Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όταν ζεις με επίγνωση στο παρόν σπας τη συνέχεια της "ιστορίας" σου, του παρελθόντος και του μέλλοντος, και αναδύεται η αληθινή νοημοσύνη."
~Έκχαρτ Τόλλε

Αποφθέγματα του Κρισναμούρτι

- Η σκέψη είναι υπεύθυνη για το φόβο. Μπορείτε να το δείτε και μόνοι σας. Όταν βρεθείτε αντιμέτωποι με κάτι, την ίδια στιγμή δεν υπάρχει φόβος. Μόνο όταν μπει μέσα η σκέψη δημιουργείται ο φόβος.

- Η κοινωνία είναι ό,τι είναι ο άνθρωπος, είναι προβολή του εαυτού μας.

- Η απελευθέρωση από το Εγώ είναι το πραγματικό έργο της ζωής του ανθρώπου.

- Όσο δεν καταλαβαίνω τον εαυτό μου, δεν μπορώ να φέρω ειρήνη στον κόσμο.

- Αν το άτομο βρει την ευτυχία, αν βάλει τάξη στον εαυτό του, τότε θα βάλει τάξη και στον κόσμο γύρω του.

- Είναι όμορφο να είσαι μόνος. Όταν είσαι μόνος δεν σημαίνει ότι αισθάνεσαι μοναξιά. Σημαίνει ότι ο νους δεν επηρεάζεται και δεν μολύνεται από την κοινωνία.

- Όταν τα πράγματα του νου δεν γεμίζουν την καρδιά σας, τότε υπάρχει αγάπη, και η αγάπη από μόνη της μπορεί να μεταμορφώσει την παρούσα τρέλα και παραφροσύνη στον κόσμο, όχι τα συστήματα, όχι οι θεωρίες, είτε της αριστεράς, είτε της δεξιάς.

- Αγαπάτε πραγματικά μόνο όταν δεν είστε κτητικός, δεν φθονείτε, δεν είστε άπληστος, όταν σέβεστε, όταν διαθέτετε οίκτο και συμπόνοια, όταν έχετε συμπόνοια για τη σύζυγο ή τα παιδιά σας, τον γείτονα, τους άτυχους υπηρέτες σας.

- Η αγάπη δεν μπορεί να καλλιεργηθεί. Η αγάπη δεν μπορεί να εξασκηθεί. Η εξάσκηση της αγάπης γίνεται στο επίπεδο του νου, οπότε δεν είναι αγάπη.

- Η απάρνηση του εαυτού είναι αγάπη, συμπόνια: πάθος για όλους και για όλα - γι' αυτούς που πεινούν, που υποφέρουν, για τους άστεγους, για τον υλιστή και για τον θρησκευόμενο. Η αγάπη δεν είναι συναισθηματισμός, ρομαντισμός. Είναι κραταιή και τελεσίδικη σαν το θάνατο.

- Ο διαλογισμός δεν είναι απόσυρση από τη ζωή. Ο διαλογισμός είναι μια διαδικασία κατανόησης του εαυτού μας. Και όταν κάποιος αρχίζει να κατανοεί τον εαυτό του, όχι μόνο τον συνειδητό, αλλά και όλα τα κρυμμένα μέρη του εαυτού του, τότε επέρχεται ησυχία.

- Όταν κατανοηθούν όλοι οι τρόποι που χρησιμοποιεί το Εγώ, κι έτσι σταματήσουν οι δραστηριότητες του Εγώ, τότε μόνο υπάρχει σιωπή. Αυτή η σιωπή είναι ο αληθινός διαλογισμός. Και μέσα σε αυτή τη σιωπή εμφανίζεται το αιώνιο.

- Η αλήθεια είναι μία χώρα δίχως μονοπάτι. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να τη φτάσει μέσα από οργανώσεις, μέσα από κάποια πίστη, μέσα από δόγματα, ιερωμένους ή τελετουργίες, ούτε και μέσα από κάποια φιλοσοφική γνώση ή ψυχολογική τεχνική.

Επιλογή: Ν. Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: