Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όταν γεννιόμαστε οι γονείς μας μάς δίνουν ένα όνομα. Αλλά αυτό το όνομα είναι μόνο μια ταμπέλα, μια ψεύτικη ταυτότητα. Το πραγματικό μας όνομα είναι το "είμαι". Όχι το "είμαι" του ατόμου ή του σώματος, αλλά το "είμαι" της ύπαρξης και της επίγνωσης. Αυτό το "είμαι" είναι συνώνυμο του παρόντος."
~Μούτζι

Έ. Τόλλε: Η πραγματική αυτοπεποίθηση πηγάζει από την επίγνωση

Οι άνθρωποι υποφέρουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση επειδή αξιολογούν τον εαυτό τους αρνητικά. Και μετά προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους ότι είναι καλοί και άξιοι αλλάζοντας τις σκέψεις τους.

Στο επίπεδο του Εγώ, η αυτοπεποίθηση προέρχεται από τη σύγκριση. Μπορείς να πιστέψεις ότι είσαι πιο έξυπνος, πιο όμορφος ή πιο πλούσιος από τους άλλους και έτσι να νιώθεις καλύτερα. Θα πρέπει όμως να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι είσαι καλύτερος από τους άλλους για να νιώθεις καλά και να εστιάζεις την προσοχή σου μόνο σ' αυτούς τους τομείς που έχεις κρίνει ότι είσαι καλύτερος - δεν μπορεί να είσαι καλύτερος από τους άλλους σε όλους τους τομείς.

Αλλά αυτός ο τρόπος για να νιώθει κανείς καλά δεν είναι αποτελεσματικός. Υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος για να βρεις την αυτοπεποίθησή σου, που δεν εξαρτάται από τη σύγκρισή σου με τους άλλους και δεν χρειάζεται να νιώθεις ούτε κατώτερος, ούτε ανώτερος - είναι πραγματική ελευθερία το να γνωρίζεις ανθρώπους χωρίς να ενδιαφέρεσαι καθόλου για το αν είσαι κατώτερος ή ανώτερος.

Πρέπει να βρεις την πραγματική δύναμη μέσα σου που πηγάζει από την επίγνωση. Οποιαδήποτε στιγμή μπορείς να έχεις πρόσβαση στην επίγνωση, αρκεί να αφαιρέσεις την προσοχή σου από τον νου, να πας πέρα από αυτόν και να απεγκλωβιστείς από τις σκέψεις.

Συνειδητοποίησε ότι είσαι η επίγνωση πέρα από τον σκεπτόμενο νου, χωρίς την οποία δεν θα υπήρχαν ούτε οι σκέψεις. Αυτή η επίγνωση δεν ανήκει σε κάποιον. Δεν είναι δική σου ή δική μου. Είναι ο χώρος που επιτρέπει σε όλες τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις να υπάρχουν.

*Απόσπασμα από ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: