Το απόφθεγμα της ημέρας
"Απελευθερώνεσαι από όλα αυτά που δεν είσαι μόνο όταν τα δεις και τα αναγνωρίσεις."
~Νισαργκαντάττα

Μη γίνεστε μια αποθήκη αναμνήσεων


Πριν από μερικά χρόνια είχα δει σε μια εκπομπή στην τηλεόραση έναν δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη που είχε πέσει θύμα απόπειρας δολοφονίας μέσα στο γραφείο του.

Η σφαίρα που θα τον σκότωνε εξοστρακίστηκε στο χέρι του και καρφώθηκε στον τοίχο δημιουργώντας μια μικρή τρύπα. Όταν μετά από μερικές ημέρες ο δικηγόρος επέστρεψε στο γραφείο του, είδε την τρύπα και σοκαρίστηκε. Όταν το άκουσε αυτό η δημοσιογράφος του είπε: "Να την κρατήσετε αυτή την τρύπα για να θυμάστε". Και ο δικηγόρος της απάντησε: "Την έχω ήδη στοκάρει".

Χάρηκα για την ήρεμη απάντηση του δικηγόρου, ενώ η πρόταση της δημοσιογράφου για να μην πειράξει την τρύπα από τη σφαίρα στον τοίχο, εκφράζει τη συνηθισμένη αντίληψη που έχουμε για τις εμπειρίες της ζωής μας. Η φράση "να την κρατήσετε για να θυμάστε" εκπροσωπεί τον νου που δημιουργεί συνεχώς σημεία αναφοράς στο χρόνο.

Καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας συλλέγουμε αναμνήσεις και αντικείμενα που τελικά διαμορφώνουν το ιστορικό πρόσωπο (το "άτομο" που νομίζουμε ότι είμαστε) που ζει μια ζωή στο χρόνο, χωρίς να αντιληφθούμε ποτέ ότι αυτό το πρόσωπο δεν υπάρχει πέρα από αυτές τις αναμνήσεις.

Όσο περισσότερα μαζεύουμε, τόσο περισσότερο δέσμιοι της μνήμης γινόμαστε. Βλέπουμε αντικείμενα, και κυρίως φωτογραφίες, ξαναθυμόμαστε παλιά γεγονότα και αναβιώνουμε τα είδωλα του μυαλού μας. Έτσι όμως χάνουμε την επαφή με το παρόν και ζούμε στην εικονική πραγματικότητα του νου.

Μια καλή άσκηση που μπορεί να μας βοηθήσει να απελευθερωθούμε από το παρελθόν, είναι να πετάμε όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε, από αυτά που συλλέγαμε επί χρόνια, και με τα οποία έχουμε συνδέσει την ταυτότητά μας.

Το "εγώ είμαι αυτός που έζησε αυτό κι εκείνο και τ' άλλο" είναι μια ψευδαίσθηση. Δεν είμαστε αυτό το φανταστικό πρόσωπο. Εμείς ζούμε στο παρόν, αποκλειστικά στο παρόν. Όλη μας η ζωή κυλάει στο παρόν, όχι στο παρελθόν. Στο παρελθόν δεν υπάρχουν κομμάτια μας. Μόνο η μνήμη μπορεί να δημιουργήσει αυτή την ψευδαίσθηση.

Καθαρίστε τους χώρους του σπιτιού σας και μετατρέψτε τους σε χώρους που θα εμπνέουν τη ζωή στο παρόν. Πετάξτε όσο περισσότερα αντικείμενα έχετε που σας θυμίζουν ότι είστε ένα άτομο με ιστορία. Ελάτε στο τώρα, εδώ όπου είστε πραγματικά αυτό που είστε: μια ζωντανή και ελεύθερη έκφραση της Ύπαρξης που δεν έχει ανάγκη από φανταστικές ταυτότητες.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Διαβάστε επίσης:

➡️ Για να φτάσεις στη φώτιση πρέπει να παραμερίσεις τις κατασκευές του νου

➡️ Να σταματήσουμε να ενισχύουμε την ιστορία της ζωής μας