Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μην προσπαθείτε να είστε τέλειοι. Δεν υπάρχουν τέλειες προσωπικότητες. Ούτε οι σοφοί είναι τέλειοι. Και μη νομίζετε ότι αν είστε καλός με όλους, θα αρέσετε σε όλους. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ τέτοιος άνθρωπος."
~Μούτζι

Το μέλλον σου θα αλλάξει αν αλλάξεις τον τρόπο που ζεις στο παρόν

Το πρόβλημα με το να ζεις στο παρελθόν ή στο μέλλον είναι ότι έτσι δεν μπορείς να ευτυχήσεις. Ένα μυαλό που πιστεύει ότι θα ευτυχήσει μόνο όταν εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις, πάντα θα δημιουργεί καινούριες προϋποθέσεις μόλις εκπληρωθούν οι παλιές.

Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος του τύπου "θα είμαι ευτυχισμένος όταν...". Οι επιμέρους προϋποθέσεις μπορεί να είναι ουσιαστικά οτιδήποτε: "Όταν θα τελειώσω το σχολείο", "Όταν θα πιάσω δουλειά", "Όταν θα πάρω προαγωγή", "Όταν θα έχω περισσότερα λεφτά", "Όταν θα βρω ταίρι", "Όταν κάνω παιδί", "Όταν θα αγοράσω σπίτι", "Όταν θα λύσω αυτά τα προβλήματα", και πάει λέγοντας. 

Ας μην παρεξηγηθώ: αυτοί οι στόχοι από μόνοι τους δεν είναι άσχημες ιδέες. Αν θέλεις παιδί, ή περισσότερα λεφτά, ή οτιδήποτε άλλο, μην κάθεσαι ούτε στιγμή. Όμως οι σκέψεις για το μέλλον είναι εγγυημένο ότι δεν πρόκειται να σε αφήνουν να απολαύσεις τη διαδικασία της επίτευξης αυτών των στόχων, ούτε τα αποτελέσματα όταν θα έρθουν. Το μυαλό σου θα ξεκινάει πάλι από την αρχή και θα είσαι στην ίδια θέση που είσαι και αυτή ακριβώς τη στιγμή.

Αν θέλεις η "κάποια μέρα" να είναι διαφορετική, πρέπει να δεσμευτείς απέναντι στον εαυτό σου ότι θα αρχίσεις να απολαμβάνεις τη ζωή σου στη σημερινή της κατάσταση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Έτσι κι αλλιώς ζεις στο παρόν, μπορείς λοιπόν κάλλιστα να βιώσεις την κάθε στιγμή του και να την απολαύσεις. 

Από δω και πέρα, κάθε φορά που χάνεις το κουράγιο σου, που είσαι θυμωμένος ή αναστατωμένος με οποιονδήποτε τρόπο, προσπάθησε να παρατηρήσεις πόσο απομακρύνεσαι από την παρούσα στιγμή. Το μυαλό σου θα παράγει σκέψεις που θα σου υπενθυμίζουν γεγονότα του παρελθόντος ή φόβους για το μέλλον. Αν επαναφέρεις την προσοχή σου στο παρόν, θα νιώσεις σύντομα πιο θετικά και θα συνεχίσεις τη ζωή σου. Όσο βαθαίνει η κατανόησή σου για τη διαδικασία της σκέψης, αυτό θα γίνεται όλο και πιο εύκολο και η κατάθλιψή σου θα εξαφανιστεί.

Αυτό που λέω είναι προφανές, αλλά εξαιρετικά σημαντικό. Η μόνη αληθινή και διαρκής ευτυχία που μπορείς να βρεις είναι ακριβώς εκεί που βρίσκεσαι. Η παρούσα στιγμή είναι ένα μαγικό, διαρκώς μεταβαλλόμενο μέρος που περιμένει να το χαρείς. Είναι ένα μέρος τόσο θαυμάσιο, που δεν είναι δυνατόν να νιώσεις μέσα του κάτι άλλο εκτός από ευτυχία. Δεσμεύσου σήμερα να σφίξεις τα χαλινάρια της σκέψης σου και να αρχίσεις να απολαμβάνεις τη ζωή σου.