Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Αποφθέγματα του Mooji

- Η καρδιά σου είναι το φως αυτού του κόσμου. Μην την καλύπτεις με το μυαλό σου.

- Λένε ότι δεν μπορείς να βρεις την αλήθεια. Αλλά ποιος είσαι εσύ που δεν μπορείς να τη βρεις; Δεν είσαι αυτό το "εγώ" που δεν μπορεί να βρει την αλήθεια. Όταν εξαφανιστεί αυτό το "εγώ", θα δεις ότι είσαι η αλήθεια που αναζητάς.

- Όταν γεννιόμαστε οι γονείς μας μάς δίνουν ένα όνομα. Αλλά αυτό το όνομα είναι μόνο μια ταμπέλα, μια ψεύτικη ταυτότητα. Το πραγματικό μας όνομα είναι το "είμαι". Όχι το "είμαι" του ατόμου ή του σώματος, αλλά το "είμαι" της ύπαρξης και της επίγνωσης. Αυτό το "είμαι" είναι συνώνυμο του παρόντος.

- Όταν εμφανίζεται μία σκέψη, παρατήρησε ότι δεν προέρχεται από κάποιον που σκέφτεται. Αν μετά εμφανιστεί η σκέψη "εγώ σκέφτομαι", παρατήρησε αυτή τη σκέψη ως άλλη μία σκέψη που εμφανίστηκε από μόνη της. Δεν υπάρχει κάποιος πίσω από τις σκέψεις. 

- Υπάρχει κάποια σκέψη ή πεποίθηση που να είναι τόσο σημαντική και απαραίτητη στη ζωή σου, ώστε να μην μπορείς να την εγκαταλείψεις;

- Μη συρρικνώνεις τον εαυτό σου, αλλά ούτε και να τον διογκώνεις. Μη λες ποιος είσαι, γιατί ούτε αυτό το ξέρεις. Απλώς μείνε χωρίς ταυτότητα και χωρίς πρόθεση. Μείνε σιωπηλός. Άσε την αλήθεια να σου αποκαλύψει τι είσαι.

- Δεν αναπνέεις εσύ - το σώμα σου αναπνέει. Δεν κάνεις εσύ την καρδιά να χτυπάει - η καρδιά χτυπάει από μόνη της. Δεν ανοιγοκλείνεις εσύ τα βλέφαρά σου - μόνα τους ανοιγοκλείνουν. Όλα γίνονται αυτόματα. Είναι η δύναμη της ζωής που εκφράζεται με όλους αυτούς τους τρόπους.

- Θέλεις να ξεπεράσεις ένα πρόβλημα ή θέλεις να γνωρίσεις τι είσαι; Πρέπει να είναι ξεκάθαρο αυτό μέσα σου. Αν θέλεις να ξεπεράσεις ένα πρόβλημα είναι γιατί ξεχνάς τι είσαι και νομίζεις ότι υπάρχουν προβλήματα. Πού υπάρχουν τα προβλήματα; Μόνο μέσα στις σκέψεις γύρω από την ιδέα του εαυτού σου.

- Όλα έρχονται και φεύγουν. Τίποτα δεν έρχεται για να μείνει. Ακόμα και οι σκέψεις. Μην ταυτίζεσαι μαζί τους. Ενδιαφέρσου για την επίγνωση που είναι στο υπόβαθρο, πάντα παρούσα.

- Κάποιος που νιώθει ανασφάλεια μπορεί να του αρέσει να του λένε ότι τον έχουν ανάγκη και μπορεί να απολαμβάνει την προσκόλληση ενός άλλου ατόμου πάνω του. Αλλά μία σχέση με προσκολλήσεις δεν είναι υγιής και δεν διαρκεί στο χρόνο.

- Υποφέρεις από τις σκέψεις μόνο αν εσύ ο ίδιος είσαι μία σκέψη.

- Δεν χρειάζεσαι πενήντα κλειδιά για να ανοίξεις μια κλειδαριά. Χρειάζεσαι μόνο το σωστό κλειδί. Μπορείς να έχεις χίλια κλειδιά, αλλά θα είσαι χίλιες φορές πιο μπερδεμένος. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το σωστό κλειδί.

- Το να ψάχνεις να βρεις τον αληθινό σου εαυτό είναι σαν να ψάχνεις να βρεις τα γυαλιά σου ενώ τα φοράς, με τη διαφορά ότι δεν φοράς εσύ τον αληθινό σου εαυτό αλλά σε φοράει εκείνος.

*Ο Mooji είναι πνευματικός δάσκαλος. Κατάγεται από την Τζαμάικα.

Διαβάστε επίσης: