Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Πώς ξέρουμε ποιες σκέψεις μπορούμε να εμπιστευτούμε;

Τα προϊόντα του νου είναι διαφόρων ειδών: φαντασία, μνήμη, υποθέσεις, εκτιμήσεις, πεποιθήσεις, πρακτικές σκέψεις επίλυσης προβλημάτων, σύμβολα, αριθμοί, λέξεις, κ.ά.

Για να ξέρουμε ποιες σκέψεις είναι χρήσιμες και μπορούμε να εμπιστευτούμε, αρκεί να τις αναγνωρίζουμε και να διακρίνουμε αν προέρχονται από την εγωική αίσθηση του ατόμου που νιώθει ανεπάρκεια και ανασφάλεια, ή αν πρόκειται για σκέψεις κατανόησης, πρακτικές σκέψεις και σκέψεις έκφρασης.

Αν η πράξη στην οποία οδηγούν οι σκέψεις εμπεριέχει άμυνα, επίθεση, εκδίκηση, εκφοβισμό, εκμετάλλευση, καταπίεση, βία, μίσος, διάκριση, κ.τ.λ, όλα αυτά υποκρύπτουν ένα Εγώ που φοβάται ή νιώθει ανώτερο και θέλει να επιβληθεί, να κάνει κακό, κ.ο.κ. Δεν πρόκειται για πρακτικές σκέψεις, ούτε σκέψεις κατανόησης και αυθεντικής έκφρασης.

Δεν χρειάζεται να αναπτύξουμε μια στάση "τροχονόμου" απέναντι στις σκέψεις. Αρκεί να έχουμε επίγνωση της ποιότητας των σκέψεων, κυρίως ως προς το αν προέρχονται από τον ψευδή εαυτό (το Εγώ) ή αν εξυπηρετούν πρακτικά ζητήματα (οργάνωση, σχεδιασμό, επίλυση προβλημάτων), κατανόηση (όπως είναι οι σκέψεις που καταγράφονται σ' αυτό το κείμενο), ή αυθεντική έκφραση (π.χ. νιώθω ωραία και θέλω να κανονίσω μια εκδρομή στην εξοχή).

Αν έχει αναπτυχθεί η συνειδητή στάση, είναι κάτι που γίνεται από μόνο του. Φυσικά δεν μπορούμε πάντα να αναγνωρίζουμε όλες τις σκέψεις και να μην ταυτιζόμαστε με καμία. Κάποιες φορές θα παρασυρθούμε, αλλά έστω και αν το αναγνωρίσουμε μετά, και δούμε τι κρυβόταν από πίσω, αρκεί. Την επόμενη φορά θα αναγνωρίσουμε τη σκέψη πιο έγκαιρα και αυτή η διαδικασία γίνεται όλο και πιο γρήγορα και πάντα σε ζωντανό χρόνο, στο παρόν.

Όσο πιο συνειδητά ζούμε, τόσο περισσότερο έχουμε επίγνωση των σκέψεων, των συμπεριφορών, των στάσεων, των ρόλων, των ταυτοτήτων, των αισθήσεων και των συναισθημάτων που εμφανίζονται μέσα μας. Η σωστή στάση απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα έρχεται μόνη της ως αποτέλεσμα της αναγνώρισής τους.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Διαβάστε επίσης: