8 συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάθλιψη

Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται 8
πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάθλιψη.

1. Δεν σημαίνει πως ό,τι σε βοηθάει να νιώθεις καλά θα λύσει και όλα σου τα προβλήματα

Ο διαλογισμός για παράδειγμα είναι σχεδόν σίγουρο πως θα σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα με εσένα και τους γύρω σου, μην περιμένεις όμως να εξαφανιστούν και όλα τα προβλήματα που σε βασανίζουν δια μαγείας. Απλά έτσι χτίζεις όλες εκείνες τις γερές βάσεις που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις με ψυχραιμία και καλύτερο attitude ό,τι θα βρεις μπροστά σου μετέπειτα.

2. Η ψυχολογική υγεία χρειάζεται την ίδια προσοχή με τη σωματική

Το να λες σε κάποιον που έχει κατάθλιψη διάφορα τύπου «υπομονή και όλα θα πάνε καλά» είναι το ίδιο με το να λες σε κάποιον που έχει σπάσει το πόδι του «σταμάτα να πονάς». Η ψυχολογική υποστήριξη δεν είναι ντροπή. Αν νιώθεις πως πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, κάντο. Όπως ακριβώς θα έκανες αν είχες σπάσει το πόδι σου.

3. Τα περισσότερα από τα αρνητικά που σκέφτεσαι δεν ισχύουν

Σκέψεις όπως «κανείς δεν ενδιαφέρεται για εμένα» ή «δεν χρησιμεύω σε τίποτα» βασανίζουν πολλούς ανθρώπους με κατάθλιψη - και τις περισσότερες φορές απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Υπάρχει κόσμος που θα ενδιαφερθεί και θα σε βοηθήσει, με την προϋπόθεση πως είσαι ανοιχτός σε αυτή τη βοήθεια. Μην φοβάσαι να τους μιλήσεις.

4. Βρες κάτι να σου αποσπά την προσοχή

Μερικοί νομίζουν πως το να διαβάσουν ένα βιβλίο, ή το να δουν μία ταινία για να ξεχαστούν δεν θα τους βοηθήσει ουσιαστικά - το θεωρούν κάπως ανούσιο μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πρέπει να καταλάβεις ωστόσο ότι δεν είναι καθόλου κακό να αφήσεις το σώμα και το μυαλό σου να κάνουν ένα διάλειμμα από το ψυχολογικό τέλμα. Και θα δεις, με όσα περισσότερα και διαφορετικά πράγματα απασχολείσαι, τόσο πιο αισιόδοξα θα βλέπεις τα πράγματα.

5. Διαχειρίσου τις σκέψεις σου

Όταν κολλάς σε παράλογα αρνητικές σκέψεις εστίασε στο σώμα σου: άλλαξε τη στάση σου, δοκίμασε την κοιλιακή αναπνοή ή απασχόλησέ το με κάποια φυσική δραστηριότητα.

6. Αν νιώθεις πως μπορείς να φτάσεις σε σημείο να βλάψεις τον εαυτό σου κάνε κάτι

Μίλα στην οικογένεια και τους φίλους σου, ή αν είσαι μόνος κάλεσε τη γραμμή υποστήριξης 1018.

7. Η σωστή διατροφή δεν μπορεί να λύσει όλα σου τα προβλήματα, αλλά μπορεί να βοηθήσει αρκετά

Αν δεν μπορείς να ελέγξεις στο 100% το πόσο αρνητικά ή θετικά αντιδρά ο εγκέφαλος στα διάφορα ερεθίσματα, τουλάχιστον φρόντισε να μην ταλαιπωρείς κι άλλο τον οργανισμό σου με junk food ή άλλες άχρηστες ουσίες. Πίνε πολύ νερό, μην ξεχνάς τα φρούτα και τα λαχανικά και γενικά φρόντισε λίγο παραπάνω τι βάζεις στο στόμα σου. Άσε που είναι πολύ πιθανό έτσι, χάνοντας εκείνα τα έξτρα κιλά που πήρες το χειμώνα, να δεις την αυτοπεποίθησή σου να παίρνει τα πάνω της.

8. Ναι, και η γυμναστική βοηθάει

Ακόμα και 20 λεπτά χορού τη μέρα μέσα στο σπίτι θα σε βοηθήσουν να ξεχαστείς και να δεις τα πράγματα με άλλο μάτι.
marieclaire.gr