Η αγάπη με προϋποθέσεις είναι συναισθηματικός εκβιασμός

Προκειμένου να κατανοήσουμε τι είναι αγάπη, πρέπει να κατανοήσουμε τι δεν είναι αγάπη. Η αγάπη λοιπόν δεν είναι μίσος, βία, φιλοδοξία ή ανταγωνισμός.

Έκχαρτ Τόλλε: Η πραγματική αυτοεκτίμηση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πάσχουν από
 έλλειψη αυτοεκτίμησης, δηλαδή αισθάνονται ότι δεν αξίζουν. Αλλά η μέγιστη αξία για τον εαυτό σου εμφανίζεται όταν νιώσεις ότι είσαι η συνειδητότητα.

Θέωση (ή φώτιση) είναι η διάλυση των ορίων του Εγώ

Για να γνωρίσεις το όλο πρέπει να διαλυθούν τα όρια που σε ορίζουν και σε περιορίζουν. Τα όρια αυτά καθορίζονται πρωτίστως από τις σκέψεις που διαμορφώνουν και ορίζουν την αυτοεικόνα: εγώ είμαι αυτός, εγώ είμαι έτσι, εγώ είμαι το σώμα.

Όλα ξεδιπλώνονται αυθόρμητα

Νομίζουμε ότι είμαστε "κάτι", γι' αυτό πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι που κάνει το σύμπαν να λειτουργεί.

Έκχαρτ Τόλλε: Στο εγώ αρέσει να παραπονιέται

Μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των «εγώ» είναι να παραπονιούνται για τους άλλους. Είναι τόσο ικανοποιητικό, γιατί όσο περισσότερο παραπονιέμαι για κάποιον άλλο, τόσο περισσότερο νιώθω ότι εγώ είμαι ο σωστός.

Το κλειδί της αφύπνισης

Ταύτιση είναι το βύθισμα του εαυτού μας σε αυτό που ο Εαυτός μας δεν είναι. 
Όλα τ' αρνητικά συναισθήματα, οι αρνητικές σκέψεις, πηγάζουν απ' αυτό που ο Αληθινός Εαυτός, το Είναι, δεν είναι.

Έκχαρτ Τόλλε: Πώς να αντιμετωπίζουμε τον φόβο συνειδητά

Όταν εμφανιστεί ο φόβος, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να στρέψεις την προσοχή σου σ' αυτόν για να τον αναγνωρίσεις. Μετά, η ερώτηση που πρέπει να θέσεις είναι: "Υπάρχουν κάποιες σκέψεις που συνδέονται με το φόβο;".

Πόνος: ο παρεξηγημένος δάσκαλος

Όταν άρχισα να γράφω αυτό το άρθρο για τον ψυχικό πόνο δεν ήξερα τι τίτλο να του δώσω. Ήμουν μεταξύ: "Το δώρο του πόνου", "Πόνος: το καλύτερο κίνητρο για την αυτοβελτίωση" και "Πόνος: ο παρεξηγημένος δάσκαλος", που τελικά και επικράτησε.

Η νευροεπιστήμη συμφωνεί με τον βουδισμό: "Δεν υπάρχει εγώ"

Η νευροεπιστήμη μελετάει τον βουδισμό από τα τέλη του 1980, τότε που ο Δαλάι Λάμα μαζί με μια ομάδα νευροεπιστημόνων ίδρυσαν το Ινστιτούτο για τον Νου και τη Ζωή (Mind and Life Institute).

"Δικό μου": Πώς η αίσθηση της ιδιοκτησίας θρέφει το Εγώ

Μια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σαν να είναι πραγματική, είναι μια κατάσταση στην οποία πιστεύουμε ότι κάτι είναι δικό μας. Χωρίς την έννοια "δικό μου" όλες οι καταστάσεις και οι εμπειρίες είναι απρόσωπες και δεν γίνονται αντιληπτές ως "η πραγματικότητά μου".

Αποφθέγματα για την αυτογνωσία

"Αν ένας τρελός αποκτήσει επίγνωση της τρέλας του, βρίσκεται ήδη στο δρόμο για την πνευματική υγεία."
 
~Osho

"Είναι αμαθής αυτός που αγνοεί τον εαυτό του." 
~Λούθηρος

Δεν υπάρχει χρόνος, όλα συμβαίνουν πάντα στο παρόν

Ό,τι βιώνουμε συμβαίνει πάντα στο παρόν. Δεν υπάρχει τίποτα που να έγινε στο παρελθόν ή που θα γίνει στο μέλλον. Όσα έγιναν στο παρελθόν έγιναν όταν το παρελθόν το βίωναν οι άνθρωποι ως παρόν, και όσα θα γίνουν στο μέλλον θα γίνουν όταν αυτό που λέμε μέλλον το βιώσουν οι άνθρωποι ως παρόν.

Όταν δεν έχουμε επίγνωση δυναμώνει ο εγωικός εαυτός

Όταν χανόμαστε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εμπειρία, είτε πρόκειται για σκέψη, ομιλία ή απλά παρακολούθηση της τηλεόρασης, όταν απασχολούμαστε με τη δουλειά μας ή με τις δουλειές στο σπίτι, όταν ανησυχούμε για τη ζωή μας ή απλά νιώθουμε συγκεκριμένα συναισθήματα, αισθήσεις, χαρές ή λύπες, παρότι είμαστε ξύπνιοι και δεν κοιμόμαστε, δεν έχουμε επίγνωση.

Η σιωπή είναι «χρυσός» για τον εγκέφαλο

Αν και ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν σταματά ποτέ να εργάζεται, αμερικανική μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν διαστήματα σιγής που τα χρησιμοποιεί για να κωδικοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει.

Όταν νιώθουμε ανεπαρκείς κυνηγάμε συνέχεια στόχους έξω από εμάς

Ζούμε σαν υπνωτισμένοι, με μια αίσθηση ότι είμαστε διαχωρισμένοι από το όλο και γι' αυτό νιώθουμε μια βαθιά ανεπάρκεια που μας ωθεί να κυνηγάμε την πληρότητα, η οποία όμως μας διαφεύγει συνεχώς.

Η αυτοπαρατήρηση μάς συνδέει με την αληθινή ευφυΐα

Απελευθερώνεσαι από τις σκέψεις και τα συναισθήματα δυστυχίας όταν βλέπεις πως δεν είσαι κτήμα τους, ακόμα και αν νιώθεις έτσι εκείνη τη στιγμή. Απλά κατοικούν προσωρινά εντός σου.

Διαλογισμός: η σωστή στάση απέναντι στους περισπασμούς

Ένας περισπασμός μπορεί να είναι ένας ήχος, μία αίσθηση, ένα συναίσθημα, μία σκέψη, ή οτιδήποτε άλλο. Ό,τι και αν είναι δεν πρέπει να του αντιστεκόμαστε ή να τον καταπιέζουμε. Απλά τον παρατηρούμε και τον εξετάζουμε, όσο είναι δυνατό, χωρίς να χρησιμοποιούμε λέξεις.

Έ. Τόλλε: Άλλο γνωρίζω τι είμαι και άλλο γνωρίζω τον προγραμματισμό μου

Μπορεί να μη θέλεις να ξέρεις τον εαυτό σου επειδή μπορεί να φοβάσαι τι μπορεί να ανακαλύψεις. Πολλοί άνθρωποι έχουν έναν κρυφό φόβο ότι είναι κακοί. Όμως, τίποτα που μπορεί να ανακαλύψεις γύρω από τον εαυτό σου δεν είσαι εσύ. Τίποτα που μπορεί να μάθεις γύρω από σένα δεν είσαι εσύ.

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ από μια καταθλιπτική κατάσταση. Οι "οπαδοί" της θετικής σκέψης είναι στο έλεος των ίδιων τους των σκέψεων, όπως και αυτοί που κάνουν αρνητικές σκέψεις.

Γιατί η επίγνωση δεν είναι ιδιότητα του νου

Ως νου μπορούμε να ορίσουμε το σύνολο των νοητικών λειτουργιών: σκέψεις, ερμηνείες, μνήμη, φαντασία, κριτικές, πεποιθήσεις, ό,τι περιλαμβάνει λέξεις και αριθμούς, κ.ά. Γενικότερα, ό,τι δεν εντάσσεται στις κατηγορίες των αισθήσεων του σώματος και των πέντε αισθήσεων της αντίληψης.

Για να ανακαλύψετε κάτι καινούργιο δεν πρέπει να υπάρχει κίνηση του νου

Όταν κοιτάζετε ένα δέντρο, μπορείτε να το κοιτάξετε χωρίς τη γνώση αυτού του δέντρου με βοτανικούς όρους; Μπορείτε να το κοιτάξετε τόσο απόλυτα ώστε το διάστημα ανάμεσα σ' εσάς -τον παρατηρητή- και το παρατηρούμενο να εξαφανιστεί;

Η πραγματική δύναμη στη ζωή μας έρχεται από τον αληθινό μας εαυτό

Εάν πρέπει να σωθούμε από κάτι, τότε αυτό που μας σώζει αποκλείεται να είναι μέρος της κατάστασης από την οποία σωζόμαστε. Για να το πούμε αλλιώς, δεν πηδά κανείς στην πλάτη μιας τίγρης για να ξεφύγει από ένα λιοντάρι.

Πώς να αποδυναμώσουμε τις αρνητικές σκέψεις

Για αρχή, κάθισε σε μια καρέκλα και κλείσε τα μάτια σου. Καθάρισε το μυαλό σου όσο μπορείς περισσότερο. Κάθισε ήρεμος για μερικά λεπτά και απλώς παρατήρησε τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό σου.

Κάθε προσδοκία αποτελεί πιθανή αιτία δυστυχίας και πόνου

Προσδοκώ σημαίνει περιμένω από κάτι να είναι, ή να εξελιχθεί, όπως το φαντάζομαι. Για να εμφανιστεί η προσδοκία πρέπει να χάσουμε την επαφή με το παρόν και να ακολουθήσουμε τις σκέψεις που περιγράφουν τις εμπειρίες μας στο μέλλον, με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιείται η αίσθηση της ασφάλειάς μας ή η εγωική μας αξία.

Η υπέρβαση των συνηθειών γίνεται με την κατανόηση, όχι με το "δεν πρέπει"

Όση δύναμη θέλησης κι αν διαθέτουμε, είναι άχρηστη αν δεν επιθυμούμε να εγκαταλείψουμε τις παλιές μας συνήθειες. Πολλές φορές επιθυμούμε να απαλλαγούμε από τις επίπονες επιπτώσεις τους, αλλά είμαστε απρόθυμοι να εγκαταλείψουμε τις ίδιες τις συνήθειές μας.

Βιώνεις αναστάτωση ή γαλήνη ανάλογα με το πού εστιάζεις την προσοχή σου

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να κατανοήσεις τη διαφορά ανάμεσα στην υγιή λειτουργία σου και στο αναλυτικό σου μυαλό είναι μια παρομοίωση. Φαντάσου ότι κάθεσαι δίπλα σε μια φωτιά με ξύλα, ψηλά σε ένα βουνό.

Αυτογνωσία: όταν η επίγνωση αφυπνίζεται

Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι αυτογνωσία σημαίνει γνώση του εαυτού, ο εαυτός μπορεί να οριστεί με δύο τρόπους: ως ο προγραμματισμός μας και τα χαρακτηριστικά του σώματος και του νου, ή ως η γνώση της ύπαρξης και η εξερεύνηση του Είμαι.

Η έλλειψη αποδοχής του εαυτού μας μάς έχει αρρωστήσει

Η πρώτη ερώτηση που είναι πιθανό να μας κάνει κάποιος που μόλις συναντήσαμε είναι "τι δουλειά κάνεις;" και ανάλογα με το πώς θα απαντήσουμε, ή θα δείξει ενδιαφέρον για μας, ή θα μας αγνοήσει. Αυτό δηλώνει ότι ζούμε σε έναν κόσμο σνομπ.