Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Αποφθέγματα του Ρούπερτ Σπάιρα

- Η αφύπνιση μπορεί να ξεκινήσει με την εξής συνειδητοποίηση: "Νόμιζα ότι ήμουν οι σκέψεις και τα συναισθήματά μου, αλλά τώρα αντιλαμβάνομαι ότι ενώ αυτά έρχονται και φεύγουν, εγώ είμαι πάντα παρών. Τι είμαι;" Ή, με άλλα λόγια: "Τι είναι αυτό που μου επιτρέπει να έχω επίγνωση όλων των εμπειριών μου;"

- Την αληθινή σου φύση δεν θα την ανακαλύψεις με τον νου, μέσα από κάποια προσπάθεια. Η αληθινή σου φύση είναι αυτό που είσαι, δεν είναι κάτι που κάνεις.

- Η ευτυχία είναι η γαλήνη σε κίνηση. Η γαλήνη είναι η ευτυχία σε ακινησία. Όλα είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό.

- Ο νους επισκιάζει τη γνώση της ύπαρξής μας. Γι' αυτό μόλις ενεργοποιείται χάνεται η αίσθηση της γαλήνης μέσα μας.

- Η αιτία της δυστυχίας μας είναι ότι αντλούμε την ταυτότητά μας από πράγματα που αλλάζουν, που εμφανίζονται και εξαφανίζονται.

- Δεν μπορείς να ερευνήσεις τη φύση της επίγνωσης με τον νου, επειδή ο νους μπορεί να κατευθυνθεί μόνο προς οτιδήποτε διαθέτει ιδιότητες αντικειμένου. Δεν μπορεί να κατευθυνθεί προς έναν κενό χώρο που το μόνο που κάνει είναι να γνωρίζει τον εαυτό του.

- Δεν αρκεί μόνο η θεωρητική αναγνώριση της αληθινής μας φύσης για να διαλυθούν οι συνήθειες του ξεχωριστού εαυτού, του Εγώ, που είχαν αναπτυχθεί μέσα μας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο ξεχωριστός εαυτός θα κάνει ό,τι μπορεί για να αμυνθεί, χρησιμοποιώντας σκέψεις και κυρίως συναισθήματα. Εμείς πρέπει να εναρμονίσουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας με αυτή τη θεωρητική κατανόηση.

- Κάποιος που επιθυμεί να φωτιστεί, στην ουσία ψάχνει την ευτυχία, όπως κάποιος άλλος την ψάχνει στα αντικείμενα, στις σχέσεις ή σε χημικές ουσίες. Η διαφορά είναι ότι ο πρώτος έχει πλέον αντιληφθεί ότι την ευτυχία δεν πρόκειται να τη βρει στα αντικείμενα, στις σχέσεις ή σε χημικές ουσίες και γι' αυτό επιθυμεί τη φώτιση.

- Ως προς την ευτυχία, υπάρχουν μόνο δύο περιπτώσεις στη ζωή: είτε κάποιος να την αναζητάει, είτε κάποιος να την έχει ήδη βρει. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να ανήκει σε κάποια άλλη κατηγορία.

- Αν είσαι στη Γη έχεις την εντύπωση ότι ο ήλιος εμφανίζεται και εξαφανίζεται, ενώ στην πραγματικότητα είναι πάντα παρών. Με τον ίδιο τρόπο, αν βλέπεις την επίγνωση από την πλευρά του σώματος και του νου, έχεις την εντύπωση ότι άλλες φορές είναι εδώ και άλλες φορές όχι, ενώ στην πραγματικότητα η επίγνωση είναι πάντα παρούσα.

- Όταν λέμε "αναζητάω την ευτυχία" είναι λάθος. Δεν γίνεται να αναζητήσεις την ευτυχία. Η ευτυχία είναι αυτή που σε έλκει να πας προς το μέρος της.

- Αν μας ρωτούσαν όταν γεννιόμασταν αν θέλουμε να ζήσουμε με ένα Εγώ, κανείς δεν θα έλεγε «ναι» αν ήξερε τι πραγματικά σημαίνει αυτό και ποιες είναι οι συνέπειες.


*Επιλογή και μετάφραση: Νίκος Μπάτρας


Διαβάστε επίσης: