Θυμός: Αιτίες, κατανόηση και τρόποι διαχείρισης

Το συναίσθημα του θυμού είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πάθη με μεγάλη εξάρτηση από το εγώ. Όταν εκδηλωθεί επισκιάζει όλα τα άλλα συναισθήματα.

Τι είναι η κατάθλιψη και πώς να την αντιμετωπίσουμε με τον διαλογισμό

Στο παρακάτω κείμενο, ο Mark Williams, καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εξηγεί πώς είναι να ζει κανείς με κατάθλιψη και πώς ο διαλογισμός βοηθάει στην αντιμετώπισή της.

Έ. Τόλλε: Η αίσθηση χαμηλής αυτοαξίας αυξάνει τον καταναλωτισμό

Οι άνθρωποι στο χώρο της διαφήμισης ξέρουν πολύ καλά ότι για να πουλήσουν πράγματα που οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πραγματικά, πρέπει να τους πείσουν ότι αυτά τα πράγματα θα προσθέσουν κάτι στο πώς βλέπουν τον εαυτό τους ή στο πώς τους βλέπουν οι άλλοι.

Το σκοτάδι δεν το πολεμάς. Φέρνεις το φως.

Το να λέμε ότι υπάρχει το Εγώ είναι σαν να λέμε ότι υπάρχει το σκοτάδι. Το σκοτάδι δεν υπάρχει ως δομή. Το σκοτάδι είναι απλά αυτό που "συμβαίνει" όταν απουσιάζει το φως. Δεν έχει υπόσταση, δεν αποτελείται από κάτι. Το ίδιο ισχύει και για το Εγώ. Το Εγώ είναι αυτό που "συμβαίνει" όταν επισκιάζεται η επίγνωση.

Η κτητικότητα κάνει τις σχέσεις βαριές, φορτικές, γεμάτες ζήλια και συγκρούσεις

Οι άνθρωποι που το συνολικό τους ενδιαφέρον εντοπίζεται στην απόκτηση και κατοχή πραγμάτων, θέλουν να έχουν το άτομο που τους αρέσει ή θαυμάζουν. Αυτό μπορούμε να το δούμε στις σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους, των δασκάλων με τους μαθητές τους, αλλά ακόμα και ανάμεσα σε φίλους.

Οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι αισθήσεις... όλα έρχονται και φεύγουν

Ο εαυτός σου είναι σαν το χώρο. Ο νους και οι σκέψεις είναι σαν τον άνεμο. Η φύση του ανέμου είναι να κινείται, αλλά ο χώρος δεν κινείται γιατί είναι άπειρος, πανταχού παρών.

Οι ταυτότητες επισκιάζουν αυτό που πραγματικά είμαστε

Μέσα από την οικογένεια, την παιδεία και την κοινωνία υιοθετούμε ανεπίγνωστα κάποιους ρόλους και ταυτότητες, και αδυνατούμε να διακρίνουμε ότι οι πεποιθήσεις και οι απόψεις που αναπτύσσουμε στη συνέχεια δεν είναι δικές μας, αλλά είναι τα προϊόντα της επιρροής του περιβάλλοντος.

Δεν χρειάζεται να έχουμε πολλές γνώσεις για την αλήθεια

Δεν μπορείς να κατανοήσεις την αλήθεια. Μπορείς μόνο να την αναγνωρίσεις, αλλά και αυτή η αναγνώριση γίνεται πέρα από τον νου.

Έκχαρτ Τόλλε: Η πραγματική αυτοεκτίμηση

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πάσχουν από
 έλλειψη αυτοεκτίμησης, δηλαδή αισθάνονται ότι δεν αξίζουν. Αλλά η μέγιστη αξία για τον εαυτό σου εμφανίζεται όταν νιώσεις ότι είσαι η συνειδητότητα.

Θέωση (ή φώτιση) είναι η διάλυση των ορίων του Εγώ

Για να γνωρίσεις το όλο πρέπει να διαλυθούν τα όρια που σε ορίζουν και σε περιορίζουν. Τα όρια αυτά καθορίζονται πρωτίστως από τις σκέψεις που διαμορφώνουν και ορίζουν την αυτοεικόνα: εγώ είμαι αυτός, εγώ είμαι έτσι, εγώ είμαι το σώμα.

Η αγάπη με προϋποθέσεις είναι συναισθηματικός εκβιασμός

Προκειμένου να κατανοήσουμε τι είναι αγάπη, πρέπει να κατανοήσουμε τι δεν είναι αγάπη. Η αγάπη λοιπόν δεν είναι μίσος, βία, φιλοδοξία ή ανταγωνισμός.

Έκχαρτ Τόλλε: Πώς να αντιμετωπίζουμε τον φόβο συνειδητά

Όταν εμφανιστεί ο φόβος, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να στρέψεις την προσοχή σου σ' αυτόν για να τον αναγνωρίσεις. Μετά, η ερώτηση που πρέπει να θέσεις είναι: "Υπάρχουν κάποιες σκέψεις που συνδέονται με το φόβο;".

Πόνος: ο παρεξηγημένος δάσκαλος

Όταν άρχισα να γράφω αυτό το άρθρο για τον ψυχικό πόνο δεν ήξερα τι τίτλο να του δώσω. Ήμουν μεταξύ: "Το δώρο του πόνου", "Πόνος: το καλύτερο κίνητρο για την αυτοβελτίωση" και "Πόνος: ο παρεξηγημένος δάσκαλος", που τελικά και επικράτησε.

Το κλειδί της αφύπνισης

Ταύτιση είναι το βύθισμα του εαυτού μας σε αυτό που ο Εαυτός μας δεν είναι. 
Όλα τ' αρνητικά συναισθήματα, οι αρνητικές σκέψεις, πηγάζουν απ' αυτό που ο Αληθινός Εαυτός, το Είναι, δεν είναι.

Έκχαρτ Τόλλε: Στο εγώ αρέσει να παραπονιέται

Μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες των «εγώ» είναι να παραπονιούνται για τους άλλους. Είναι τόσο ικανοποιητικό, γιατί όσο περισσότερο παραπονιέμαι για κάποιον άλλο, τόσο περισσότερο νιώθω ότι εγώ είμαι ο σωστός.

Η νευροεπιστήμη συμφωνεί με τον βουδισμό: "Δεν υπάρχει εγώ"

Η νευροεπιστήμη μελετάει τον βουδισμό από τα τέλη του 1980, τότε που ο Δαλάι Λάμα μαζί με μια ομάδα νευροεπιστημόνων ίδρυσαν το Ινστιτούτο για τον Νου και τη Ζωή (Mind and Life Institute).

Δεν υπάρχει χρόνος, όλα συμβαίνουν πάντα στο παρόν

Ό,τι βιώνουμε συμβαίνει πάντα στο παρόν. Δεν υπάρχει τίποτα που να έγινε στο παρελθόν ή που θα γίνει στο μέλλον. Όσα έγιναν στο παρελθόν έγιναν όταν το παρελθόν το βίωναν οι άνθρωποι ως παρόν, και όσα θα γίνουν στο μέλλον θα γίνουν όταν αυτό που λέμε μέλλον το βιώσουν οι άνθρωποι ως παρόν.

Αποφθέγματα για την αυτογνωσία

"Αν ένας τρελός αποκτήσει επίγνωση της τρέλας του, βρίσκεται ήδη στο δρόμο για την πνευματική υγεία."
 
~Osho

"Είναι αμαθής αυτός που αγνοεί τον εαυτό του." 
~Λούθηρος

"Δικό μου": Πώς η αίσθηση της ιδιοκτησίας θρέφει το Εγώ

Μια κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σαν να είναι πραγματική, είναι μια κατάσταση στην οποία πιστεύουμε ότι κάτι είναι δικό μας. Χωρίς την έννοια "δικό μου" όλες οι καταστάσεις και οι εμπειρίες είναι απρόσωπες και δεν γίνονται αντιληπτές ως "η πραγματικότητά μου".

Όταν νιώθουμε ανεπαρκείς κυνηγάμε συνέχεια στόχους έξω από εμάς

Ζούμε σαν υπνωτισμένοι, με μια αίσθηση ότι είμαστε διαχωρισμένοι από το όλο και γι' αυτό νιώθουμε μια βαθιά ανεπάρκεια που μας ωθεί να κυνηγάμε την πληρότητα, η οποία όμως μας διαφεύγει συνεχώς.

Η αυτοπαρατήρηση μάς συνδέει με την αληθινή ευφυΐα

Απελευθερώνεσαι από τις σκέψεις και τα συναισθήματα δυστυχίας όταν βλέπεις πως δεν είσαι κτήμα τους, ακόμα και αν νιώθεις έτσι εκείνη τη στιγμή. Απλά κατοικούν προσωρινά εντός σου.

Η σιωπή είναι «χρυσός» για τον εγκέφαλο

Αν και ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν σταματά ποτέ να εργάζεται, αμερικανική μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν διαστήματα σιγής που τα χρησιμοποιεί για να κωδικοποιεί τις πληροφορίες που λαμβάνει.