Το εγώ διαλύεται με τη συμπονετική κατανόηση

Η κατανόηση της φύσης του Εαυτού είναι μια προοδευτική διαδικασία και περνάει μέσα από την κατανόηση της φύσης του εγώ. Το εγώ δεν είναι εχθρός για να του επιτεθείς και να το νικήσεις. Διαλύεται με τη συμπονετική κατανόηση.

Τα οφέλη του διαλογισμού

Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πολλά και γνωστά εδώ και χιλιάδες χρόνια, κυρίως στην Ανατολή, ενώ στη Δύση επιβεβαιώνονται συνεχώς από καινούργιες μελέτες και έρευνες. Σ' αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε κάποια από τα σημαντικότερα οφέλη του και εξηγούμε γιατί θα ήταν καλό να εντάξουμε το διαλογισμό στις καθημερινές μας συνήθειες.

Αφύπνιση: η πιο σιωπηλή και καθοριστική επανάσταση

Αφυπνίζομαι σημαίνει συνειδητοποιώ ότι αυτό που είμαι πραγματικά δεν προσδιορίζεται από τις σκέψεις, ούτε από το σώμα, αλλά οι σκέψεις και οι αισθήσεις του σώματος είναι παρατηρούμενα αντικείμενα που εμφανίζονται και εξαφανίζονται μέσα στο πεδίο της επίγνωσής μου, δηλαδή μέσα μου.

Wayne Dyer: Προσπαθήστε να γίνετε λίγο πιο αφανείς

Μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή την εγωιστική ανάγκη να λέτε πάντα "προσέξτε με, κοιτάξτε πόσο σημαντικός είμαι"; Εννοώ, δεν έχει αυξηθεί αυτό πολύ τελευταία, με όλες αυτές τις εκπομπές στην τηλεόραση;

Μετά την αφύπνιση υπάρχει μια συνεχής φυσική ακινησία, μια παρουσία και μια βαθιά ησυχία

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση ως προς το τι μπορείτε να περιμένετε μετά την πνευματική αφύπνιση. Είναι κρίσιμο να θυμόμαστε ότι η αφύπνιση δεν είναι μια εμπειρία, όσο εκστατική ή θαυμάσια κι αν είναι. Αν ήρθε και έφυγε, ήταν μια εμπειρία όπως όλες οι άλλες.

Η ανασφάλεια στις σχέσεις προέρχεται από τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες

Η ανασφάλεια που εμφανίζεται συχνά στις σχέσεις, δηλαδή ο φόβος μήπως μας εγκαταλείψει ο σύντροφός μας ή χωρίσουμε για κάποιο λόγο, έχει μια βαθύτερη αλήθεια: ότι τίποτα στη ζωή μας δεν είναι σταθερό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις σχέσεις ή τα αντικείμενα για να νιώθουμε ασφαλείς.

Το ζητούμενο δεν είναι η προσέγγιση ενός ιδανικού, αλλά η αγάπη

Φανταζόμαστε ότι αν γίνουμε πραγματικά πνευματικοί άνθρωποι δεν θα φοβόμαστε και δεν θα θυμώνουμε ποτέ, δεν θα στενοχωριόμαστε και θα στενοχωρούμε τους άλλους.

12 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για να ζήσουμε καλύτερα

Υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές και συμπεράσματα που προκύπτουν απευθείας από τη βιωματική παρατήρηση των εμπειριών μας. Αν τα επαναφέρουμε στον νου μας τακτικά, μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε πιο συνειδητά, με περισσότερη χαρά και λιγότερο πόνο.

Αν θέλεις να υπερβείς τον νου, πρέπει να υπερβείς και το άτομο

Λέει κάποιος: "Βοήθησέ με Μούτζι, ο νους μου με ταλαιπωρεί! Δεν θέλω να πιστεύω άλλο τις σκέψεις μου!". Αυτό το άτομο φαίνεται να ποθεί πολύ την απελευθέρωση. Αλλά υπάρχει πραγματικά το "άτομο";

Την αληθινή δύναμη τη βρίσκουμε στον απρόσωπο Εαυτό

Όποιος απελευθερώνεται πνευματικά πρέπει να βιώσει κάποιες δύσκολες εμπειρίες για ένα χρονικό διάστημα, με πολύ φόβο και αναστάτωση.

Νέα έρευνα αποδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη του διαλογισμού στην ψυχική υγεία

Η ψυχονοητική εξάσκηση με διαλογιστικές και παρεμφερείς τεχνικές επιφέρει θετικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, αυξάνει την ευαισθησία απέναντι στους άλλους και μειώνει το στρες, σύμφωνα με νέα μελέτη από Γερμανούς και Έλληνες επιστήμονες.

Οι άνθρωποι διαισθάνονται πότε κάποιος νιώθει ασφάλεια μέσα του

Ακόμα και αν οι άλλοι γύρω σου νιώθουν φόβο και ανησυχία, αν εσύ νιώθεις μέσα σου γαλήνη και ασφάλεια μπορείς να τους επηρεάσεις σημαντικά.

Δείτε το συναίσθημα σαν ενέργεια που κινείται μέσα στο σύστημά σας

Αντιμετωπίζουμε τα συναισθήματα ως ενέργεια απλά και μόνο για να τα παρακολουθούμε και να παρατηρούμε τι συμβαίνει, χωρίς να υπάρχει μια προαίρεση ή σκοπός στο νου για να τα αλλάξουμε ή να απαλλαγούμε από αυτά. Βλέπουμε τα συναισθήματα ως ενέργεια, έτσι απλά και χωρίς καμία προαίρεση.

Η ψυχική σου ηρεμία είναι πιο σημαντική από το να έχεις δίκιο

Τι σημαίνει "να επιλέγεις την αγάπη"; Σημαίνει ότι αποφασίζεις πως η γαλήνη και η ευτυχία είναι σημαντικότερες για σένα από το να έχεις "δίκιο". Σημαίνει άμεση επίλυση παρά συνεχή αγώνα. Ευτυχία παρά απογοήτευση.

Το κομμάτι που λείπει συναντά το μεγάλο Ο (παρουσίαση και βίντεο)

Πρόκειται για μια απλή ιστορία, στην εξέλιξη της οποίας, ο καθένας θα αναγνωρίσει κάτι από τον εαυτό του, σε κάποια φάση της ζωής του. Η ιστορία μιλά για τη μοναξιά, την ανάγκη να ανήκεις, την ανάγκη να βρεις αυτό που σε συμπληρώνει και να πορευτείς στη ζωή σου, να "κυλήσεις" μαζί του.

Αγάπη είναι αυτό που είναι παρόν όταν δεν υπάρχει διαχωρισμός

Νιώθουμε συχνά πως δεν μας αγαπούν αρκετά. Αυτό αποτελεί αντανάκλαση του γεγονότος πως εμείς δεν αγαπάμε, πως δεν μπορούμε να βρούμε την ικανότητά μας ν' αγαπήσουμε.

Έκχαρτ Τόλλε: Πώς να είσαι συνειδητός γονιός

Πολλοί ενήλικοι παίζουν ρόλους όταν μιλάνε σε μικρά παιδιά. Χρησιμοποιούν σαχλές λέξεις και ήχους. Τους μιλάνε αφ' υψηλού. Δεν τους φέρονται σαν να είναι ισότιμα. Το γεγονός ότι προσωρινά γνωρίζεις περισσότερα ή έχεις μεγαλύτερο μέγεθος δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν είναι ισότιμο μ' εσένα.

6 πράγματα που θα έπρεπε να μαθαίνουμε στο σχολείο

Υπάρχουν κάποια πράγματα που αν τα μαθαίναμε στα σχολικά μας χρόνια, η ζωή μας θα ήταν σίγουρα καλύτερη. Δεν χρειάζεται να συμβεί κάποια ριζική αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, απλά να προστεθούν ορισμένα στοιχεία αυτογνωσίας και βιωματικές ασκήσεις, που θα καθιστούν τους ανθρώπους πιο συνειδητούς και πιο υγιείς, ψυχικά και σωματικά.

Ζήστε στο παρόν. Δεν είστε οι σκέψεις σας και τα αισθήματά σας.

Η καθολική εγκατάλειψη του εαυτού επιτρέπει στην παρούσα στιγμή να σας πλημμυρίσει, χωρίς να την εμποδίζουν φίλτρα και χρώματα.

Από τον μηχανισμό της ταύτισης στους πολέμους

Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετές γενιές ακόμα μέχρι να μεταμορφωθούν οι άνθρωποι, όχι σε επίπεδο ηθικών αρχών και κοινωνικών κανόνων, αλλά στο βαθύτερο επίπεδο της γνώσης της φύσης του Εαυτού.

Τα οφέλη του διαλογισμού στην υγεία του εγκεφάλου

~Του Χρήστου Κοροβίλα
Κλινικός Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Η υγεία του εγκεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή ζωή, και έτσι είναι σημαντικό να δίνουμε σημασία στη φροντίδα του εγκεφάλου με τον ίδιο τρόπο που προσέχουμε την υγεία του σώματός μας.

Startup οδηγός αυτογνωσίας με 10 επιλεγμένα άρθρα

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με την αυτογνωσία. Άλλοι τη θεωρούν κάτι το ασήμαντο, άλλοι κάτι το άπιαστο και άλλοι κάτι που δεν τους αφορά.

Έκχαρτ Τόλλε: Από τις σκέψεις και τα συναισθήματα στην επίγνωση

Το να ελευθερωθείς από το Εγώ δεν είναι στην πραγματικότητα μεγάλη δουλειά, αλλά πολύ μικρή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να έχεις επίγνωση των σκέψεων και συναισθημάτων σου καθώς εμφανίζονται. Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι που "κάνεις", αλλά κάτι που "βλέπεις".

Για να γίνουμε ένα με το Όλο πρέπει να υπερβούμε τις λέξεις και τις έννοιες

Καθώς εγκαθιδρύεται το κέντρο του εγώ και μαθαίνουμε να περιγράφουμε τον κόσμο μέσω της γλώσσας, ξεχνάμε την αδιαφοροποίητη προγλωσσική φύση της ζωής.

Τα πράγματα είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι

Ζούμε σε μια εποχή με την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να έχουμε όλες τις απαντήσεις για όλα τα προβλήματα μονομιάς. Είτε αυτά αφορούν στον χώρο των προσωπικών μας σχέσεων, στην οικονομία, στην ψυχολογία, στην επιστήμη.

Πώς να απελευθερώσουμε τα καταπιεσμένα συναισθήματα

Πολλοί άνθρωποι που ξεκινάνε να κάνουν διαλογισμό νιώθουν κάποια δυσάρεστα συναισθήματα, όπως φόβο. Εκπλήσσονται από αυτό το γεγονός, γιατί περίμεναν ότι ο διαλογισμός θα τους χαλάρωνε. Αλλά είναι πιθανό σε μερικούς ο διαλογισμός να βοηθήσει να έρθουν στο φως της επίγνωσης πολλά από τα καταπιεσμένα συναισθήματα του παρελθόντος.