Η ανακάλυψη της αλήθειας δεν είναι μια εύκολη πορεία

Σαν δάσκαλος, ένα από τα πρώτα πράγματα που ρωτάω τους μαθητές μου, είναι αν ενδιαφέρονται πραγματικά για την αλήθεια, ή αν απλώς θέλουν να νιώθουν καλύτερα.

Όλες οι εμπειρίες στη ζωή μας περνάνε από το σώμα

Το τι σχέση έχουμε με το σώμα μας, είναι ένα θέμα που δεν το εξετάζει ποτέ κανείς. Όλοι παίρνουν σαν δεδομένο ότι είτε είμαστε το σώμα, είτε έχουμε ένα σώμα. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, υπονοείται ότι υπάρχει κάποιος που είτε είναι, είτε έχει ένα σώμα. Υπάρχει όμως αυτός ο κάποιος; Μπορεί να εντοπιστεί κάπου;

Επίγνωση: το βασίλειο της γαλήνης

Τα συναισθήματα, όπως και οι σκέψεις και οι πέντε αισθήσεις, είναι φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα μας, όχι σε εμάς. Αυτή η διάκριση είναι πολύ σημαντική.

Τι σημαίνει "παρατηρώ τον παρατηρητή"

Ο πνευματικός δάσκαλος Αντυασάντι έχει πει: "Ο προγραμματισμός που κουβαλάμε μάς λέει να εστιάζουμε συνέχεια στο περιεχόμενο της συνειδητότητας: σ' αυτά που σκεφτόμαστε και σ' αυτά που νιώθουμε. Η διδασκαλία όμως της αυτογνωσίας είναι το να μάθουμε να εστιάζουμε στη διαδικασία της παρατήρησης και όχι τόσο στα παρατηρούμενα".

Αγαπάω σημαίνει είμαι, όταν το είμαι δεν συνοδεύεται από τίποτα

Όλα αυτά που νομίζουμε ότι είμαστε και όλα αυτά που δεν είμαστε είναι αντικείμενα. Το σώμα, η αυτοεικόνα, το θρήσκευμα, η εθνικότητα, οι ρόλοι, οι ψυχολογικές ταυτότητες (ανεπαρκής, ανάξιος) κ.ά, είναι όλα παρατηρούμενα.

Διεύρυνση της συνείδησης σημαίνει ξυπνάω, φέρνω φως στο σκοτάδι

Πώς το ασυνείδητο γίνεται συνειδητό; Για να απαντήσουμε σ' αυτή την ερώτηση, καλύτερα να τη διατυπώσουμε ξανά. Δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα - "συνειδητό" και "ασυνείδητο". Υπάρχουν βαθμοί συνείδησης-επίγνωσης και ασυνείδητου-μη επίγνωσης.

Πριν πας να βοηθήσεις τον κόσμο, βρες την αλήθεια μέσα σου

Εκεί που περπατάς στο δρόμο βλέπεις ένα ζητιάνο να κάθεται κάτω και σκέφτεσαι ότι θα ήταν καλό να του έδινες κάτι να φάει. Πας σ' ένα κοντινό τυροπιτάδικο, αγοράζεις μια τυρόπιτα, του την προσφέρεις και του λες "αδερφέ μου, σου έφερα φαγητό" κι εκείνος σου απαντάει "δεν θέλω να φάω, θέλω να μου αγοράσεις τσιγάρα".

Ρ. Νατζέμυ: Να εμπιστευόμαστε τη δική μας αντίληψη, όχι των άλλων

Όλοι έχουμε ακούσει την ιστορία για τον βασιλιά που παρήγγειλε νέα ρούχα στον πιο διάσημο ράφτη στο βασίλειο. Ο ράφτης όμως δεν μπορούσε να έχει έτοιμα εγκαίρως τα ρούχα.

Πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε το άγχος και το φόβο


Το άγχος και ο φόβος είναι ζητήματα που απασχολούν σχεδόν σε καθημερινή βάση τους περισσότερους ανθρώπους. Πρόκειται όμως για ιδιαίτερα εξαντλητικά συναισθήματα που όχι μόνο δεν προστατεύουν το άτομο από τις διάφορες επικίνδυνες και απαιτητικές καταστάσεις, αλλά ζημιώνουν και περιορίζουν τη λειτουργικότητά του.

Πορεία αφύπνισης: από τον εγωικό εαυτό στην απρόσωπη ύπαρξη

Αν ξυπνήσεις κάποιον που βλέπει ένα ευχάριστο όνειρο, μπορεί και να θυμώσει μαζί σου. Μόνο αν βλέπει εφιάλτη και τον ξυπνήσεις, μπορεί να σε ευχαριστήσει.

Η δημιουργία των ποιοτικών σχέσεων ξεκινάει μέσα μας

Γενικά, κυριαρχεί η εντύπωση ότι οι σχέσεις, και δη οι συντροφικές, είναι ένα μέσο για να νιώσουμε ευτυχία και ολοκλήρωση. Ψάχνουμε να βρούμε έναν άλλο άνθρωπο για να μας ολοκληρώσει, να μας δημιουργήσει το αίσθημα της ασφάλειας και να ικανοποιήσει διάφορες επιθυμίες μας. Πολλές φορές όμως, η αναζήτηση του ταιριαστού συντρόφου λήγει άδοξα, ή η διατήρηση μιας σχέσης γίνεται ψυχοφθόρα.

10 τρόποι για να διευρύνουμε το συνειδησιακό μας επίπεδο

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο να αλλάξουμε το συνειδησιακό μας επίπεδο είναι να αρνούμαστε να αναγνωρίσουμε ότι τα λανθασμένα πιστεύω μας έχουν διαστρεβλώσει την αντίληψή μας.

Το να κατηγορούμε τους άλλους έχει κάποια οφέλη, αλλά και ένα μεγάλο κόστος

Το να κατηγορούμε τους άλλους έχει κάποια "πλεονεκτήματα": νιώθουμε ότι εμείς είμαστε αθώοι, παίρνουμε ικανοποίηση από την αυτολύπηση, εμφανιζόμαστε ως θύματα και δεχόμαστε τη στήριξη των άλλων.

Πώς να αντιληφθούμε την κατάσταση της συνειδητής παρουσίας

Για να αντιληφθούμε βιωματικά τη φύση της συνείδησης και του εαυτού, μπορούμε να κάνουμε την παρακάτω απλή άσκηση παρατήρησης.

Μ' αυτούς τους 4 τρόπους προσπαθούμε να προστατευτούμε από το άγχος

Στον πολιτισμό μας υπάρχουν τέσσερις βασικοί τρόποι με τους οποίους προσπαθεί ο άνθρωπος να προστατευτεί από το άγχος: αγάπη, υποτακτικότητα, δύναμη και απομόνωση.

Κρισναμούρτι: Πώς να αντιμετωπίσουμε τις κακές συνήθειες

Έχετε παρακολουθήσει ποτέ μεγάλους να καπνίζουν; Τους γονείς σας, τους δασκάλους σας, τους γείτονές σας ή κάποιους άλλους; Τους έχει γίνει συνήθεια, έτσι δεν είναι;

Όλα είναι εδώ, τώρα

Οι λέξεις θεός, συνειδητότητα, ύπαρξη, επίγνωση, αγάπη, κ.ά, αποτελούν ταμπέλες που δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: ένα δρόμο που σε οδηγεί στην πηγή σου, στις ρίζες σου.

Ο παρατηρητής δεν βρίσκεται στο πρόσωπο

Όταν κάνουμε διαλογισμό μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι ο παρατηρητής βρίσκεται στο πρόσωπο, αλλά αυτό είναι λάθος.

Μούτζι: Μη χρησιμοποιείς την αυτογνωσία ως παυσίπονο

Μη χρησιμοποιείς την αυτογνωσία ως παυσίπονο για να νιώσεις αμέσως καλύτερα. Η αυτογνωσία σε βοηθάει να αφυπνιστείς και να γνωρίσεις τι είσαι πραγματικά.

Πώς να αλλάξεις τη ζωή σου

Αν θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου, πρέπει να αλλάξεις τις συμπεριφορές σου.

Για να αλλάξεις τις συμπεριφορές σου, πρέπει να αλλάξεις τις σκέψεις σου και το πώς νιώθεις.

Ο φόβος για τη ζωή είναι στην πραγματικότητα φόβος για τα συναισθήματα

Οι εμπειρίες της ζωής, ακόμα και οι πιο "τραγικές", εμπεριέχουν ένα κρυφό μάθημα. Όταν ανακαλύπτουμε και κατανοούμε αυτό το κρυφό μάθημα, τότε ξεκινάει η διαδικασία της επούλωσης.

5 δεξιότητες για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Πέντε δεξιότητες αποτελούν «διαβατήριο» για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Δύο καθηγητές-ερευνητές εξηγούν τα οφέλη του διαλογισμού (Μέρος Α')

Στο παρακάτω κείμενο παρουσιάζονται κάποια αποσπάσματα από τις ομιλίες του Jon Kabat-Zinn, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, και της Amishi Jha, καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, σχετικά με τον διαλογισμό και τα οφέλη του.

Νισαργκαντάττα: Πετυχαίνοντας την αυτοπραγμάτωση

Πετυχαίνοντας την αυτοπραγμάτωση, η αλλαγή που συνέβη ήταν ότι η ευχαρίστηση και ο πόνος έχασαν την εξουσία που είχαν πάνω μου.

Ο πιο σύντομος δρόμος που οδηγεί στην ευτυχία

Αν ρωτούσες τους ανθρώπους να σου πουν τι επιθυμούν στη ζωή τους, άλλος θα σου έλεγε μια συντροφική σχέση, άλλος ένα ωραίο σπίτι, άλλος μια δουλειά, άλλος φίλους, κ.τ.λ. Αλλά αν μετά τους ρωτούσες γιατί τα θέλουν αυτά, όλοι θα σου απαντούσαν το ίδιο: για να νιώσουν πιο ευτυχισμένοι.

Έκχαρτ Τόλλε: Οι περισσότερες γνώσεις δεν σε κάνουν πιο σοφό

Η ανθρωπότητα περνάει μια περίοδο μεγάλων αναταραχών. Συμβαίνουν πράγματα στον κόσμο που δεν βγάζουν κανένα νόημα και το ερώτημα που προκύπτει ξανά και ξανά είναι αν οι πολιτικοί είναι ανόητοι ή κακόβουλοι. Θα ήθελα να είμαι ευγενικός και να πω ότι απλώς είναι ασυνείδητοι.