορεί να βοηθήσει ο ένας τον άλλο χωρίς αντιστάσεις, κριτική και καταπίεση εξαιτίας του φόβου της αλλαγής. 

Στα ζευγάρια υπάρχει ένας μόνιμος φόβος ανασφάλειας απέναντι στην αλλαγή. Συνήθως, όταν ο ένας σύντροφος αλλάζει πνευματικά ενδιαφέροντα, χόμπι ή ασχολίες, ο άλλος αντιστέκεται και αντιδρά αρνητικά. Η ζήλια, η ανησυχία και ο φόβος ότι θα τον χάσει οδηγούν σε έντονες προστριβές. 

Εάν όμως υπάρχει πραγματική αγάπη, όχι μόνο δεν θα σταθούμε εμπόδιο, αλλά απεναντίας θα ενισχύσουμε τον σύντροφό μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Όταν αποφασίσουμε να εξελιχθούμε πνευματικά και θελήσουμε να ξεπεράσουμε πραγματικά τις προκαταλήψεις, τους φόβους και τις εξαρτήσεις μας, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε ανοιχτά στον σύντροφό μας για το καινούργιο μας ενδιαφέρον. 

Οποιαδήποτε αντίθεση και αντίδραση συναντήσουμε είναι μέρος της δικής μας ανασφάλειας και κάθε προσπάθεια από την πλευρά μας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση αυξάνει τις αρνητικές αντιδράσεις.

Μια σχέση αγάπης έχει προοπτική και ενισχύεται όταν και τα δύο μέρη εκφράζονται ανοικτά και αφήνουν ελεύθερο τον εαυτό τους να ακολουθεί τις θεμιτές αλλαγές της ζωής, χωρίς να βαλτώνουν σε έναν άκαμπτο τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς. Η ζωή αποκτά νόημα όταν αγαπάμε και μαθαίνουμε διαρκώς.

*Από το βιβλίο "Συναισθήματα - ο καθρέφτης της ψυχής", Γιώργος Δημόπουλος, Εκδ. Ελληνικά Γράμματα

Διαβάστε επίσης:

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας