Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όταν ζεις με επίγνωση στο παρόν σπας τη συνέχεια της "ιστορίας" σου, του παρελθόντος και του μέλλοντος, και αναδύεται η αληθινή νοημοσύνη."
~Έκχαρτ Τόλλε

Ευτυχία είναι η εσωτερική κατάσταση της υπαρξιακής άνεσης

Όλες οι επιθυμίες αποσκοπούν στην ευτυχία. Κανείς δεν θα ήθελε ένα ακριβό αυτοκίνητο, μια εμπειρία ή μια σχέση, αν ήξερε ότι αυτό θα τον κάνει δυστυχισμένο.

Επομένως, δεν επιθυμούμε το ίδιο το αντικείμενο της επιθυμίας, αλλά την ευτυχία στην οποία -λανθασμένα- πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε μέσα από αυτό το αντικείμενο.

Στην αυτογνωσία βρίσκουμε κατευθείαν την ευτυχία σ' αυτό που είμαστε, χωρίς να έχουμε ανάγκη από εξωτερικά πράγματα.

Και όταν λέμε "ευτυχία" δεν εννοούμε ότι είμαστε πάντα χαμογελαστοί και ευδιάθετοι. Ευτυχία είναι η εσωτερική κατάσταση της υπαρξιακής άνεσης, όπου νιώθουμε μια βαθιά ηρεμία, ασφάλεια και αρμονία με τη ζωή, ενώ απουσιάζει η αίσθηση της ανεπάρκειας και η αντίσταση σ' αυτά που βιώνουμε.

Συνήθως στην αυτογνωσία στρεφόμαστε αφού πρώτα εξαντλήσουμε την αναζήτηση της ευτυχίας στον κόσμο των εμπειριών και των αντικειμένων. 

Όταν δούμε ότι τίποτα και κανένας δεν μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε γαλήνιοι, ασφαλείς και πλήρεις, τότε συνήθως εξετάζουμε την τελευταία μας επιλογή: την επιστροφή στον εαυτό μας.

Νίκος Μπάτρας