Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

6 συμβουλές για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη

1. Για να δημιουργήσετε κάτι εντελώς καινούργιο και όμορφο στη ζωή σας, χρειάζεται ταπεινότητα.
Επειδή ο ταπεινός άνθρωπος σέβεται τον εαυτό του, είναι σε θέση ν' ακούει και ν' αποδέχεται τους άλλους.

Όσο περισσότερο τους αποδέχεται, τόσο περισσότερο τον εκτιμούν και τον ακούν οι άλλοι. Όλοι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με ένα άτομο το οποίο νιώθουν ότι αναγνωρίζει και σέβεται την αξία τους, αντί να προβάλλει ή να επιβάλλει συνεχώς το εγώ του.

2. Προσπαθήστε να καταλάβετε πού βρίσκονται οι άλλοι. Ο καθένας είναι σε διαφορετικό επίπεδο μάθησης. Αν αγνοήσετε αυτή την απλή αλήθεια, θα συναντάτε συχνά αντίσταση και έλλειψη συνεργασίας γιατί θα πιέζετε τους άλλους να κάνουν τα πράγματα έτσι όπως εσείς νομίζετε ότι πρέπει να γίνουν.

3. Αποφύγετε τις συγκρίσεις. Οι συγκρίσεις προκαλούν συγκρούσεις, ακριβώς επειδή δεν είμαστε σε θέση να καταλάβουμε και συνεπώς να δεχτούμε το επίπεδο ανάπτυξης των άλλων γύρω μας. Η συνήθεια τού να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους ανθρώπους, μας κάνει τη μία στιγμή να νιώθουμε ανώτεροι και την επόμενη κατώτεροι. 

Αν η αίσθηση της προσωπικής μου αξίας προέρχεται από συγκρίσεις, θα νιώθω μεγάλη ανασφάλεια γιατί ίσως οι άλλοι να είναι καλύτεροι, εξυπνότεροι, γρηγορότεροι από μένα. Η αίσθηση σιγουριάς δεν μπορεί ποτέ να προέλθει από κάτι το οποίο υπάγεται σε συνεχή αλλαγή όπως: κοινή γνώμη, καταστάσεις, κοινωνική ή επαγγελματική θέση, σχέσεις, κ.λπ.

4. Κάντε το πρώτο βήμα. Μην περιμένετε ποτέ οι άλλοι να κάνουν το πρώτο βήμα. Γιατί; Γιατί εκείνοι περιμένουν από εσάς. Αν όντως θέλω να βελτιώσω κάτι στον εαυτό μου, θα αναγνωρίσω τις ευκαιρίες που μου παρέχονται και θα τις εκμεταλλευτώ σωστά. Αν όμως δεν είμαι και τόσο σίγουρος για το τι θέλω να κάνω, τότε θα βρίσκω αναρίθμητες δικαιολογίες και θα περιμένω οι άλλοι να αλλάξουν πρώτοι. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη παγίδα στην οποία πέφτουμε πολύ εύκολα.

5. Αρχίστε από την αρχή. Για να μπορέσω να αναπτυχθώ, πρέπει να καταλάβω τα πλαίσια στα οποία βρίσκομαι σήμερα και να ξεκινήσω από αυτά. Συνήθως προσπαθούμε να ξεκινήσουμε από εκεί που "θα έπρεπε" να είμαστε ή από εκεί που βρίσκονται κάποιοι άλλοι. Η σταθερή επιτυχία έρχεται όταν μάθουμε να εκτιμούμε το κάθε βήμα της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε και όχι όταν προσπαθούμε να την παρακάμψουμε.

6. Μην προσπαθείτε να κόψετε δρόμο. Μην προσποιείστε ότι είστε κάτι καλύτερο απ' αυτό που είστε. Η προσποίηση καταστρέφει την εμπιστοσύνη. Πολλές φορές προσποιούμαστε ότι ξέρουμε ενώ δεν ξέρουμε. Η αλήθεια όμως φανερώνεται αργά ή γρήγορα και τότε χάνω όλα αυτά τα οποία επεδίωξα να αποκτήσω, και εκτός αυτού, χάνω και την εμπιστοσύνη στον εαυτό μου.