Δεν υπάρχει χρόνος, όλα συμβαίνουν πάντα στο παρόν

Ό,τι βιώνουμε συμβαίνει πάντα στο παρόν. Δεν υπάρχει τίποτα που να έγινε στο παρελθόν ή που θα γίνει στο μέλλον. Όσα έγιναν στο παρελθόν έγιναν όταν το παρελθόν το βίωναν οι άνθρωποι ως παρόν, και όσα θα γίνουν στο μέλλον θα γίνουν όταν αυτό που λέμε μέλλον το βιώσουν οι άνθρωποι ως παρόν.

Όταν δεν έχουμε επίγνωση δυναμώνει ο εγωικός εαυτός

Όταν χανόμαστε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εμπειρία, είτε πρόκειται για σκέψη, ομιλία ή απλά παρακολούθηση της τηλεόρασης, όταν απασχολούμαστε με τη δουλειά μας ή με τις δουλειές στο σπίτι, όταν ανησυχούμε για τη ζωή μας ή απλά νιώθουμε συγκεκριμένα συναισθήματα, αισθήσεις, χαρές ή λύπες, παρότι είμαστε ξύπνιοι και δεν κοιμόμαστε, δεν έχουμε επίγνωση.

Η σιωπή είναι «χρυσός» για τον εγκέφαλο

Αν και ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν σταματά ποτέ να εργάζεται, αμερικανική μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν διαστήματα σιγής που τα χρησιμοποιεί για να κωδικοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει.

Όταν νιώθουμε ανεπαρκείς κυνηγάμε συνέχεια στόχους έξω από εμάς

Ζούμε σαν υπνωτισμένοι, με μια αίσθηση ότι είμαστε διαχωρισμένοι από το όλο και γι' αυτό νιώθουμε μια βαθιά ανεπάρκεια που μας ωθεί να κυνηγάμε την πληρότητα, η οποία όμως μας διαφεύγει συνεχώς.

Η αυτοπαρατήρηση μάς συνδέει με την αληθινή ευφυΐα

Απελευθερώνεσαι από τις σκέψεις και τα συναισθήματα δυστυχίας όταν βλέπεις πως δεν είσαι κτήμα τους, ακόμα και αν νιώθεις έτσι εκείνη τη στιγμή. Απλά κατοικούν προσωρινά εντός σου.

Διαλογισμός: η σωστή στάση απέναντι στους περισπασμούς

Ένας περισπασμός μπορεί να είναι ένας ήχος, μία αίσθηση, ένα συναίσθημα, μία σκέψη, ή οτιδήποτε άλλο. Ό,τι και αν είναι δεν πρέπει να του αντιστεκόμαστε ή να τον καταπιέζουμε. Απλά τον παρατηρούμε και τον εξετάζουμε, όσο είναι δυνατό, χωρίς να χρησιμοποιούμε λέξεις.

Έ. Τόλλε: Άλλο γνωρίζω τι είμαι και άλλο γνωρίζω τον προγραμματισμό μου

Μπορεί να μη θέλεις να ξέρεις τον εαυτό σου επειδή μπορεί να φοβάσαι τι μπορεί να ανακαλύψεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν έναν κρυφό φόβο ότι είναι κακοί. Όμως, τίποτα που μπορεί να ανακαλύψεις γύρω από τον εαυτό σου δεν είσαι εσύ. Τίποτα που μπορεί να μάθεις γύρω από σένα δεν είσαι εσύ.

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ από μια καταθλιπτική κατάσταση. Οι "οπαδοί" της θετικής σκέψης είναι στο έλεος των ίδιων τους των σκέψεων, όπως και αυτοί που κάνουν αρνητικές σκέψεις.

Γιατί η επίγνωση δεν είναι ιδιότητα του νου

Ως νου μπορούμε να ορίσουμε το σύνολο των νοητικών λειτουργιών: σκέψεις, ερμηνείες, μνήμη, φαντασία, κριτικές, πεποιθήσεις, ό,τι περιλαμβάνει λέξεις και αριθμούς, κ.ά. Γενικότερα, ό,τι δεν εντάσσεται στις κατηγορίες των αισθήσεων του σώματος και των πέντε αισθήσεων της αντίληψης.

Για να ανακαλύψετε κάτι καινούργιο δεν πρέπει να υπάρχει κίνηση του νου

Όταν κοιτάζετε ένα δέντρο, μπορείτε να το κοιτάξετε χωρίς τη γνώση αυτού του δέντρου με βοτανικούς όρους; Μπορείτε να το κοιτάξετε τόσο απόλυτα ώστε το διάστημα ανάμεσα σ' εσάς -τον παρατηρητή- και το παρατηρούμενο να εξαφανιστεί;

Η πραγματική δύναμη στη ζωή μας έρχεται από τον αληθινό μας εαυτό

Εάν πρέπει να σωθούμε από κάτι, τότε αυτό που μας σώζει αποκλείεται να είναι μέρος της κατάστασης από την οποία σωζόμαστε. Για να το πούμε αλλιώς, δεν πηδά κανείς στην πλάτη μιας τίγρης για να ξεφύγει από ένα λιοντάρι.

Πώς να αποδυναμώσουμε τις αρνητικές σκέψεις

Για αρχή, κάθισε σε μια καρέκλα και κλείσε τα μάτια σου. Καθάρισε το μυαλό σου όσο μπορείς περισσότερο. Κάθισε ήρεμος για μερικά λεπτά και απλώς παρατήρησε τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό σου.

Κάθε προσδοκία αποτελεί πιθανή αιτία δυστυχίας και πόνου

Προσδοκώ σημαίνει περιμένω από κάτι να είναι, ή να εξελιχθεί, όπως το φαντάζομαι. Για να εμφανιστεί η προσδοκία πρέπει να χάσουμε την επαφή με το παρόν και να ακολουθήσουμε τις σκέψεις που περιγράφουν τις εμπειρίες μας στο μέλλον, με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιείται η αίσθηση της ασφάλειάς μας ή η εγωική μας αξία.

Η υπέρβαση των συνηθειών γίνεται με την κατανόηση, όχι με το "δεν πρέπει"

Όση δύναμη θέλησης κι αν διαθέτουμε, είναι άχρηστη αν δεν επιθυμούμε να εγκαταλείψουμε τις παλιές μας συνήθειες. Πολλές φορές επιθυμούμε να απαλλαγούμε από τις επίπονες επιπτώσεις τους, αλλά είμαστε απρόθυμοι να εγκαταλείψουμε τις ίδιες τις συνήθειές μας.

Βιώνεις αναστάτωση ή γαλήνη ανάλογα με το πού εστιάζεις την προσοχή σου

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις τη διαφορά ανάμεσα στην υγιή λειτουργία σου και στο αναλυτικό σου μυαλό είναι μια παρομοίωση. Φαντάσου ότι κάθεσαι δίπλα σε μια φωτιά με ξύλα, ψηλά σε ένα βουνό.

Αυτογνωσία: όταν η επίγνωση αφυπνίζεται

Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτογνωσία σημαίνει γνώση του εαυτού, ο εαυτός μπορεί να οριστεί με δύο τρόπους: ως ο προγραμματισμός μας και τα χαρακτηριστικά του σώματος και του νου, ή ως η γνώση της ύπαρξης και η εξερεύνηση του Είμαι.

Η έλλειψη αποδοχής του εαυτού μας μάς έχει αρρωστήσει

Η πρώτη ερώτηση που είναι πιθανό να μας κάνει κάποιος που μόλις συναντήσαμε είναι "τι δουλειά κάνεις;" και ανάλογα με το πώς θα απαντήσουμε, ή θα δείξει ενδιαφέρον για μας, ή θα μας αγνοήσει. Αυτό δηλώνει ότι ζούμε σε έναν κόσμο σνομπ.

Όσο προχωράμε στην αυτογνωσία τόσο εξασθενεί η αίσθηση του ελέγχου

Στο ερώτημα αν υπάρχει έλεγχος ή όχι, οι περισσότεροι που ασχολούνται με την αυτογνωσία θα απαντήσουν με σθένος "Όχι!". Σε αυτό το συμπέρασμα μπορεί να καταλήξει οποιοσδήποτε γνωρίσει πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σύστημα σώματος-νου μέσα από την παρατήρηση. Χωρίς γνωστικά φίλτρα, βιωματικά πια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο έλεγχος είναι μια ακόμα αίσθηση.

Η ανίχνευση λαθών είναι μια κοινωνικά αποδεκτή μορφή ψυχασθένειας

Η ανίχνευση λαθών είναι μια κοινωνικά αποδεκτή μορφή ψυχασθένειας. Πολλοί άνθρωποι είναι περήφανοι για την ικανότητά τους να προβλέπουν πιθανά προβλήματα, να αναγνωρίζουν λάθη σε άλλους ανθρώπους και να θυμούνται παλιά λάθη.

Ο ψυχολογικός πόνος δεν πρέπει να θεωρείται κακός και ανεπιθύμητος

Ο ψυχολογικός πόνος δεν είναι αυτό που νομίζουμε. Δεν έχει σκοπό να μας κάνει να υποφέρουμε, ούτε υπάρχει για να μας καταστρέψει.

Το μόνο πράγμα που θα αντιμετωπίσετε ποτέ είναι ο εαυτός σας

Η πρώτη μας επιλογή κάθε φορά που νιώθουμε δυστυχία είναι να προσπαθούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην οποία αποδίδουμε τη δυστυχία μας.

Ρόμπερτ Νατζέμυ: Η δύναμη της αποδοχής

Η αποδοχή είναι στενά συνδεδεμένη με την ευτυχία και την ηρεμία. Μπορούμε είτε να αποδεχόμαστε, είτε να απορρίπτουμε τον εαυτό μας, τους άλλους, τις καταστάσεις, τα γεγονότα, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Πνευματική αφύπνιση: τι είναι, πώς επιτυγχάνεται και σε τι ωφελεί

Σ' αυτό το άρθρο απαντώνται κάποιες βασικές ερωτήσεις και διευκρινίζονται κάποιες έννοιες σχετικά με την πνευματική αφύπνιση.

Η θεραπευτική δράση της επίγνωσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι οι σκέψεις, οι πεποιθήσεις, οι απόψεις και οι ιδεολογίες τους, είναι φαινόμενα που συμβαίνουν εντός του ενεργειακού τους χώρου. Είναι απόλυτα ταυτισμένοι με όλα αυτά και δεν μπορούν καν να φανταστούν ότι δεν είναι δικά τους και ότι δεν τα έχουν πραγματικά ανάγκη για να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή.

Βρες μέσα σου αυτό που είναι πάντα παρόν

Όταν εμφανίζεται ένα συναίσθημα, άσ' το να εμφανιστεί, άσ' το να συμβεί, μην το αναλύεις. Τα συναισθήματα είναι επισκέπτες που μπαίνουν για λίγο στο χώρο της επίγνωσής σου και φεύγουν. Μην ταυτίζεσαι μαζί τους και μην τα χρησιμοποιείς για να χαρακτηρίσεις ή να κρίνεις τον εαυτό σου.

Η γενιά του Εγώ: νέοι εγωκεντρικοί, αλαζονικοί, αλλά και γενναιόδωροι

Όταν ήταν παιδιά τούς έλεγαν ότι είναι οι καλύτεροι. Σήμερα παίρνουν αντικαταθλιπτικά, γιατί αισθάνονται ότι δεν ανταποκρίνονται στην εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους.

Πώς να θεραπεύσουμε το σώμα από τις χρόνιες εντάσεις

Υπάρχουν δύο ειδών εντάσεις στο σώμα: οι ψυχολογικής προέλευσης, που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στο σώμα ακόμα και από την πρώιμη παιδική ηλικία, και οι εντάσεις που δημιουργούνται σε άλλες περιπτώσεις, όπως όταν ακούμε έναν ξαφνικό και δυνατό θόρυβο.

Αυτοπαρατήρηση: ο δρόμος που οδηγεί στην αυτογνωσία

"Ποιος είμαι;" Στην προσπάθεια να απαντήσουμε στο αιώνιο αυτό ερώτημα, συνήθως ξεκινάμε με τα πιο απτά εξωτερικά στοιχεία μας: