Κρισναμούρτι: Όταν υπάρχει επίγνωση δεν υπάρχει προσπάθεια

Στην επίγνωση δεν υπάρχει προσπάθεια. Επίγνωση σημαίνει να αντιλαμβάνεσαι κάτι έτσι όπως είναι χωρίς να το διαστρεβλώνεις. Διαστρέβλωση υπάρχει όταν υπάρχει προσπάθεια, όταν υπάρχει σαν κριτήριο ένα εκ των προτέρων σχηματισμένο μοντέλο, που εμποδίζει την πραγματική κατανόηση.

Η πραγματική ευτυχία έρχεται από μέσα, όχι από τα επιτεύγματα

Σύμφωνα με τον Νόμο της Αποστασιοποίησης, για να είστε σε θέση να αποκτήσετε οτιδήποτε στο φυσικό πεδίο, πρέπει να παραιτηθείτε από την προσκόλλησή σας σε αυτό. Με άλλα λόγια, προκειμένου να προσελκύσετε με επιτυχία αυτό που θέλετε, θα πρέπει να αποστασιοποιηθείτε συναισθηματικά.

Έκχαρτ Τόλλε: Μην περιμένεις από κάποιον άλλον να σε ολοκληρώσει

Μπορείς να παρατηρήσεις και μόνος σου ότι όταν δεν είσαι συνειδητός περιμένεις να κερδίσεις κάτι από τον άλλον. Όταν δεν είσαι συνδεδεμένος με την Πηγή μέσα σου, δηλαδή με την υπερβατική διάσταση της γαλήνης, που είναι η μόνη αληθινή πηγή ικανοποίησης και ειρήνης, ψάχνεις να βρεις την ικανοποίηση έξω από εσένα, συνήθως στους άλλους ανθρώπους.

Μην προσπαθείς να πείσεις τους άλλους για να σε καταλάβουν

Στη ζωή πρέπει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου, να ζεις με τις δικές σου αξίες που έχεις αναπτύξει μέσα από τις εμπειρίες σου. Πολλά πράγματα που εσένα σου φαίνονται σημαντικά, για τους άλλους είναι ασήμαντα. Μάθε να είσαι εντάξει με αυτό.

Ρούπερτ Σπάιρα: Αλληλεπιδρώντας με γονιό που πάσχει από Αλτσχάιμερ

Η μνήμη είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ταυτότητάς μας - όχι της πραγματικής μας ταυτότητας, αλλά της αίσθησης του ατόμου.

Πώς η παρατήρηση διαλύει την ψεύτικη αυτοεικόνα

Όταν δεν παρατηρούμε πώς λειτουργεί το σύστημά μας βιωματικά, οι σκέψεις που αναφέρονται στο ποιοι είμαστε δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Η παρατήρηση είναι αυτή που διαλύει τα ψέματα και φέρνει στη ζωή μας την αλήθεια και την κατανόηση.

Η παύση κάθε αναζήτησης μάς οδηγεί στη σιωπή

Ποια είναι η φύση του διαλογισμού όταν χρησιμοποιούμε τεχνικές; Μέσα από τη χρήση των τεχνικών του διαλογισμού μπορεί κάποιος να επιτύχει τη συγκέντρωση του νου.

Το δράμα εμφανίζεται όταν παίρνεις τα πράγματα προσωπικά

Όσο πιο περιορισμένη είναι η αντίληψη που έχουμε για ένα γεγονός, τόσο περισσότερο τείνουμε να το παίρνουμε προσωπικά και τόσο περισσότερο αυξάνεται η σημασία των συνεπειών και του δράματος.

Η αλήθεια είναι το παρόν και το παρόν είναι η επίγνωση

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουμε την επίδραση των εγωικών σκέψεων είναι να επαληθεύσουμε βιωματικά ότι καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας υπάρχει κάτι που είναι πάντα παρόν και δεν μεταβάλλεται.

Γιατί δεν είναι βοηθητικό να λέμε σε κάποιον "μη φοβάσαι" ή "μη στενοχωριέσαι"

Φανταστείτε την εξής σκηνή: είστε συνοδηγός σε ένα παλιό αυτοκίνητο μικρού κυβισμού που οδηγεί ένας φίλος σας. Το αυτοκίνητο δεν είναι φτιαγμένο για μεγάλες ταχύτητες, ούτε για άνετα ταξίδια. Καθώς οδηγεί ο φίλος σας στην εθνική, εσείς του λέτε "μην πας τόσο αργά", ή όταν πατάει μια λακκούβα τού λέτε "δεν γίνεται να μην τραντάζεται τόσο πολύ το αυτοκίνητο;".

Όσο πιο πολύ προσπαθείς να ελέγχεις, τόσο πιο πολύ υποφέρεις

Ο έλεγχος αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εμμονές που συνοδεύουν τον ψευδή εγωικό εαυτό. Ο έλεγχος εκφράζεται μέσα από επιθυμίες και αποφυγές (οι αποφυγές αποτελούν αντίστροφες επιθυμίες): "Θέλω τα πράγματα να εξελιχθούν έτσι, δεν θέλω να εξελιχθούν αλλιώς", "θέλω να μου συμβεί αυτό, δεν θέλω να μου συμβεί το άλλο", "θέλω να αλλάξει αυτό, δεν θέλω να αλλάξει το άλλο", κ.τ.λ.

Πώς να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα οδηγώντας συνειδητά

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η σημαντικότερη αιτία για τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στην Ελλάδα (αλλά και παγκοσμίως), είναι η απρόσεκτη οδήγηση - η δεύτερη αιτία είναι η υπερβολική ταχύτητα και η τρίτη η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ρ. Νατζέμυ: 10 μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από μια ασθένεια

1. Να βελτιώσουμε τη διατροφή μας: Να επιλέξουμε πιο υγιεινές τροφές σε σωστές ποσότητες, ώστε να δυναμώσουν το σώμα και ο νους μας και να γίνουν ικανά να λειτουργούν αποτελεσματικά σε σωματικό, νοητικό και πνευματικό επίπεδο.

Η πνευματική αφύπνιση (ή φώτιση) είναι μια μόνιμη κατάσταση;

Ο δάσκαλος αυτογνωσίας Μούτζι απαντάει στην ερώτηση που του θέτει μαθητής του, αν η πνευματική αφύπνιση, ή αυτό που ονομάζουμε "φώτιση", είναι μια σταθερή και μόνιμη κατάσταση, ή αν είναι άλλη μια παροδική εμπειρία.

Η αληθινή προσευχή είναι μια πορεία επιστροφής στην πηγή μας

Στη συμβατική εκδοχή τής προσευχής, η προσευχή φαίνεται να προέρχεται από ένα άτομο και να κατευθύνεται προς κάτι άλλο, π.χ. έναν θεό. Στην πιο καθαρή εκδοχή τής προσευχής, αυτός που προσεύχεται διαλύεται μέσα σ' αυτό στο οποίο προσεύχεται.

Αν δεις τα πράγματα αλλιώς, αλλάζει και η ζωή σου

Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι' αυτό που είμαστε ήδη. Μπορούμε βέβαια να ευχηθούμε να αλλάξουμε. Αλλά η ευχή δεν αρκεί. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να πραγματοποιήσουμε την ευχή. Για να μάθουμε να περπατάμε απαιτούνται κάποια χρόνια.

Ο αληθινός Εαυτός είναι ο αμετάβλητος παρατηρητής όλων των μεταβολών

Το Εγώ είναι η αίσθηση της χωριστότητας που μας δίνει την εντύπωση ότι είμαστε άτομα με κάποια χαρακτηριστικά, ρόλους και ταυτότητες (εθνικές, θρησκευτικές, πολιτικές, κομματικές, οπαδικές, ψυχολογικές, κ.ά).

5 πεποιθήσεις και συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψουμε

Η υψηλότερη κατανόηση περιέχει από μόνη της την καθοδήγηση και τη δύναμη που χρειαζόμαστε και μας οδηγεί στο να εγκαταλείψουμε κάποιες παλιές πεποιθήσεις και συνήθειες.

Από τον κόσμο των συμπτωμάτων στον κόσμο των θαυμάτων

Τα συμπτώματα είναι η κυρίαρχη κατάσταση που επικρατεί στην ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή. Δεν κυριαρχεί η πρόληψη, ούτε η κατανόηση, ούτε η αποδοχή, ούτε η θεραπεία.

Η σωστή στάση απέναντι στον ψυχικό πόνο

Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο ψυχικός μας πόνος βρίσκεται μέσα μας διότι μεταφέρει ένα μήνυμα, όπως ακριβώς ο πονοκέφαλος είναι σύμπτωμα που μας λέει ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα μας. Το μήνυμα αυτό δεν είναι ίσως ξεκάθαρο, αλλά υπάρχει.

Έκχαρτ Τόλλε: "Οι δυσκολίες είναι προσκλήσεις για να πας βαθύτερα μέσα σου"

Σύμφωνα με την παραβολή του Χριστού, όταν θα έρθουν οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και οι δυνατοί άνεμοι, το σπίτι που είναι χτισμένο στην άμμο χωρίς θεμέλια στην πέτρα, θα καταρρεύσει εντελώς.

7 χρήσιμα διδάγματα από τις αποτυχημένες σχέσεις

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι παλαιότερες σχέσεις τους αποτελούν σημάδι αποτυχίας ή σπατάλη χρόνου με το λάθος άτομο. Πράγματι, οι σχέσεις μας αφήνουν συναισθήματα θλίψης, αβεβαιότητας και ενοχής, αλλά υπάρχει πολλή σοφία κρυμμένη πίσω από αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Να εκτιμάτε τον εαυτό σας ακόμα και όταν οι άλλοι σας απορρίπτουν

Χιλιάδες άνθρωποι απέρριψαν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Χιλιάδες απέρριψαν τον Ιησού. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι ήταν κακοί ή ανάξιοι.

Πώς γίνεται η αναθεώρηση των πεποιθήσεων και πότε είναι απαραίτητη

Οι πεποιθήσεις αποτελούν συμπεράσματα τα οποία πιστεύουμε και μπορεί να αφορούν διάφορους τομείς της ζωής μας. Είναι σαν άκαμπτες αρχές -δόγματα- που για να τις αναθεωρήσουμε και να τις αμφισβητήσουμε συνήθως πρέπει να υπάρχει ένας σοβαρός λόγος.

Η ποιότητα της ζωής σου εξαρτάται από το πώς βιώνεις το παρόν

Η ζωή μπορεί να είναι μια εξαιρετικά θετική και δημιουργική εμπειρία που σε γεμίζει απόλυτα, που είναι γεμάτη δράση και εκπληκτικές δυνατότητες. Αν και πολλοί την αντιμετωπίζουν σαν μια δύσκολη κατάσταση, δεν είναι.

Γιόγκα και διαλογισμός για πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ

Η γιόγκα και ο διαλογισμός είναι αποτελεσματικότεροι τρόποι στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου και στην πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ, έναντι των σταυρόλεξων και των ασκήσεων μνήμης, υποστηρίζει διεθνής επιστημονική ομάδα σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Alzheimer's Disease.